Svijet

četvrti dan borbi

Kijev obranjen, ulične borbe u Harkivu - 64 civila poginulo, a više od 160.000 napustilo svoje domove

Ruske snage napale su naftna i plinska postrojenja u Ukrajini, što je dovelo do jakih eksplozija. Ruske rakete pogodile su ukrajinski grad Vasilkiv, južno od Kijeva, pri čemu se zapalio naftni terminal, rekla je gradonačelnica dodajući da. "Neprijatelj želi uništiti sve oko sebe"


 
3 min
HINA

Ruske snage napale su naftna i plinska postrojenja u Ukrajini, što je dovelo do jakih eksplozija. Ruske rakete pogodile su ukrajinski grad Vasilkiv, južno od Kijeva, pri čemu se zapalio naftni terminal, rekla je gradonačelnica dodajući da. "Neprijatelj želi uništiti sve oko sebe"

Ruske snage ušle su u nedjelju u Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, i ondje se vode ulične borbe. Rusi su napadali ukrajinska naftna i plinska postrojenja tijekom noći, u kojoj se Kijev ponovo uspješno obranio. 

"Laka vozila ruskog neprijatelja upala su u Harkiv, uključujući gradsko središte", rekao je Sinegubov. "Ukrajinske oružane snage uništavaju neprijatelja. Pozivamo civile da ne izlaze", dodao je.

Videosnimke koje je objavio Anton Heraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova i Ukrajinska državna služba za posebnu zaštitu komunikacija i informacija pokazuju nekoliko lakih vojnih vozila koja se kreću ulicom i, odvojeno, tenk u plamenu.

Pošto je blizu ruskoj granici, očekivalo se da će Harkiv biti među prvima u opasnosti. Ovo su u dosadašnjem tijeku invazije prve prave ulične borbe, piše BBC.

Ukrajinske snage, međutim, uspješno blokiraju ruski napredak u glavnom gradu Kijevu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij.

Brutalna noć

Jutro je ondje bilo relativno mirno, ali noć je bila brutalna, kazao je Zelenskij. 

Najmanje je 64 civila poginulo, a više od 160.000 napustilo je svoje domove nakon što su ruske snage upale u Ukrajinu ovaj tjedan, objavila je humanitarna agencija UN-a.

Zbog šteta na civilnoj infrastrukturi stotine tisuća ljudi ostale su bez struje i vode. Stotine kuća je oštećeno ili uništeno. Mostovi i ceste pogođeni su u granatiranju pa su neke zajednice odsječene, navodi se.

Rusi tvrde  da su njezine snage zarobile 471 ukrajinskog vojnika u borbama u Ukrajini koje su počele u četvrtak ujutro kada je Moskva krenula u invaziju susjedne zemlje. Od tada, uništeno je 975 vojnih meta, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je zahvalio ruskim specijalnim snagama izdvojivši one koji su herojski ispunili svoju vojnu dužnost" u Ukrajini, u televizijskom obraćanju koje je objavljeno i na internetskoj stranici Kremlja.

Napad na naftna i plinska postrojenja

Ruske snage napale su naftna i plinska postrojenja u Ukrajini, što je dovelo do jakih eksplozija. Ruske rakete pogodile su ukrajinski grad Vasilkiv, južno od Kijeva, pri čemu se zapalio naftni terminal, rekla je gradonačelnica. "Neprijatelj želi uništiti sve oko sebe", rekla je Natalija Balasinovič u videu stavljenom na internet.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbacio je u međuvremenu rusku ponudu pregovora u Bjelorusiji, rekavši da je Minsk uključen u rusku invaziju na njegovu zemlju, ali je ostavio otvorenom mogućnost za pregovore na nekoj drugoj lokaciji.

Nakon što su inicijalno oklijevali isključiti Rusiju iz globalnog sustava plaćanja, uglavnom zbog zabrinutosti za utjecaj na svoje ekonomije, saveznici su odlučili u subotu  "osigurati da odabrane ruske banke budu isključene iz sustava SWIFT".

Nisu rekli na koje će se banke to odnositi, ali jedan je europski diplomat kazao da će oko 70 posto ruskog bankovnog tržišta biti pogođeno.

Poslovni svijet počeo se okretati od Rusije i prije uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu, a od njezina početka robni tijekovi i lanci neumoljivo pucaju što je težak udarac za rusku ekonomiju, piše u nedjelju ruski nezavisni dnevnik Nova Gazeta .

Finska i Rumunjska pridružile su se u nedjelju zemljama koje su ruskim zrakoplovima zatvorile svoj zračni prostor. 

Europski ministri vanjskih poslova razgovarat će invaziji na Ukrajini na virtualnom sastanku u nedjelju navečer, bit će to njihov četvrti susret u tjedan dana.


FOTO: HINA/ EPA/SERGEY KOZLOV

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.