republika - dugi
Svijet

Obratio se guverner

Ruske snage povlače se iz sjeverne ukrajinske regije

"Zračni i napadi projektilima još su mogući u regiji, nitko ništa ne isključuje", rekao je guverner Vjačeslav Čaus i dodao da ukrajinske snage ulaze i osiguravaju naselja koja su prethodno držale ruske snage, javlja Reuters


 
2 min
HINA
Hina

"Zračni i napadi projektilima još su mogući u regiji, nitko ništa ne isključuje", rekao je guverner Vjačeslav Čaus i dodao da ukrajinske snage ulaze i osiguravaju naselja koja su prethodno držale ruske snage, javlja Reuters

Ruske snage povlače se iz Černjihiva na sjeveru Ukrajine no nisu ga još posve napustile, rekao je guverner u video obraćanju u petak, a na istoku Ukrajinci su vratili 11 naselja u području Hersona.

I Černjihiv i Kijev i dalje su izloženi kontinuiranim zračnim i raketnim napadima unatoč ruskim tvrdnjama o smanjenju vojnih djelovanja u toj regiji, izvještava njemačka agencija dpa.

"Zračni i napadi projektilima još su mogući u regiji, nitko ništa ne isključuje", rekao je guverner Vjačeslav Čaus i dodao da ukrajinske snage ulaze i osiguravaju naselja koja su prethodno držale ruske snage, javlja Reuters. 

Rusija je rekla u utorak da će smanjiti vojna djelovanja u području Černjihiva i Kijeva. 

Za regiju Černjihiva Čaus je rekao da su ukrajinske snage još na oprezu jer su ruske postrojbe "još na našoj zemlji".

Britansko ministarstvo obrane u posljednjom obavještajnom izvješću o stanju u Ukrajini navodi da su ukrajinske snage preuzele sela Slobodu i Lukašivku južno od Černjihiva i razmjestile se duž glavnih dobavnih pravaca između toga grada i prijestolnice Kijev. 

Ukrajina nastavlja niz uspješnih, ali ograničenih protuudaraca istočno i sjeveroistočno od Kijeva. Tako su ukrajinske snage objavile da su uspjele vratiti 11 naselja u južnoj ukrajinskoj regiji Herson proteklih nekoliko dana, navodi dpa.

Tijekom napredovanja na sjeveru regije, naišle su na napuštenu rusku vojnu opremu, među njima tenkove T-64, objavilo je ministarstvo obrane u Kijevu.

Ukrajinske vlasti uspjele su dostaviti hranu i lijekove lokalnom stanovništvu, navodi ministarstvo u izjavi. 

Ruska vojska pak tvrdi da je potpuno zauzela regiju Herson.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.