Svijet

međugranična suradnja

Hrvatski Canadair gasi požar u Sloveniji kod Kranja

Vlada RH je na sjednici 3. ožujka  donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini


 
1 min
HINA
Vlad Bagacian/Pexels

Vlada RH je na sjednici 3. ožujka  donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini

Protupožarni avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u utorak je upućen u Sloveniju radi pomaganja slovenskim vatrogascima u gašenju velikog šumskog požara, koji je izbio u ponedjeljak u okolici mjesta Preddvor kod Kranja.

Ministar obrane Mario Banožić, u okviru bilateralne suradnje, donio je u Naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Sloveniji, priopćeno je popodne iz Ministarstva obrane RH (MORH).

U gašenju požara na području Slovenije angažirana je jedna posada aviona CL-415.  iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

„Hrvatska vojska i ove godine spremna je pružiti pomoć svojim partnerima i saveznicima u borbi s požarima. Tijekom prošle godine naši Canadairi bili su angažirani u Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Turskoj. Time su pokazali visoku razinu obučenosti, profesionalizma i spremnosti", rekao je ministar obrane Banožić.

Istaknuo je kako je Hrvatska vojska spremna za nadolazeću protupožarnu sezonu, i potvrđuje važnost uloge HV-a u zaštiti sigurnosti svih hrvatskih građana i turista tijekom ljetnih mjeseci.

Vlada RH je na sjednici 3. ožujka  donijela Odluka o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini, podsjećaju iz MORH-a.

Pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna je od zadaća Hrvatske vojske koja je  spremna uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima, dodaje se u priopćenju.


Nastavite čitati

Nezavisni tim evaluatora smatra da je Zakon o pravu na pristup informacijama kvalitetan

Voditelj evaluacijskog tima Edmond Miletić kao glavnu preporuku za unapređenje zakona istaknuo je nastavak institucionalne i organizacijske potpore instituciji povjerenika za informiranje, permanentnu edukaciju svih obveznika zakona i potrebu nastavka proaktivne objave informacija tijela javne vlasti  * Anketa je pokazala da čak 75 posto ispitanika nije znalo da građani imaju pravo žalbe povjereniku ako im tijelo javne vlasti uskrati pravo na informaciju te da nijedan ispitanik nije znao ime institucije koja štiti pravo građana na pristup informacijama

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.