Svijet

Danas je popisano oko 64.100 vrsta

STUDIJA: Na Zemlji treba otkriti još 9.000 vrsta drveća

Od polovine do dvije trećine svih dosad poznatih vrsta su u tropskim i suptropskim vlažnim šumama na pet kontinenata, ocjenjuju znanstvenici


 
1 min
HINA
Foto: Ilustracija

Od polovine do dvije trećine svih dosad poznatih vrsta su u tropskim i suptropskim vlažnim šumama na pet kontinenata, ocjenjuju znanstvenici

Znanstvenici su ocijenili da je na Zemlji puno više vrsta drveća nego što je sada poznato i da još treba otkriti više od 9000 vrsta, pokazuje studija objavljena u ponedjeljak.

"Utvrditi broj vrsta drveća bitno je kako bi se optimizirali i vremenski planirali napori na očuvanju šuma na planetu", ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Nacionalne akademije znanosti Sjedinjenih Država u čijoj je izradi sudjelovalo više desetaka znanstvenika.

Do danas je popisano oko 64.100 vrsta drveća.

No istraživanje koje se oslanja na potpuniju bazu podataka i na napredniju statističku metodu, pokazuje da je njihov ukupan broj oko 73.300, ili 14 posto više.

To znači da oko 9200 vrsta još nije otkriveno.

Ukupno gledano, oko 43 posto svih vrsta je u Južnoj Americi, zatim dolaze Euroazija (22 posto), Afrika (16 posto), Sjeverna Amerika (15 posto) i Oceanija (11 posto), navodi se u studiji.

Od polovine do dvije trećine svih dosad poznatih vrsta su u tropskim i suptropskim vlažnim šumama na pet kontinenata, ocjenjuju znanstvenici.

U Južnoj Americi je najviše endemskih vrsta (49 posto), koje su prisutne samo na tom kontinentu.

"Gubitak šumskih područja s rijetkim vrstama imat će izravne i možda dugoročne posljedice na raznolikost vrsta na svjetskoj razini", ističu.


Nastavite čitati

Svijet
 

Gradonačelnik Pule u službenom posjetu Ljubljani

"Iznimno mi je drago što sam posjetio Ljubljanu koja predstavlja primjer uspješnog grada i dobre prakse na području  komunalnih djelatnosti, uređenja centra grada te zelenih politika. Razmjena iskustava od velike je važnosti, jer se primjeri prakse mogu u budućem periodu primjenjivati i kod nas te time bitno utjecati na napredak i razvoj Pule", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić

Svijet
 

Hrvatska pomaže Ukrajini s još 500.000 eura

Iako Hrvatska već pruža značajnu bilateralnu pomoć Ukrajini, donacija u Sveobuhvatni paket pomoći ojačala bi poziciju te pridonijela dodatnoj vidljivosti Hrvatske unutar NATO-a kao članice koja i kroz NATO-ovu platformu daje snažnu podršku Ukrajini", rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman* Hrvatska i američka vlada dogovorile su potporu Hrvatskoj kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 milijuna dolara

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.