Svijet

rusko-ukrajinski sukob

Nijemci protiv isporuke oružja Ukrajini, a za Angelu Merkel kao posrednicu

Protiv isporuke njemačkog oružja Ukrajini je 68 posto ispitanih, a samo 22 posto se za to zalaže, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja što ga je za dnevnik Bild proveo institut Insa


 
1 min
HINA

Protiv isporuke njemačkog oružja Ukrajini je 68 posto ispitanih, a samo 22 posto se za to zalaže, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja što ga je za dnevnik Bild proveo institut Insa

Velika većina Nijemaca je protiv isporuke oružja Ukrajini, a dobar dio priželjkuje da bivša kancelarka Angela Merkel preuzme ulogu posrednika u sukobu između Ukrajine i Rusije, javljaju njemački mediji u četvrtak.

Protiv isporuke njemačkog oružja Ukrajini je 68 posto ispitanih, a samo 22 posto se za to zalaže, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja što ga je za dnevnik Bild proveo institut Insa.

Prema istom ispitivanju, 43 posto ispitanih priželjkuje gospodarske sankcije protiv Rusije, 25 posto diplomatske a tek sedam posto vojne.

Istodobno 64 posto ispitanih nije spremno plaćati više cijene, primjerice plina, zbog sankcija.

Kada je u pitanju uloga njemačkih političara u sukobu u Ukrajini, Nijemci smatraju da bi bivša kancelarka Angela Merkel i njezin prethodnik Gerhard Schroeder mogli odigrati veću ulogu.

51 posto ispitanih smatra da bi Merkel mogla djelovati kao posrednik između ruskog i ukrajinskog vodstva, a 46 posto smatra da bi tu ulogu mogao preuzeti Gerhard Schroeder koji slovi kao prijatelj Vladimira Putina.

Krizni menadžment aktualnog kancelara Olafa Scholza samo 17 posto smatra dobrim.


FOTO: HINA/ EPA/Emmanuele Contini / POOL

Nastavite čitati

Svijet
 

Kišovit Oktoberfest završio s manje posjetitelja nego što je bilo očekivano

Zbog pandemije koronavirusa tradicionalno minhensko događanje nije se održalo 2020. i 2021. No, nada da će se posjećenost vratiti na razinu iz 2019. nije se ostvarila. Dužnosnici su rekli da je događaj tijekom dva tjedna posjetilo 5,7 milijuna ljudi, što je više od pola milijuna manje nego 2019., kada je ta brojka iznosila 6,3 milijuna. Loše vrijeme je vjerojatno bilo jedan od čimbenika koji su doprinijeli takvom rezultatu

Svijet
 

Njemački organi sigurnosti očekuju nemire zbog inflacije i cijena energenata

"Očekujemo prosvjede i kaznena djela kao prošlih godina, ali i blokada objekata energetske infrastrukture", stoji u izvješću. Prije nekoliko dana jedna grupa klimatskih aktivista je na pola dana blokirala rad jedne termoelektrane na ugljen na istoku Njemačke. BKA očekuje da bi desno ekstremne snage mogle izvršiti i napade na političare kao što je to bio slučaj i tijekom pandemije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.