Svijet

Danas je popisano oko 64.100 vrsta

STUDIJA: Na Zemlji treba otkriti još 9.000 vrsta drveća

Od polovine do dvije trećine svih dosad poznatih vrsta su u tropskim i suptropskim vlažnim šumama na pet kontinenata, ocjenjuju znanstvenici


 
1 min
HINA
Foto: Ilustracija

Od polovine do dvije trećine svih dosad poznatih vrsta su u tropskim i suptropskim vlažnim šumama na pet kontinenata, ocjenjuju znanstvenici

Znanstvenici su ocijenili da je na Zemlji puno više vrsta drveća nego što je sada poznato i da još treba otkriti više od 9000 vrsta, pokazuje studija objavljena u ponedjeljak.

"Utvrditi broj vrsta drveća bitno je kako bi se optimizirali i vremenski planirali napori na očuvanju šuma na planetu", ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Nacionalne akademije znanosti Sjedinjenih Država u čijoj je izradi sudjelovalo više desetaka znanstvenika.

Do danas je popisano oko 64.100 vrsta drveća.

No istraživanje koje se oslanja na potpuniju bazu podataka i na napredniju statističku metodu, pokazuje da je njihov ukupan broj oko 73.300, ili 14 posto više.

To znači da oko 9200 vrsta još nije otkriveno.

Ukupno gledano, oko 43 posto svih vrsta je u Južnoj Americi, zatim dolaze Euroazija (22 posto), Afrika (16 posto), Sjeverna Amerika (15 posto) i Oceanija (11 posto), navodi se u studiji.

Od polovine do dvije trećine svih dosad poznatih vrsta su u tropskim i suptropskim vlažnim šumama na pet kontinenata, ocjenjuju znanstvenici.

U Južnoj Americi je najviše endemskih vrsta (49 posto), koje su prisutne samo na tom kontinentu.

"Gubitak šumskih područja s rijetkim vrstama imat će izravne i možda dugoročne posljedice na raznolikost vrsta na svjetskoj razini", ističu.


Nastavite čitati

Svijet
 

Sjajni Borna Ćorić pobijedio Rafaela Nadala!

"Ovo je za mene bilo jako posebno. Bio sam izvan terena zadnje dvije godine i nisam igrao na velikoj pozornici. Iskreno sam se veselio ovakvom meču kakav nisam igrao zadnje dvije godine. Sada kada sam pobijedio, čini mi se pomalo ludo", rekao je Ćorić nakon meča koji je trajao gotovo tri sata

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.