Svijet

GRADONAČELNIK "SKINUO" D'ANNUNZIJA

REGGIO EMILIA posvetila ulicu Srečku Kosovelu, slovenskom pjesniku koji se odupirao prisilnoj talijanizaciji

Odluka je izazvala jake kontroverze, najviše na društvenim mrežama * Jedni kažu da talijanska ljevica mrzi sve što je talijansko, da Italija još uvijek plaća danak fašizmu, dok drugi u svemu ovome vide nešto progresivno i potrebu promicanja antifašističke i antirasističke svijesti


 
1 min
Istra24
foto: Facebook Reggionline

Odluka je izazvala jake kontroverze, najviše na društvenim mrežama * Jedni kažu da talijanska ljevica mrzi sve što je talijansko, da Italija još uvijek plaća danak fašizmu, dok drugi u svemu ovome vide nešto progresivno i potrebu promicanja antifašističke i antirasističke svijesti

Gradonačelnik talijanskog grada Reggio Emilia Luca Vecchi, povodom proslave 25. travnja, dana oslobođenja Italije od fašizma i nacističke okupacije zemlje, odlučio je preimenovati ulicu D'Annunzio u Ulicu Srečka Kosovela, slovenskog pjesnika koji je nepoznat velikoj većini stanovnika grada. Uzgred budi rečeno, u Reggio Emiliji nalazi se i ulica koja je posvećena Josipu Brozu Titu.

Odluka uslijed koje je postavljena toponomastička tabla u kojoj se Kosovela opisuje kao "slovenskog pjesnika koji se odupirao prisilnoj talijanizaciji" izazvala je kontroverze, najviše na društvenim mrežama.

Gabriele D'Annunzio, koji je zaista „futuristički“ volio rat, svakako je prihvatio politički projekt stvaranja Velike Italije, što je dokazano okupacijom Rijeke gdje je uspostavio vlast poznatu kao Reggenza italiana del Carnaro. Međutim, njegova ustavna povelja „La Carta del Carnaro“, kao što su mnoge studije utvrdile, jamčila je određena prava koja povijesno pripadaju ljevici, a nikako desnici. Zapravo, D'Annunzio formalno nikad nije bio fašist, Mussolini ga je doživljavao kao protivnika i za njega rekao: "on je kao kvaran zub, ili ga vadi ili ga pokrij zlatom". Talijanski "Duce" ga je neutralizirao time da ga je pokrio zlatom.

U svakom slučaju, udaljavanjem s politike koja je dotakla i naše krajeve i koja je na međunarodnoj razini, pogotovo u svijetu književnosti, marginalne važnosti,  D'Annunzio je prema književnoj kritici zaista jedan od najvećih talijanskih pjesnika svih vremena, važan je predstavnik talijanske kulture i takvim je percipiran u cijelom svijetu.

Srečko Kosovel, rođen u Sežani, preminuo je u dobi od samo 22 godine. U svom kratkom životu bio je politički pjesnik koji se zaista odupirao prisilnoj talijanizaciji miješanih krajeva s dijelom slovenskog stanovništva pripojenih Italiji 1918. godine. Na području poezije bio je ekspresionist, dadaist, satiričar i jedan od glasova internacionalnog socijalizma koji je rabio avangardne konstruktivističke forme. Smatraju ga slovenskom pjesničkom ikonom.

U raspravi se oprečne riječi nisu štedjele, mnogi su primijetili da, premda je imala svoj partizanski pokret te, nakon Drugog svjetskog rata, jednu od najautentičnijih i jačih komunističkih partija na svijetu, i nakon 80 godina Italija još uvijek plaća danak fašizmu.

Srečko Kosovel- foto: Wikipedia

Neki su spomenuli “cancel culture“ (kulturu brisanja), drugi su negodovali zbog mržnje talijanske ljevice prema samoj Italiji, a netko je čak komentirao: "Danas se Talijane koji se opiru prisilnoj anglicizaciji ocrnjuje".

Druga, ljeva strana, u svemu tome vidi nešto progresivno, odnosno potrebu promicanja antifašističke i antirasističke svijesti.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.