Svijet

Justin Trudeau

Kanadski premijer: "Putinovo bezosjećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo!"

"Putinovo bezosjećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo. Sasvim je jasno da je sada odlučio ciljati civile", rekao je Trudeau novinarima u Varšavi


 
2 min
HINA
foto: Hina

"Putinovo bezosjećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo. Sasvim je jasno da je sada odlučio ciljati civile", rekao je Trudeau novinarima u Varšavi

Kanadski premijer Justin Trudeau optužio je u četvrtak ruskog predsjednika Vladimira Putina da je odlučio "ciljati civile" i poručio da će svako novo gađanje civila u Ukrajini naići na "najžešći odgovor".

"Putinovo bezosjećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo. Sasvim je jasno da je sada odlučio ciljati civile", rekao je Trudeau novinarima u Varšavi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju za genocid nakon što su ukrajinski dužnosnici objavili da je ruski zrakoplov u srijedu bombardirao dječju bolnicu i pritom ubio tri osobe, uključujući dijete.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da njezine snage ne pucaju na civilne ciljeve. Promijenila je svoje stajalište u četvrtak u vezi s bombardiranjem bolnice u ukrajinskom gradu Mariupolju, mješavinom izjava koje su varirale između agresivnih poricanja i poziva Kremlja da se utvrde jasne činjenice.

“Putin već sada mora znati da će posljedice njegovih djela biti teške, a daljnje eskalacije s njegove strane, daljnje gađanje civila, daljnja upotreba problematičnih načina za ubijanje civila naići će na najžešće odgovore i globalno i pojedinačno po njega", rekao je Trudeau.

Kanadski premijer je dodao da će njegova vlada donirati do 30 milijuna kanadskih dolara koliko su prikupili i Kanađani za Ukrajinu, čime je najavio povećanje prethodno najavljenog iznosa od 10 milijuna kanadskih dolara. 

Kanada je, kao i mnoge druge zapadne zemlje, uvela opsežne sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Zatvorila je svoj zračni prostor i luke za ruska plovila, poslala smrtonosnu vojnu pomoć Ukrajini i zatražila od Međunarodnog kaznenog suda da ispita navodne ratne zločine ruskih snaga.


Foto: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

U ratu u Ukrajini poginulo više od 50.000 ruskih vojnika

Ni Ukrajina ni Rusija od samog početka rata ne objavljuju svoje gubitke. Krajem veljače, Kijev je broj poginulih vojnika sveo na 31.000, dok ruska vojska vrlo rijetko govori o svojim vojnim gubicima, no smatra se da su objavljene brojke svedene na minimum

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.