Svijet

BLOKIRANA SREDSTVA

Rusija zbog sankcija ne može koristiti oko 300 milijardi dolara financijskih rezervi

"To je otprilike polovica svih rezervi koje smo imali", rekao je ministar financija Anton Siluanov za rusku državnu televiziju Rossiya-1


 
1 min
HINA
Foto: Hina

"To je otprilike polovica svih rezervi koje smo imali", rekao je ministar financija Anton Siluanov za rusku državnu televiziju Rossiya-1

Rusija je u nedjelju potvrdila da zbog zapadnih sankcija uvedenih nakon invazije na Ukrajinu ne može pristupiti financijskim rezervama vrijednim 300 milijardi dolara.

"To je otprilike polovica svih rezervi koje smo imali", rekao je ministar financija Anton Siluanov za rusku državnu televiziju Rossiya-1. “Imamo ukupan iznos rezervi od oko 640 milijardi dolara. Trenutno ne možemo koristiti oko 300 milijardi dolara tih rezervi."

Zbog zamrzavanja sredstava od strane SAD-a, Europske unije i drugih država, Rusija ima problema s ispunjavanjem određenih obveza i plaćanjem nekih dugova, objasnio je ministar.

Siluanov je rekao da se dio zlatnih i deviznih rezervi drži u kineskim juanima i da Zapad vrši pritisak na Peking da ograniči trgovinu s Moskvom.

Međutim, ministar je izrazio uvjerenje da će odnosi s Kinom biti održani, ali je ponovio da će se dugovi prema "neprijateljskim državama", poput SAD-a i zemalja EU, plaćati samo u rubljama.

Ruska blagajna još uvijek je relativno puna unatoč ratu i posljedičnim sankcijama zahvaljujući milijardama prihoda od prodaje plina, nafte i ugljena.

Ministar je obećao da će ruska država podržati banke koje je sankcionirao Zapad. Također je uvjeravao da ima dovoljno novca za održavanje proizvodnje osnovnih dobara.

"Središnja banka će osigurati potrebnu likvidnost financijskom sustavu", rekao je Siluanov, dodajući da će se posebna pozornost posvetiti cijenama hrane.


Nastavite čitati

Svijet
 

Švicarska s 3-1 nadigrala Mađarsku

Kroz cijelo prvo poluvrijeme vidjela se velika razlika u izvedbi te su Švicarci apsolutno dominirali tijekom uvodnih 45 minuta. Daleko rastrčaniji i s vrlo djelotvornim presingom Švicarci su posve razoružali Mađare koji nisu ni jednom kvalitetno zaprijetili Sommeru

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.