Svijet

Izbori u BiH:

Ponovno brojanje glasova s brojnih birališta, potvrđen slučaj krađe

Istodobno je potvrđeno kako postoji osnova za tvrdnje oporbe u RS da je njihova kandidatkinja za predsjednicu tog entiteta Jelena Trivić pokradena. Predsjednik jednog lokalnog biračkog odbora priznao je pred televizijijskim kamerama kako je sve glasove koje je u njegovom selu osvojila Trivić on osobno pripisao drugom kandidatu


 
1 min
HINA
EPA/ALEKSANDAR GOLIC

Istodobno je potvrđeno kako postoji osnova za tvrdnje oporbe u RS da je njihova kandidatkinja za predsjednicu tog entiteta Jelena Trivić pokradena. Predsjednik jednog lokalnog biračkog odbora priznao je pred televizijijskim kamerama kako je sve glasove koje je u njegovom selu osvojila Trivić on osobno pripisao drugom kandidatu

Središnje izborno povjerenstvo BiH zbog sumnje u neregularnosti donijelo je odluku o ponovnom brojanju glasova s većeg broja biračkih mjesta na kojima su građani u nedjelju odlučivali o novoj vlasti, a već je potvrđen najmanje jedan slučaj krađe glasova kandidatkinji oporbe za predsjednicu Republike Srpske.

Odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) prihvaćeno je više od 200 zahtjeva za otvaranje vreća u kojima se nakon prebrojavanja na glasačkim mjestima pohranjuju glasački listići. Kako je pojašnjeno, to će biti učinjeno u cilju "pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata".

Istodobno je potvrđeno kako postoji osnova za tvrdnje oporbe u RS da je njihova kandidatkinja za predsjednicu tog entiteta Jelena Trivić pokradena.

Predsjednik jednog lokalnog biračkog odbora priznao je pred televizijijskim kamerama kako je sve glasove koje je u njegovom selu osvojila Trivić on osobno pripisao drugom kandidatu.

“Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na listi nalazio iznad Jelene, uveo podatke umjesto njoj", priznao je Stevan Gutić, predsjednik biračkog odbora u selu Krajišnik kod Bosanske Gradiške. Sve je pravdao umorom i kasnim noćnim satima kada su se unosili podaci.

Nakon što su zatvorena birališta ispostavilo se da je Milorad Dodik tamo dobio glasove 140 birača a Trivić niti jedan. Sve je postalo još čudnije kada se doznalo da je riječ o rodnom mjestu njene majke.

Nula glasova upisano je Trivić i u mjestu Čelinac gdje je rođen njen suprug i taj se slučaj još istražuje.

Upravo su ovi primjeri Partiji demokratskog progresa (PDP) poslužili kao dokaz za tvrdnju da su iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) organizirali krađu glasova.

Trakavica s izborom predsjednika RS još nije okončana a Dodik je u utorak ujutro pred Trivić imao prednost od nekih 28 tisuća glasova.

Unatoč ranijim optimističnim izjavama kako će njegov SNSD biti neizostavan dio nove vlasti na državnoj razini, Dodik je sada počeo upozoravati kao to nije potpuno izvjesno.

Kazao je kako je moguće "da se Bošnjaci objedine u Sarajevu i da u suradnji sa oporbenim strankama iz RS-a formiraju Vijeće ministara" što bi, po njegovu sudu, dovelo BiH u situaciju da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.


Nastavite čitati

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.