Svijet

Obratio se guverner

Ruske snage povlače se iz sjeverne ukrajinske regije

"Zračni i napadi projektilima još su mogući u regiji, nitko ništa ne isključuje", rekao je guverner Vjačeslav Čaus i dodao da ukrajinske snage ulaze i osiguravaju naselja koja su prethodno držale ruske snage, javlja Reuters


 
1 min
HINA
Hina

"Zračni i napadi projektilima još su mogući u regiji, nitko ništa ne isključuje", rekao je guverner Vjačeslav Čaus i dodao da ukrajinske snage ulaze i osiguravaju naselja koja su prethodno držale ruske snage, javlja Reuters

Ruske snage povlače se iz Černjihiva na sjeveru Ukrajine no nisu ga još posve napustile, rekao je guverner u video obraćanju u petak, a na istoku Ukrajinci su vratili 11 naselja u području Hersona.

I Černjihiv i Kijev i dalje su izloženi kontinuiranim zračnim i raketnim napadima unatoč ruskim tvrdnjama o smanjenju vojnih djelovanja u toj regiji, izvještava njemačka agencija dpa.

"Zračni i napadi projektilima još su mogući u regiji, nitko ništa ne isključuje", rekao je guverner Vjačeslav Čaus i dodao da ukrajinske snage ulaze i osiguravaju naselja koja su prethodno držale ruske snage, javlja Reuters. 

Rusija je rekla u utorak da će smanjiti vojna djelovanja u području Černjihiva i Kijeva. 

Za regiju Černjihiva Čaus je rekao da su ukrajinske snage još na oprezu jer su ruske postrojbe "još na našoj zemlji".

Britansko ministarstvo obrane u posljednjom obavještajnom izvješću o stanju u Ukrajini navodi da su ukrajinske snage preuzele sela Slobodu i Lukašivku južno od Černjihiva i razmjestile se duž glavnih dobavnih pravaca između toga grada i prijestolnice Kijev. 

Ukrajina nastavlja niz uspješnih, ali ograničenih protuudaraca istočno i sjeveroistočno od Kijeva. Tako su ukrajinske snage objavile da su uspjele vratiti 11 naselja u južnoj ukrajinskoj regiji Herson proteklih nekoliko dana, navodi dpa.

Tijekom napredovanja na sjeveru regije, naišle su na napuštenu rusku vojnu opremu, među njima tenkove T-64, objavilo je ministarstvo obrane u Kijevu.

Ukrajinske vlasti uspjele su dostaviti hranu i lijekove lokalnom stanovništvu, navodi ministarstvo u izjavi. 

Ruska vojska pak tvrdi da je potpuno zauzela regiju Herson.


Nastavite čitati

Svijet
 

Kišovit Oktoberfest završio s manje posjetitelja nego što je bilo očekivano

Zbog pandemije koronavirusa tradicionalno minhensko događanje nije se održalo 2020. i 2021. No, nada da će se posjećenost vratiti na razinu iz 2019. nije se ostvarila. Dužnosnici su rekli da je događaj tijekom dva tjedna posjetilo 5,7 milijuna ljudi, što je više od pola milijuna manje nego 2019., kada je ta brojka iznosila 6,3 milijuna. Loše vrijeme je vjerojatno bilo jedan od čimbenika koji su doprinijeli takvom rezultatu

Ruski veleposlanik pozvan u MVEP

"Državna tajnica istaknula je da Republika Hrvatska ne priznaje i nikada neće priznati aneksiju navedenih pokrajina te je od Ruske Federacije zatražila poništenje takvog protupravnog  čina i povlačenje svih ruskih vojnih snaga i opreme s cjelokupnog državnog područja Ukrajine", navodi se u priopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP)

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.