Svijet

vruće u banja luci

Policija tvrdi da je Dodik ugrožen, oklopna vozila, pred sjedištem vlade Republike Srpske

IZ MUP-a RS priopćili su samo kako su "od partnerskih službi" dobili obavjest kako postoji mogućnost da "određena skupina" ugrozi sigurnost Dodika i članova njegove obitelji pa su stoga mjere njihiva osiguranja podignute na najviši stupanj. Policija RS pojačala je djelovanje dan nakon što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt suspendirao zakon kojim je entitetski parlament pokušao preuzeti vlasništvo nad nekretninama koje pripadaju BiH kao državi


 
2 min
HINA

IZ MUP-a RS priopćili su samo kako su "od partnerskih službi" dobili obavjest kako postoji mogućnost da "određena skupina" ugrozi sigurnost Dodika i članova njegove obitelji pa su stoga mjere njihiva osiguranja podignute na najviši stupanj. Policija RS pojačala je djelovanje dan nakon što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt suspendirao zakon kojim je entitetski parlament pokušao preuzeti vlasništvo nad nekretninama koje pripadaju BiH kao državi

Policija Republike Srpske danas je rasporedila oklopna vozila pred sjedištem entitetske vlade u Banjoj Luci, a iz MUP-a RS je istodobno priopćeno da su mjere osiguranja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika podignute na najvišu razinu.

Najmanje dva teška oklopna vozila s oznakama policijske protuterorističke postrojbe (SAJ) od jutarnjih su sati postavljena uz ulaz u sjedište vlade RS a o razlozima nije ponuđeno nikakvo pojašnjenje.

IZ MUP-a RS priopćili su samo kako su "od partnerskih službi" dobili obavjest kako postoji mogućnost da "određena skupina" ugrozi sigurnost Dodika i članova njegove obitelji pa su stoga mjere njihiva osiguranja podignute na najviši stupanj.

"Mjere će ostati na snazi dok se te informacije ne provjere", stoji u priopćenju.

Policija RS pojačala je djelovanje dan nakon što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt suspendirao zakon kojim je entitetski parlament pokušao preuzeti vlasništvo nad nekretninama koje pripadaju BiH kao državi.

Dodik je odmah nakon toga izjavio kako ne priznaje Schmidta niti njegov mandat te je najavio kako odluke visokog predstavnika neće poštovati.

"Više volim potporu naroda nego zapadnih birokrata koji nam nameću svoja pravila", kazao je Dodik kako su ga u srijedu citirali lokalni mediji u RS.

Dodiku se danas u osudama visokog predstavnika pridružio i njegov stranački suradnik i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija koji je izjavio kako je Schmidt došao u BiH "da bi unesrećio srpski narod".

"Siguran sam da ni vladajući ni oporba neće prihvatiti Schmidtovu odluku", kazao je Tegetija novinarima u Banjoj Luci.

Potporu Dodiku i vlastima RS u srijedu je dalo i rusko veleposlanstvo u BiH.

U posebnoj izjavi u povodu odluke o suspenziji spornog zakona u RS naveli su kako Schmidta ne smatraju legitimnim visokim predstavnikom pa tako i sve njegove odluke smatraju nezakonitima a od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) zatražili su poništavanje nametnih mjera. 

"Ukoliko pojedini članovi Upravnog odbora PIC-a nastave popuštati samovolji Christiana Schmidta, posebice ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice", stoji u priopćenju veleposlanstva Rusije.

Schmidtovom odlukom zakon o nepokretnoj imovini RS suspendiran je do pravorijeka Ustavnog suda BiH a zahtjev za ocjenu ustavnosti u srijedu je podnijela skupina zastupnika Stranka demokratske akcije (SDA) u parlamentu BiH. 


Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Svijet
 

Biden pozvao Amerikance da smire strasti nakon atentata na Trumpa

Pucanje na Trumpa “poziva sve nas da se odmaknemo”, rekao je Biden u obraćanju kraćem od sedam minuta. Srećom, Trump nije ozbiljno ozlijeđen, rekao je. “Ne možemo dopustiti da se ovo nasilje normalizira. Politička retorika u ovoj zemlji postala je vrlo užarena. Vrijeme je da se smiri", rekao je. "Svi imamo odgovornost da to učinimo."

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.