Svijet

ZELENSKIJ U ČETVRTAK U BIJELOJ KUĆI

OPĆA SKUPŠTINA UN-a: Joe Biden pozvao svijet da bude uz Ukrajinu

Bivši predsjednik Donald Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., obećao je da će nastojati brzo okončati taj rat ako se vrati na vlast


 
1 min
HINA
Joe Biden, Foto: Hina

Bivši predsjednik Donald Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., obećao je da će nastojati brzo okončati taj rat ako se vrati na vlast

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u utorak na Općoj skupštini UN-a svjetske čelnike da budu uz Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, u nadi da će to čuti i republikanci.

"Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dopustiti joj da napada Ukrajinu bez posljedica", rekao je Biden u govoru pred Općom skupštinom UN-a. "Ako dopustimo da Ukrajina bude rascjepkana, je li neovisnost ikoje nacije sigurna?"

Biden je bio pozdravljen pljeskom kada je rekao da će SAD i njegovi saveznici biti uz Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu. "Samo Rusija snosi odgovornost za ovaj rat", rekao je. "Samo Rusija ima moć odmah zaustaviti ovaj rat."

Bidena kritiziraju neki republikanci koji žele da SAD troši manje novca na rat u Ukrajini.

Bivši predsjednik Donald Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., obećao je da će nastojati brzo okončati taj rat ako se vrati na vlast.

Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy, vodeći republikanac u Washingtonu, postavlja pitanje treba li SAD i dalje slati milijarde dolara u oružju Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak će također govoriti pred Općom skupštinom UN-a, a u četvrtak će se sastati s Bidenom u Bijeloj kući te s nekim kongresnicima.


Nastavite čitati

Svijet
 

Znanstvenici uspjeli dobiti RNK izumrle životinje tasmanskog tigra

Posljednji poznati živući tasmanski tigar, poznat i kao psoglavi vučak ili tilacin, uginuo je u zatočeništvu 1936. godine u zoološkom vrtu Beaumaris u Tasmaniji. Nakon europske kolonizacije Australije, životinja je proglašena štetočinom, a vlasti su nudile nagradu za svaku ubijenu odraslu životinju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.