Svijet

VIŠEGODIŠNJA VJEŽBA 'ISTOK'

Kina šalje snage u Rusiju na zajedničke vojne vježbe

Kina i Rusija usko surađuju na polju obrane i Peking je rekao da želi podići bilateralne veze "na višu razinu", unatoč međunarodnoj osudi Rusije zbog rata u Ukrajini


 
1 min
HINA

Kina i Rusija usko surađuju na polju obrane i Peking je rekao da želi podići bilateralne veze "na višu razinu", unatoč međunarodnoj osudi Rusije zbog rata u Ukrajini

Peking će poslati svoje snage u Rusiju, gdje će krajem mjeseca sudjelovati u zajedničkoj vojnoj vježbi kako bi "učvrstili suradnju" dviju vojska, priopćilo je kinesko ministarstvo obrane.

Kina i Rusija usko surađuju na polju obrane i Peking je rekao da želi podići bilateralne veze "na višu razinu", unatoč međunarodnoj osudi Rusije zbog rata u Ukrajini.

U priopćenju objavljenom u srijedu navodi se da će Kina sudjelovati u godišnjoj vježbi "Istok" ("Vostok") koja se, kažu iz Moskve, treba održati od 30. kolovoza do 5. rujna, u okviru suradnje s Rusijom.

"Cilj je učvrstiti praktičnu i prijateljsku suradnju s vojskama zemalja sudionica, podići razinu strateške suradnje među sudionicima i ojačati sposobnost reagiranja na sigurnosne prijetnje", ističe se u priopćenju ministarstva obrane.

U vježbi, među ostalima, sudjeluju i Indija, Bjelorusija, Mongolija i Tadžikistan.

Kinu i Indiju zadnjih mjeseci optužuju da diplomatski štite Rusiju jer se protive zapadnim sankcijama i prodaji oružja Ukrajini.

No Peking tvrdi da njegovo sudjelovanje u vojnoj vježbi "nema nikakve veze s trenutnom situacijom u regiji i u svijetu".

Ovo je druga vojna vježba Kine i Rusije ove godine.

Washington redovito izražava zabrinutost zbog približavanja Kine i Rusije, ocjenjujući da to ugrožava međunarodnu sigurnost.

Odgovarajući na pitanje o kineskom sudjelovanju u zajedničkoj vojnoj vježbi, glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je ipak da Sjedinjene Države "nemaju poseban komentar".

"Većina tih zemalja redovito sudjeluje i u velikom broju vježbi i vojne razmjene sa SAD-om", rekao je na tiskovnoj konferenciji.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA: "Oporezujte bogate i superprofite"

Ideja o oporezivanju najbogatijih dobiva zamah unutar eurozone. Španjolska vlada želi uvesti privremeni i izniman porez za najbogatijih jedan posto stanovništva, kako bi financirala mjere za ublažavanje utjecaja sve veće inflacije. Francuska nije otišla tako daleko i uzda se u koncepciju carinskog štita kako bi se obuzdao rast cijena. Podijeljena oko pitanja poreza na superprofite, francuska vlada se nada da će pronaći rješenje na europskoj razini

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.