Svijet

KLJUČNO PRISTUPANJE NATO-u

NOVO: Ukrajina sugerira da je spremna na ustupke Rusiji

Rusija je jasno dala do znanja da težnje Ukrajine da ima čvršće veze sa Zapadom, u prvom redu kroz NATO, smatra prijetnjom. Stoga traži da Ukrajina odustane od svojih težnji da pristupi NATO-u


 
1 min
HINA
Ilustracija: Hina

Rusija je jasno dala do znanja da težnje Ukrajine da ima čvršće veze sa Zapadom, u prvom redu kroz NATO, smatra prijetnjom. Stoga traži da Ukrajina odustane od svojih težnji da pristupi NATO-u

Ukrajinski veleposlanik u Britaniji povukao je u ponedjeljak svoju izjavu da će Kijev ponovno promisliti o svojim ambicijama da se pridruži NATO-u, u trenutku kada Rusija gomila vojne snage na ukrajinskim granicama, ali je rekao da je Ukrajina spremna na druge ustupke.

Rusija je jasno dala do znanja da težnje Ukrajine da ima čvršće veze sa Zapadom, u prvom redu kroz NATO, smatra prijetnjom. Stoga traži da Ukrajina odustane od svojih težnji da pristupi NATO-u.

Ukrajinski veleposlanik Vadim Pristaiko rekao je prvo za BBC da bi Ukrajina mogla biti "fleksibilna" u vezi tog svog cilja, "posebno zato što joj se tako prijeti i tako ucjenjuje". 

Kasnije je rekao da nije dobro shvaćen u pogledu NATO-a, premda je Ukrajina spremna učiniti druge ustupke.

"Mi sada nismo članica NATO-a i kako bi se izbjegao rat spremni smo na mnoge ustupke i to radimo u razgovorima s Rusijom", rekao je za BBC.

Prije osam godina, nakon rušenja proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča s vlasti, masovnim prozapadnim prosvjedima u Kijevu, Rusija je anektirala Krim, sjedište ruske Crnomorske flote.

Rusija podržava proruske pobunjenike koji su zauzeli dio industrijskog istoka Ukrajine gdje se govori pretežito ruski. U tom je sukobu dosad poginulo više od 14.000 ljudi.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.