Svijet

među najsmrtonosnijim nesrećama na stadionima

Na stadionu u Indoneziji među 125 stradalih, poginulo i 17-ero djece

Sedamnaestero djece poginulo je među 125 žrtava stampeda na stadionu u Indoneziji za vikend, objavili su dužnosnici dok raste pritisak na državu da objasni kako se odvijala jedna od najvećih svjetskih katastrofa na stadionu.Nasilje i huliganstvo dugo prate indonezijski nogomet, pogotovo na mjestima poput glavnoga grada Džakarte, ali katastrofa u subotu u malom gradu na Javi problem je gurnula u središte pozornosti


 
1 min
HINA
EPA/MAST IRHAM

Sedamnaestero djece poginulo je među 125 žrtava stampeda na stadionu u Indoneziji za vikend, objavili su dužnosnici dok raste pritisak na državu da objasni kako se odvijala jedna od najvećih svjetskih katastrofa na stadionu.Nasilje i huliganstvo dugo prate indonezijski nogomet, pogotovo na mjestima poput glavnoga grada Džakarte, ali katastrofa u subotu u malom gradu na Javi problem je gurnula u središte pozornosti

Sedamnaestero djece poginulo je među 125 žrtava stampeda na stadionu u Indoneziji za vikend, objavili su dužnosnici  dok raste pritisak na državu da objasni kako se odvijala jedna od najvećih svjetskih katastrofa na stadionu.

Nasilje i huliganstvo dugo prate indonezijski nogomet, pogotovo na mjestima poput glavnoga grada Džakarte, ali katastrofa u subotu u malom gradu na Javi problem je gurnula u središte pozornosti.

"Moja obitelj i ja nismo mislili da će ovako ispasti", rekla je Enda Vahjuni, starija sestra dvojice dječaka, Ahmada Kahija (15) i Muhamada Farela (14), koji je poginuo u gomili.

"Voljeli su nogomet, ali nikad nisu uživo gledali Aremu na stadionu Kandžuruhanu, ovo im je prvi put", dodala je na sprovodu svoje braće u nedjelju, misleći na domaću momčad koju su podržavali.

Dječaci su među 17 ubijene djece, objavila je državna novinska agencija Antara prenoseći podatke ministarstva za osnaživanje žena i zaštitu djece.

Ravnatelj jedne od bolnica kamo su ozlijeđeni odvezeni rekao je za Metro TV da su neke od žrtava pretrpjele ozljede mozga te da je među poginulima i petogodišnje dijete.

"Sedamnaestero je djece poginulo, a sedmero ozlijeđene djece je na liječenju, ali moguće je da će broj još rasti", rekao je dužnosnik ministarstva Nahar.

Indonezijski dnevnik Koran Tempo izišao je u ponedjeljak s crnom naslovnicom na kojoj u sredini crvenim slovima piše "Naša nogometna tragedija", a ispod toga popis poginulih.

Incident je "crni dan za sve uključene", priopćila je FIFA, krovna svjetska nogometna organizacija,  te pozvala indonezijske nogometne dužnosnike da izvijeste o incidentu. 

FIFA u svojim sigurnosnim propisima navodi da redari i policija ne smiju upotrijebiti oružje niti "plin za kontrolu mase".

Policija i sportski dužnosnici poslani su u Malang kako bi istražili incident koji se svrstava među najsmrtonosnije nesreće na stadionima u svijetu.

"Svi odgovorni trebali bi odgovarati za tu katastrofu, bez obzira na svoj status ili položaj", rekao je u ponedjeljak Phil Robertson, zamjenik direktora Human Rights Watcha sa sjedištem u New Yorku.

"Nije dovoljno da nacionalna policija i Indonezijski nogometni savez provedu vlastitu istragu jer bi mogli doći u iskušenje da umanje ili potkopaju punu odgovornost umiješanih dužnosnika", dodao je u izjavi.

Indonezijska podružnica Amnesty Internationala oštro je osudila sigurnosne mjere te rekla kako se "uopće ne može opravdati da država koristi prekomjernu silu ... u obuzdavanju i kontroli takvih gomila".

Indonezijski ministar sigurnosti Mahmud MD u postu na Instagramu je ustvrdio da je stadion bio ispunjen preko svojeg kapaciteta. Napisao je da je izdano 42.000 ulaznica za stadion koji može primiti samo 38.000 ljudi.


Nastavite čitati

Svijet
 

Plenković i ministri na utakmici između Hrvatske i Japana

Premijer će boraviti u Katru i na Svjetskom prvenstvu na službeni poziv katarskog premijera Khalida bin Khalife bin Abdulaziza Al Thanija, a uz njega će biti i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.