Svijet

Justin Trudeau

Kanadski premijer: "Putinovo bezosjećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo!"

"Putinovo bezosjećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo. Sasvim je jasno da je sada odlučio ciljati civile", rekao je Trudeau novinarima u Varšavi


 
1 min
HINA
foto: Hina

"Putinovo bezosjećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo. Sasvim je jasno da je sada odlučio ciljati civile", rekao je Trudeau novinarima u Varšavi

Kanadski premijer Justin Trudeau optužio je u četvrtak ruskog predsjednika Vladimira Putina da je odlučio "ciljati civile" i poručio da će svako novo gađanje civila u Ukrajini naići na "najžešći odgovor".

"Putinovo bezosjećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo. Sasvim je jasno da je sada odlučio ciljati civile", rekao je Trudeau novinarima u Varšavi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju za genocid nakon što su ukrajinski dužnosnici objavili da je ruski zrakoplov u srijedu bombardirao dječju bolnicu i pritom ubio tri osobe, uključujući dijete.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da njezine snage ne pucaju na civilne ciljeve. Promijenila je svoje stajalište u četvrtak u vezi s bombardiranjem bolnice u ukrajinskom gradu Mariupolju, mješavinom izjava koje su varirale između agresivnih poricanja i poziva Kremlja da se utvrde jasne činjenice.

“Putin već sada mora znati da će posljedice njegovih djela biti teške, a daljnje eskalacije s njegove strane, daljnje gađanje civila, daljnja upotreba problematičnih načina za ubijanje civila naići će na najžešće odgovore i globalno i pojedinačno po njega", rekao je Trudeau.

Kanadski premijer je dodao da će njegova vlada donirati do 30 milijuna kanadskih dolara koliko su prikupili i Kanađani za Ukrajinu, čime je najavio povećanje prethodno najavljenog iznosa od 10 milijuna kanadskih dolara. 

Kanada je, kao i mnoge druge zapadne zemlje, uvela opsežne sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Zatvorila je svoj zračni prostor i luke za ruska plovila, poslala smrtonosnu vojnu pomoć Ukrajini i zatražila od Međunarodnog kaznenog suda da ispita navodne ratne zločine ruskih snaga.


Foto: Hina

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.