Svijet

prodano milijun poštanskih maraka

Rasprodana ukrajinska poštanska marka sa srednjim prstom Moskvi


 
2 min
HINA

Poštanska marka na kojoj je prikazan ukrajinski vojnik kako pokazuje srednji prst Moskvi, ruskoj raketnoj krstarici koja je u četvrtak potonula u Crnom moru, razgrabljena je u poštanskim uredima diljem zemlje, a za tim simbolom "pobjede" dali su se u potragu i kolekcionari.

U glavnoj pošti u Kijevu stotine Ukrajinaca različite dobi satima su stajali u redu ne bi li nabavili prvu marku koja se tiska u milijun primjeraka.

"To im je bio najveći brod, vrijedan oko 750 milijuna dolara, on im je bio glavni adut, a mi smo ga uništili!", rekao je ushićen Jurij Kolesan (22) koji je dva i pol sata čekao da kupi komplet od 30 maraka.

"Ovo je nova faza rata, faza pobjede", rekao je.

U prvim danima rata, u radijskoj poruci koja se munjevitom brzinom proširila internetom, ukrajinski graničar na malenom Zmijskom otoku odgovorio je ruskom brodu s kojeg su bili pozvani na predaju: "j... se!"

Snimka tog razgovora obišla je svijet, pojavila se i na transparentima na prosvjednim skupovima u inozemstvu, a sada i na poštanskoj marki.

Ukrajinska pošta je početkom ožujka objavila natječaj kako bi ovjekovječila ovaj događaj.

Na natječaj je pristiglo više od 500 prijedloga, a izabran je onaj umjetnika iz Ljviva Borisa Groha na kojemu ukrajinski vojnik leđima okrenut pješčanoj obali pokazuje srednji prst ruskom brodu na modroj podlozi.

"Kad smo radili na marki još nismo znali kako će se ovaj događaj završiti, ali sad smo sretni zbog toga", komentirao je za AFP Igor Smeljanski, glavni ravnatelj ukrajinske pošte.

Ukrajinski glavni vojni stožer se 'umiješao' kako bi odora vojnika bila "što sličnija pravoj".

Zalihe na skladištu bile su rasprodane u petak poslijepodne u Kijevu, izvijestili su novinari France Pressea.

"Htjeli smo ih tiskati više, ali bombardiranje Kijeva poremetilo je rad tvornice i nismo uspjeli napraviti planiranu količinu", rekao je glavni ravnatelj poštanske službe.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.