Svijet

međugranična suradnja

Hrvatski Canadair gasi požar u Sloveniji kod Kranja

Vlada RH je na sjednici 3. ožujka  donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini


 
2 min
HINA
Vlad Bagacian/Pexels

Vlada RH je na sjednici 3. ožujka  donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini

Protupožarni avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u utorak je upućen u Sloveniju radi pomaganja slovenskim vatrogascima u gašenju velikog šumskog požara, koji je izbio u ponedjeljak u okolici mjesta Preddvor kod Kranja.

Ministar obrane Mario Banožić, u okviru bilateralne suradnje, donio je u Naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Sloveniji, priopćeno je popodne iz Ministarstva obrane RH (MORH).

U gašenju požara na području Slovenije angažirana je jedna posada aviona CL-415.  iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

„Hrvatska vojska i ove godine spremna je pružiti pomoć svojim partnerima i saveznicima u borbi s požarima. Tijekom prošle godine naši Canadairi bili su angažirani u Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Turskoj. Time su pokazali visoku razinu obučenosti, profesionalizma i spremnosti", rekao je ministar obrane Banožić.

Istaknuo je kako je Hrvatska vojska spremna za nadolazeću protupožarnu sezonu, i potvrđuje važnost uloge HV-a u zaštiti sigurnosti svih hrvatskih građana i turista tijekom ljetnih mjeseci.

Vlada RH je na sjednici 3. ožujka  donijela Odluka o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini, podsjećaju iz MORH-a.

Pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna je od zadaća Hrvatske vojske koja je  spremna uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima, dodaje se u priopćenju.


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.