Svijet

PRAVAC TURSKA

Prvi teretni brod s pšenicom od početka rata isplovio je iz ukrajinske luke

Brod Sormovskij 121 prevest će nešto više od 3 tisuće tona pšenice u Tursku, objavilo je tursko ministarstvo obrane u petak na Twitteru


 
1 min
HINA
EPA/SERGEY KOZLOV

Brod Sormovskij 121 prevest će nešto više od 3 tisuće tona pšenice u Tursku, objavilo je tursko ministarstvo obrane u petak na Twitteru

Prvi puta od ruske invazije na Ukrajinu, teretni brod natovaren pšenicom isplovio je iz ukrajinske luke Čornomorsk.

Do sada su, nakon što je sporazumom prekinuta ruska blokada ukrajinskih luka za izvoz žitarica, isporučeni samo proizvodi od kukuruza i suncokreta.

Brod Sormovskij 121 prevest će nešto više od 3 tisuće tona pšenice u Tursku, objavilo je tursko ministarstvo obrane u petak na Twitteru.

Istovremeno će Star Laura iz ukrajinske luke Pivdeni krenuti prema Iranu s više od 60 tisuća tona kukuruza, navodi tursko ministarstvo obrane.

U Ukrajini je ministarstvo infrastrukture potvrdilo isplovljavanje i najavilo dolazak još dva broda na utovar.

Ukupno je 14 brodova s više od 430.000 tona tereta napustilo ukrajinske crnomorske luke od 1. kolovoza sukladno međunarodno posredovanom ugovoru o izvozu žitarica.

Rusija je krajem veljače napala Ukrajinu i blokirala njezine luke, a Ukrajina je minirala prilaze lukama kako bi se zaštitila od ruskog iskrcavanja.

Krajem srpnja zaraćene strane sklopile su sporazume s Turskom i Ujedinjenim narodima o transportnim rutama za brodove koji prevoze poljoprivredne proizvode iz ratne zone.


Nastavite čitati

Svijet
 

EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA: "Oporezujte bogate i superprofite"

Ideja o oporezivanju najbogatijih dobiva zamah unutar eurozone. Španjolska vlada želi uvesti privremeni i izniman porez za najbogatijih jedan posto stanovništva, kako bi financirala mjere za ublažavanje utjecaja sve veće inflacije. Francuska nije otišla tako daleko i uzda se u koncepciju carinskog štita kako bi se obuzdao rast cijena. Podijeljena oko pitanja poreza na superprofite, francuska vlada se nada da će pronaći rješenje na europskoj razini

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.