Svijet

nisu osudili rusku vojnu operaciju

Kineski dužnosnik kaže da su sankcije nametnute Rusiji "pretjerane"

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng također je podržao stajalište Moskve u vezi NATO-a, kazavši da se Sjevernoatlantski savez ne bi smio više širiti na istok i tjerati nuklearnu silu kao što je Rusija "u kut"


 
1 min
HINA
Foto: Hina

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng također je podržao stajalište Moskve u vezi NATO-a, kazavši da se Sjevernoatlantski savez ne bi smio više širiti na istok i tjerati nuklearnu silu kao što je Rusija "u kut"

Visoki kineski dužnosnik rekao je u subotu da su sankcije koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji zbog Ukrajine sve više "pretjerane".

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng također je podržao stajalište Moskve u vezi NATO-a, kazavši da se Sjevernoatlantski savez ne bi smio više širiti na istok i tjerati nuklearnu silu kao što je Rusija "u kut". 

Moskva je zatražila pravno obvezujuća jamstva od NATO-a da se više neće širiti i da će se vratiti na granice iz 1997. godine.

Kina još nije osudila rusku vojnu operaciju u Ukrajini niti je nazvala invazijom, premda je izrazila duboku zabrinutost zbog rata.

Peking se također protivi gospodarskim sankcijama nametnutim Rusiji zbog Ukrajine smatrajući da su jednostrane i da ih Vijeće sigurnosti UN-a nije odobrilo. 

"Sankcije protiv Rusije postaju sve više pretjerane", rekao je Le na sigurnosnom forumu u Pekingu, dodajući da se ruskim državljanima "bez razloga" oduzima imovinu.

"Povijest je više puta pokazala da sankcije ne mogu riješiti probleme. Sankcije će samo naštetiti običnim ljudima, utjecati na gospodarski i financijski sustav... i pogoršati globalno gospodarstvo". 

"Težnja (NATO-a) za apsolutnom sigurnošću vodi upravo do apsolutne nesigurnosti", rekao je Le. "Posljedice guranja jedne velike sile, osobito nuklearne, u kut su još više nezamislive".


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.