Svijet

Probojno 'koplje':

Javelin je postao simbol ukrajinskog otpora

Ukrajinci su dosad, prema višem američkom dužnosniku, primili oko 17.000 komada protutenkovskog naoružanja iz različitih zapadnih zemalja, uključujući nekoliko tisuća Javelina


 
3 min
HINA
Javelin/Foto: Pixabay

Ukrajinci su dosad, prema višem američkom dužnosniku, primili oko 17.000 komada protutenkovskog naoružanja iz različitih zapadnih zemalja, uključujući nekoliko tisuća Javelina

Slike ukrajinskih vojnika koji na svojim ramenima nose raketne bacače Javelin proširile su se diljem svijeta, a to je protutenkovsko oružje, sposobno probiti najsofisticiraniji oklop, postalo simbolom ukrajinskog otpora ruskoj invaziji.

Zapadne zemlje, koje žele podržati ukrajinsku vojsku ne ulazeći u izravan sukob s Rusijom, masovno dostavljaju oružje Ukrajini otkako je Moskva započela svoju invaziju 24. veljače.

Ukrajinci su dosad, prema višem američkom dužnosniku, primili oko 17.000 komada protutenkovskog naoružanja iz različitih zapadnih zemalja, uključujući nekoliko tisuća Javelina. 

Ukrajinske su snage također primile tisuće komada drugog protutenkovskog oružja, uključujući britanski raketni bacač NLAW, švedske AT4 i Carl-Gustav, njemački Panzerfaust i španjolski Instalaza C90.

Marija Magdalena s raketom

No, upravo je oružje američke proizvodnje postalo toliko omiljeno da na društvenim mrežama pretvoreno u vjersku ikonu pa je Mariji Magdaleni, jednom od simbola pravoslavlja, stavljen Javelin u ruke pod aureolom u žutim i plavim bojama ukrajinske zastave.

Osim što je postao simbol podrške Sjedinjenih Američkih Država, najsnažnijeg saveznika Ukrajine u borbi protiv Rusije, Javelin je također priznati raketni bacač u vojnom svijetu zbog svojih tehničkih karakteristika.

Opremljen dvama eksplozivnim nabojima, može probiti i najsofisticiranije tenkove u svijetu, što se posebno odnosi na ruske tenkove T-90.

Prvi naboj Javelina eksplodira pri kontaktu s tenkom, a zatim aktivira drugi, snažniji naboj koji probija oklop.

S dometom od 2.500 metara, može se koristiti za izravan napad kako bi se uništila meta ili kako bi se oborila letjelica koja leti nisko poput helikoptera.

No, također se može koristiti za neizravan napad, odnosno napad odozgo, pri čemu se raketa podiže do 160 metara uvis, a potom okomito pada na svoju metu, poput koplja drvenih rimskih legionara.

Kao videoigra

Budući da se otvor za ulaz na tenku nalazi s gornje strane, što je ujedno i njegova najranjivija točka, njezina okomita putanja je ono što je čini tako snažnim oružjem protiv tenkova.

Pošto je lakši od ostalih protutenkovskih sustava kojima je potreban tronožac, Javelinom vojnici mogu pucati s ramena.

Njegov pogonski sustav aktivira se nekoliko metara nakon što je ispaljen iz bacača, što znači da se onaj koji njime barata teže otkriva i omogućuje mu da puca iz unutrašnjosti zgrade.

Javelinov sustav "ispali i zaboravi" omogućuje vojniku da označi metu i ostalo prepusti samonavođenoj raketi. To mu daje dovoljno vremena da se sakrije prije nego što raketa pogodi svoj cilj.

Jedan američki vojnik kazao je AFP-u da se Javelin vrlo lako koristi.

„Ako ste igrali video igru, možete ga koristiti”, rekao je.

Javelin, koji su proizveli američki proizvođači naoružanja Raytheon i Lockheed Martin, košta 178.000 dolara, uključujući i lansirni sustav i raketu, prema proračunu Pentagona iz 2021.

Svaka zamjenska raketa stoji oko 78.000 dolara.

(Hina) xbem ydj


Nastavite čitati

Svijet
 

Tornado usmrtio više ljudi u Iowi

Gotovo cijela država Iowa bila je pod "posebno opasnom situacijom", prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je izdala nekoliko upozorenja na tornado. Međutim, najgore je stradao Greenfield, gradu od oko 2.000 ljudi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.