Svijet

'Rusija će se okrenuti prema istoku'

Lavrov: 'Moskva nikada neće prihvatiti svjetski poredak u kojem dominira SAD'

"Amerikanci žele jednopolarni svijet koji ne bi bio poput globalnog sela, već poput američkog sela ili možda poput saluna u kojem vlada najjači", rekao je Lavrov, dodavši da mnoge zemlje poput Kine, Indije i Brazila ne žele da im "Uncle Sam" ("ujak Sam") naređuje i ponaša se kao "šerif"


 
1 min
HINA
Šef diplomacije Sergej Lavrov: 'SAD dominiraju, EU je uglavnom nemoćna' (foto: Hina)

"Amerikanci žele jednopolarni svijet koji ne bi bio poput globalnog sela, već poput američkog sela ili možda poput saluna u kojem vlada najjači", rekao je Lavrov, dodavši da mnoge zemlje poput Kine, Indije i Brazila ne žele da im "Uncle Sam" ("ujak Sam") naređuje i ponaša se kao "šerif"

'Rusija je izgubila svaku iluziju da bi se ikada mogla osloniti na Zapad i Moskva nikada neće prihvatiti svjetski poredak u kojem dominira SAD koji želi imati potpunu kontrolu', izjavio je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Zapadne zemlje uvele su sveobuhvatne sankcije ruskom financijskom i korporativnom sektoru kao odgovor na invaziju na Ukrajinu 24. veljače, gurnuvši rusko gospodarstvo u najtežu krizu od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Lavrov, ministar vanjskih poslova predsjednika Vladimira Putina od 2004. godine, rekao je da je reakcija Zapada na ono što je Moskva nazvala "specijalnom vojnom operacijom" pokazala da Zapadom u potpunosti dominiraju Sjedinjene Države i da je Europska unija uglavnom nemoćna.

"Ako je i bilo iluzije da bismo se jednoga dana mogli osloniti na naše zapadne partnere, te iluzije više nema", rekao je Lavrov za ruski državni medij RT na engleskom jeziku.

Rusija će se okrenuti prema istoku, kazao je.

"Amerikanci žele jednopolarni svijet koji ne bi bio poput globalnog sela, već poput američkog sela - ili možda poput saluna u kojem vlada najjači", rekao je. 

Lavrov je dodao da mnoge zemlje poput Kine, Indije i Brazila ne žele da im "Uncle Sam" ("ujak Sam") naređuje i ponaša se kao "šerif"

U ruskoj invaziji ubijene su tisuće ljudi i raseljeno je njih više od 3 milijuna. Invazija je izazvala i strah od šireg sukoba između Rusije i Sjedinjenih Država, dvije najveće svjetske nuklearne sile.

Prkosan odgovor Lavrova na napore Zapada da izolira njegovu zemlju u skladu je s retorikom predsjednika Vladimira Putina, koji je nedavno rekao da se razdoblje ruske povijesti nakon 1991. godine približilo kraju i da će se sada Moskva okrenuti prema Kini, Indiji i, sve više, prema unutra.

"Sada ćemo se morati osloniti samo na sebe i na naše saveznike koji ostaju uz nas", rekao je Lavrov. "Mi ne zatvaramo vrata Zapadu - oni to čine."

Nakon što se Sovjetski Savez raspao i hladni rat završio, mnogi su se u Rusiji i na Zapadu nadali da će se konfrontacije koje su podijelile svijet nakon Drugoga svjetskog rata ublažiti ili čak premostiti.

Putin tvrdi da su ruske akcije u Ukrajini bile neophodne jer je proširenje NATO-a ugrozilo Rusiju i da je Moskva morala spasiti rusofono stanovništvo u Ukrajini od ugnjetavanja.

Ukrajina smatra da invazija predstavlja otimanje zemlje u ruskom imperijalnom stilu. 


Nastavite čitati

Svijet
 

Verstappenu pobjeda u Japanu, Red Bullu momčadski naslov

Nizozemcu je to 48. pobjeda u karijeri, a također je osvojio dodatni bod za najbrži krug u Suzuki. Od 16 utrka ove sezone Verstappen je pobijedio na 13, te već na sljedećoj utrci u Katru može osvojiti naslov jer ima ogromnih 177 bodova više od momčadskog kolege Meksikanca Sergia Pereza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.