Svijet

europljani ne mogu

"Posrednik u ukrajinskom ratu mora biti Kina"

Isporuke oružja dopuštaju Ukrajincima da se bore, da budu u boljem položaju za pregovore i, ako je moguće, da postignu prekid vatre, rekao je bivši španjolski ministar vanjskih poslova. "No i nakon toga, diplomacija mora odigrati svoju ulogu, i ovdje ulogu mora imati Kina", naglasio je. 


 
1 min
HINA
Visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell (foto: Hina)

Isporuke oružja dopuštaju Ukrajincima da se bore, da budu u boljem položaju za pregovore i, ako je moguće, da postignu prekid vatre, rekao je bivši španjolski ministar vanjskih poslova. "No i nakon toga, diplomacija mora odigrati svoju ulogu, i ovdje ulogu mora imati Kina", naglasio je. 

Visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell snažno se zauzeo za posredovanje Kine u ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Nema alternative. Mi (Europljani) ne možemo biti posrednici, jasno je ... Ne može ni SAD. Tko drugi?  To mora biti Kina, vjerujem u to", rekao je Borell u intervjuu za španjolski list El Mundo.

Međutim Borell, koji je iz Španjolske, priznao je da zaraćene strane i njihovi pristaše nemaju čvrstih planova za vanjsko posredovanje iz Kine.

"O tome ih nismo pitali, a nisu ih pitali ni oni (Kinezi)", dodao je.

Borell je branio isporuke europskog oružja u ratnu zonu i nametanje strogih sankcija Rusiji.

Te mjere apsolutno su nužne, rekao je, bez obzira na istodobne diplomatske napore da se riješi sukob.

Isporuke oružja dopuštaju Ukrajincima da se bore, da budu u boljem položaju za pregovore i, ako je moguće, da postignu prekid vatre, rekao je bivši španjolski ministar vanjskih poslova i bivši predsjednik Europskog parlamenta.

"I nakon toga, diplomacija mora odigrati svoju ulogu", i ovdje "ulogu mora imati" Kina, naglasio je. 


Nastavite čitati

Svijet
 

Švicarci danas na referendum odlučuju o mirovinskoj reformi

Nakon dva neuspjela pokušaja 2004. i 2017., službeni Bern nada se da će napokon dobiti dovoljno glasova za prijedlog da „stabilizira” švicarski mirovinski sustav, kojemu prijeti da ga pregazi velika 'baby boom' generacija koja se približava mirovini, a očekivani životni vijek joj raste

Svijet
 

SEAD AHMETOVIĆ: Balkanski programeri su među najboljima na svijetu

Ne kažem da su drugi lošiji, ali naši sa Balkana imaju nešto posebno. Mi smo generalno skloni rješavanju problema. Je li to tehnički bolje razvijen mozak kao što ga je imao Nikola Tesla? Ne znam, mi smo uvijek bili privrženi prirodnim znanostima, imamo jake fakultete u svim balkanskim državama. To dokazuju i razna natjecanja na kojima su zemlje iz regije uvijek među prvima, tvrdi Ahmetović

Svijet
 

Na svjetskom prvenstvu u veslanju, braća Sinković četvrti

Zlato su osvojili Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias s vremenom 6:09.34, drugi su bili Španjolci Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero (6:10.52), a treći Australci David Bartholot i Caleb Antill (6:11.92). Braća Sinković su do četvrtog mjesta stigli s vremenom 6:14.99

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.