Svijet

slučaj đoković

Novak Đoković ipak nastupa na Australian Openu?

Svjetski teniski broj jedan provest će vikend 'zarobljen' u hotelu, u napetom iščekivanju hoće li uspjeti pobiti odluku australske vlada da ga deportira iz zemlje zbog toga što nije cijepljen. Ako sudac presudi u Đokovićevu korist, to bi mu odmah omogućilo ulazak u zemlju i tjedan dana vremena da se pripremi za turnira. Ne zna se bi li australska vlada u tom slučaju ulagala žalbu ili se povukla. 


 
3 min
HINA

Svjetski teniski broj jedan provest će vikend 'zarobljen' u hotelu, u napetom iščekivanju hoće li uspjeti pobiti odluku australske vlada da ga deportira iz zemlje zbog toga što nije cijepljen. Ako sudac presudi u Đokovićevu korist, to bi mu odmah omogućilo ulazak u zemlju i tjedan dana vremena da se pripremi za turnira. Ne zna se bi li australska vlada u tom slučaju ulagala žalbu ili se povukla. 

U ponedjeljak će Novak Đoković dobiti priliku da na sudu dokaže je li u pravu. Hoće li zaigrati na australskom Grand Slamu? 

Kakva je Đokovićeva situacija? 

Pošto su u Australiji na snazi covid pravila koja većini stranaca brani ulazak u zemlju, Đoković je vjerojatno aplicirao za vizu za "privremenu aktivnost" koja strancima dopušta sudjelovanje na velikim događajima. 

Većina igrača koja će se natjecati na Australian Openu ušla su u zemlju na temelju te vize. 

Australska pandemijska pravila strancima također zabranjuju ulazak u zemlju ako nisu dvaput cijepljeni ili ako nemaju medicinsko opravdanje da se ne cijepe. 

Đokoviću, protivniku cijepljenja, australski teniski savez odobrio je medicinsko izuzeće za nastup na turniru. Nije objavljeno o kakvom se točno izuzeću radi. 

Po dolasku u zračnu luku u Melbourneu, tenisač, međutim, nije uspio dokazati da valjanost njegova medicinskog izuzeća odgovara standardima australske vlade. 

"Predočeno medicinsko izuzeće pokazalo se nepotpunim", izjavio je u četvrtak premijer Scott Morrison.

Zbog toga mu je viza opozvana na mjestu. Pošto više nije imao zakonsku osnovu da bude u Australiji, Đoković je premješten u prostor za deportacije. 

Protuargumenti?

Đokovićev odvjetnički tim odmah je uložio žalbu pa je tenisaču odobrena privremena odgoda deportacije do sudskog pravorijeka. 

Izgleda da je australski teniski savez uvjerio Đokovića da se može ukrcati na zrakoplov jer mu je odobren nastup na turniru. 

Ali dopuštenje za sudjelovanje na sportskom događaju nije isto što i njegova viza, rekao je BBC-ju profesor međunarodnog prava Donald Rockwell s Australskog nacionalnog sveučilišta. 

"Đokovićev pravni tim će vjerojatno obrazlagati da mu je viza odobrena i da za njezino poništenje treba jasno opravdanje. Postoji određena zakonska procedura koju treba poštivati pri poništenju vize", dodaje Rockwell. 

Stranci koji lete u Australiju vizu mogu zatražiti internetom, ali kad stignu na aerodrom moraju proći provjeru granične policije.

Ako budu uhvaćeni s pogrešnom vizom, raspon žalbe im je ograničen, izjavila je profesorica Mary Crock, stručnjakinja za imigracijsko pravo na Sveučilištu u Sydneyju. 

"On na sudu ne može reći: 'Gledajte, ja sam broj jedan u svijetu i trebalo bi mi biti dopušteno da igram'. Ništa od toga ondje ne vrijedi", rekla je. 

Po australskom zakonu, nečija se viza može poništiti iz nekoliko razloga. Na primjer, zbog pogrešnih informacija u prijavi. Činjenice zasad izgledaju jasne: Đoković tvrdi da je imao medicinsko izuzeće, a australski dužnosnici da ono nije po traženom standardu za ulazak u zemlju. 

Možda ima drugih područja u procesu poništenja vize koje bi Đokovićev tim mogao osporavati, ali zasad ništa ne ukazuje na to da je zakon pogrešno primijenjen. 

A što je s politikom?

Premijer Morrison odbacuje sve optužbe, uključujući i one srbijanske vlade, da se Australija nepravedno odnosi prema Đokoviću. 

Australija je prvotno još dvoma sudionicima Grand Slama odobrila da uđu u zemlju na temelju medicinskog izuzeća, ali sad se i njihove vize provjeravaju.

Đokovićev pravni tim vjerojatno će pokušati obrazložiti da je odluka nerazumna jer je njegovo putovanje najavljeno unaprijed, kaže profesorica Crock. 

"Momak je broj jedan u svijetu. Svi su znali da dolazi i mislim da je neprihvatljivo da se federalna vlada pravi da nije znala sve dok nije stigao u Australiju".

"Apsolutno su znali. I pustili su ga da sjedne u avion", rekala je Crock. 

Ona dodaje da bi se Đoković mogao referirati i na nametanje političkog interesa, odnosno da je granična služba radila po diktatu premijera, što bi bilo protuzakonito. Međutim, dokaza za takvo što zasad nema. 

Što ako pobijedi? 

Iako postojeće činjenice izgleda ne podržavaju Đokovićevu žalbu, ne zna se kakvi će dokazi biti prezentirani u ponedjeljak. 

Ako sudac presudi u Đokovićevu korist, to bi mu odmah omogućilo ulazak u zemlju i tjedan dana vremena da se pripremi za turnira. 

Ne zna se bi li australska vlada u tom slučaju ulagala žalbu ili se povukla. 

Što ako izgubi?

Možda neće biti deportiran odmah jer još postoji pravo žalbe prizivnom sudu. 

Ali bi li to bilo vrijedno? Ne bi mogao trenirati dva tjedna i svo vrijeme morao bi biti u hotelskom pritvoru. 

Pravni stručnjaci kažu da bi mogao proći tjedan dok viši sud ne sazove ročište, a dotad bi turnir već počeo. 

"Ako izgubi prvu instancu, vremenski okvir mu zapravo onemogućuje igranje na turniru", rekao je profesor Rockwell. 


Bane T. Stojanović, PIXSELL

Nastavite čitati

Svijet
 

DOKUMENTARAC PULSKIH AUTORA DANAS NA HTV-U U potrazi za zlatom vremena - Slavko Kopač

Dokmentarac nastao u produkciji Techno Media Grupe (Istra24) i Udruge ArtRencontre večeras ima premijeru na Hrvatskoj televiziji. Cjelokupni autorski tim dolazi iz Pule: redatelj i scenarist je Dražen Majić, direktor fotografije Goran Legović, dok montažu potpisuje Renata Boljun. Producenti su Dražen Majić i Maja Ivić dok je supervizorica cijelog projekta Tamara Floričić

Svijet
 

Messi: Copa Americe je u fokusu, SP nije

„Daleko je taj turnir, tri godine su puno, pogotovo kada imate godina kao i ja. Trenutačno mi je u fokusu nastup na Copa Americi, a o SP-u ćemo razmišljati, ozbiljno ili ne, nakon toga“, dodao je Messi koji je u 176 nastupa za argentinsku reprezentaciju postigao 104 gola te je njen rekorder

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.