Svijet

Nova predsjednica Europskog parlamenta

Roberta Metsola: "Da budem jasna, onima koji nastoje uništiti Europu, znajte da je ova kuća protiv vas"

Metsola se protivi pobačaju i dolazi iz jedine članice EU-a u kojoj je pobačaj zabranjen - Malte. No navela je da će njezina dužnost biti zastupanje stavova parlamenta, uključujući pitanja o seksualnim i reproduktivnim slobodama


 
2 min
HINA

Metsola se protivi pobačaju i dolazi iz jedine članice EU-a u kojoj je pobačaj zabranjen - Malte. No navela je da će njezina dužnost biti zastupanje stavova parlamenta, uključujući pitanja o seksualnim i reproduktivnim slobodama

Nova predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je u utorak da želi "učinkovitiji Europski parlament" i da će stavovi tog tijela EU-a biti i njezini stavovi. 

"Kao što sam ranije već rekla, želim učinkovitiji EP", rekla je Metsola na konferenciji za medije i dodala da želi i da svi potpredsjednici EP-a i kvestori obiđu sve zemlje Europske unije i približe se građanima Unije. 

Metsola se protivi pobačaju i dolazi iz jedine članice EU-a u kojoj je pobačaj zabranjen - Malte. No navela je da će njezina dužnost biti zastupanje stavova parlamenta, uključujući pitanja o seksualnim i reproduktivnim slobodama.

"Stavovi ovog parlamenta bit će i moji stavovi. I promovirat ću ih ne samo ovdje, već i u drugim institucijama", rekla je Metsola. 

Osnažiti EU parlament

"Moramo osnažiti Europski parlament. Ne smijemo se bojati reformi", rekla je Metsola i dodala da je potreban "moderniji, učinkovitiji" Europski parlament.

U obraćanju nakon objave rezultata glasanja malteška pučanka poručila je da će se Europski parlament zalagati za prava svih skupina europskog društva.

"Naša kuća je važna za one primorane bježati zbog prirodnih katastrofa, za obitelji ubijenih u terorističkim napadima, naše oružane snage koje služe u teškim uvjetima, onima koji traže zaštitu, našim poljoprivrednicima, poduzetnicima. Za naše LGBTIQ zajednice, za one koji su još uvijek diskriminirani zbog njihove vjere, boje kože ili rodnog identiteta", istaknula je u, svom govoru pučanka. 

Pozvala je EP da ubrza napore u borbi protiv klimatskih promjena. 

Klimatske promjene pustoše svijet

"Klimatske promjene pustoše naš kontinent i naš svijet - i to više nije problem iduće generacije. Ako vjerujete u znanost, a ovaj parlament vjerujem, pitanje više nije ako, već kada", rekla je Metsola koja preuzima vodstvo EP-a u drugoj polovici mandata saziva 2019.-2024. 

"Moramo pokazati ostatku svijeta da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina", rekla je treća žena na čelu EP-a, dodavši da je moguće istovremeno očuvanje okoliša i jačanje gospodarstva.

"Da budem jasna, onima koji nastoje uništiti Europu, znajte da je ova kuća protiv vas", zaključila je svoj govor Maltežanka. 

"Onima koji nstoje potkopati demokraciju, vladavinu prava, slobodu govora i temeljna prava, koji vide žene kao svoje mete, koji niječu prava naših LGBTIQ građana", Metsola je poručila  da to Europski parlament "nikada neće prihvatiti".

Prethodnik nove predsjednice bio je talijanski socijaldemokrat David Maria Sassoli koji je preminuo prošlog tjedna. 


FOTO: EPA/JULIEN WARNAND

Nastavite čitati

Svijet
 

F1: Norrisu najbolje startno mjesto za subotnji 'sprint' u Šangaju

No, to neće biti jedino subotnje natjecanje. Naime, prema pravilima za ovu sezonu u subotnjem programu, na onim mjestima koje priređuju i sprint-utrke, nalaze se i kvalifikacije za nedjeljnu Veliku nagradu. Max Verstappen je nakon četiri natjecanja i tri pobjede u vodstvu sa 77 bodova. Prati ga njegov momčadski kolega Meksikanac Sergio Perez sa 64 boda. Treće i četvrto mjesto drže vozači Ferrarija Monegašanin Charles Leclerc (59 bodova) i Španjolac Carlos Sainz Jr. (55 bodova)

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.