Svijet

humanitarna katastrofa

Mariupolj suočen s humanitarnom blokadom


 
1 min
HINA

Gradonačelnik Mariupolja, luke na jugu Ukrajine, izjavio je da se njegov grad u nestašici komunalnih usluga, suočava sa “humanitarnom blokadom”.

Ruske vojne jedinice prerezale su svih 15 dalekovoda do grada koji je bez električne energije već pet dana, rekao je gradonačelnik Vadim Boičenko za ukrajinsku televiziju. 

Dodao je kako su se ljudi tresli od zime u svojim stanovima jer su sve toplane imaju pogon na električnu energiju. Niti mobilna komunikacija radi bez struje, objasnio je. Čak i prije početka rata, glavni gradski vodovod je isključen, pa su pet dana nakon početka invazije potrošene sve vodene rezerve. 

Optužio je rusku stranu da je isključenju svih komunalnih usluga pristupila metodološki i tako podigla pritisak. 

Boičenko je optužio rusku vojsku i za pucanje po autobusima kojima su civili humanitarnim koridorom trebali biti evakuirani iz grada. Od 50 autobusa, ostalo ih je samo 20, rekao je Biočenko. 

“Možda nećemo imati autobusa do sljedeće prilike za evakuaciju”, izjavio je. 

Ovu informaciju nije moguće neovisno potvrditi, objavila je Dpa. 

Biočenko je ponovio zahtjev za uspostavom koridora kojima će starije osobe, žene i djeca moći napustiti grad.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.