Svijet

Nakon susreta Putina i Macrona

Opovrgnuti francuski navodi da je Putin obećao da neće biti manevara blizu Ukrajine

Francuski dužnosnik koji je htio ostati anoniman rekao je tijekom noći novinarima da je Putin obećao da zasad neće biti novih manevara pored Ukrajine. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nije čuo da je Putin tako nešto obećao u razgovorima s Macronom


 
2 min
HINA
Putin također nije dao novo obećanje o tome kada će ruske snage napustiti Bjelorusiju

Francuski dužnosnik koji je htio ostati anoniman rekao je tijekom noći novinarima da je Putin obećao da zasad neće biti novih manevara pored Ukrajine. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nije čuo da je Putin tako nešto obećao u razgovorima s Macronom

Kremlj je danas zanijekao da je Vladimir Putin obećao francuskom predsjedniku da Rusija zasad neće izvoditi daljnje manevre pored Ukrajine, odbacivši time izjavu anonimnog francuskog dužnosnika o diplomatskom napretku.

Putin i Macron objavili su na konferenciji za novinare u ponedjeljak da nema napretka, no francuski dužnosnik koji je htio ostati anoniman, rekao je tijekom noći novinarima da je Putin obećao da zasad neće biti novih manevara pored Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nije čuo da je Putin tako nešto obećao u razgovorima s Macronom, prenosi RIA Novosti.

Putin također nije dao novo obećanje o tome kada će ruske snage napustiti Bjelorusiju, rekao je Peskov. Očekivalo se da će se u nekom trenutku nakon vježbi vratiti u baze u Rusiji, ali "nitko nikada nije rekao da će ostati" u Bjelorusiji, rekao je.

Čini se da se Macronov ured u Elizejskoj palači povukao od izjava francuskog dužnosnika u utorak, rekavši da dužnosnik spominje točke o kojima su razgovarali Macron i Putin, a ne konkretno novo obećanje ruskog čelnika.

Macron je branio svoju misiju da spriječi daljnje pogoršanje krize. "Ni na jednu sekundu" nije očekivao da će Putin učiniti ustupke, rekao je novinarima nakon što je stigao u ukrajinski glavni grad Kijev, gdje se trebao sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Zapadne zemlje, pogotovo Sjedinjene Države, kažu kako se boje da se Putin priprema napasti Ukrajinu.

Moskva kaže da ne planira invaziju, ali da bi mogla poduzeti neodređene "vojno-tehničke mjere" osim ako se ne ispune brojni sigurnosni zahtjevi, uključujući obećanje NATO-a da Ukrajina nikada ne postane njegovom članicom.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.