Svijet

susret vjerskih poglavara

Papa Franjo i ruski patrijarh Kiril razgovarali o sukobu u Ukrajini

Patrijarh Kiril, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, opravdao je, naprotiv, vojnu operaciju u govoru 27. veljače, rekavši da je to sukob sa "snagama zla" koje "pobijaju povijesno jedinstvo" Rusije i Ukrajine


 
1 min
HINA
Foto: Alperen/Pexels

Patrijarh Kiril, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, opravdao je, naprotiv, vojnu operaciju u govoru 27. veljače, rekavši da je to sukob sa "snagama zla" koje "pobijaju povijesno jedinstvo" Rusije i Ukrajine

Poglavari Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve, papa Franjo i patrijarh Kiril razgovarali su danas o sukobu u Ukrajini i zaželjeli "pravedan mir", navodi se u priopćenju Moskovske patrijaršije.

"Strane su istaknule presudnu važnost pregovaračkog procesa koji je u tijeku, izrazivši nadu da će brzo doći do pravednog mira", ističe patrijaršija.

Papa i patrijarh su se s "posebnom pozornošću" osvrnuli na humanitarna pitanja i mjere nužne kako bi se "prevladale posljedice" sukoba, dodaje Ruska patrijaršija.

Od početka ofenzive Moskve 24. veljače dvojica crkvenih poglavara imala su potpuno različita stajališta.

Papa Franjo je više puta pozivao na mir. U srijedu je, u prigodi javne molitve, zatražio od Boga oproštenje u ime ljudi koji "i dalje piju krv mrtvih rastrganih oružjem".

Patrijarh Kiril, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, opravdao je, naprotiv, vojnu operaciju u govoru 27. veljače, rekavši da je to sukob sa "snagama zla" koje "pobijaju povijesno jedinstvo" Rusije i Ukrajine.

Dana 13. ožujka darovao je ikonu zapovjedniku Ruske nacionalne garde (Rosgvardija) izrazivši nadu da će ta nabožna slika "nadahnuti mlade borce" tih vojnih snaga koje aktivno sudjeluju u Ukrajini.

Zbog takvog stajališta, dio njegova svećeništva u Ukrajini prosvjedovao je protiv Kirila.

Ukrajinski pravoslavni vjernici većinom pripadaju autokefalnoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije.


Nastavite čitati

Svijet
 

Na stadionu u Indoneziji među 125 stradalih, poginulo i 17-ero djece

Sedamnaestero djece poginulo je među 125 žrtava stampeda na stadionu u Indoneziji za vikend, objavili su dužnosnici dok raste pritisak na državu da objasni kako se odvijala jedna od najvećih svjetskih katastrofa na stadionu.Nasilje i huliganstvo dugo prate indonezijski nogomet, pogotovo na mjestima poput glavnoga grada Džakarte, ali katastrofa u subotu u malom gradu na Javi problem je gurnula u središte pozornosti

Svijet
 

Podaci SIP-a kažu da je Krišto u tijesnoj prednosti pred Komšićem

Do ponoći je SIP dobio podatke s nešto manje od 55 posto obrađenih biračkih mjesta i po tome je Krišto imala 117 tisuća glasova ili 51,36 posto, a Komšić 48,64 posto. Bećirović je pred Izetbegovičćem vodio s 55 naprama 39 posto osvojenih glasova, a  Cvijanović nad Mirkom Šarovićem s 51 prema 36 posto osvojenih glasova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.