Svijet

Bacit će prazne listiće

Talijanski zastupnici počeli drugi krug izbora šefa države. Već je sad jasno da ni ovaj neće donijeti pobjednika

Iako je premijer Mario Draghi i dalje favorit, cijeli proces komplicira zabrinutost stranaka da bi Draghijevo preuzimanje predsjedničke dužnosti moglo povući za sobom raspad vlade i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora


 
2 min
HINA
Foto: HINA

Iako je premijer Mario Draghi i dalje favorit, cijeli proces komplicira zabrinutost stranaka da bi Draghijevo preuzimanje predsjedničke dužnosti moglo povući za sobom raspad vlade i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora

Talijanski zastupnici počeli su u utorak drugi krug izbora novog šefa države i već je jasno da ni on neće donijeti pobjednika jer stranke nisu napredovale prema odabiru svima prihvatljivog kandidata.

Iako je premijer Mario Draghi i dalje favorit, cijeli proces komplicira zabrinutost stranaka da bi Draghijevo preuzimanje predsjedničke dužnosti moglo povući za sobom raspad vlade i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Zbog toga je utrka za izbor ugledne predsjednike dužnosti sa sedmogodišnjim mandatom otvorena svima i svaka politička grupa oprezno iza scene razgovara i pregovara o drugim kandidatima.

Drugi krug glasanja počeo je u 15 sati poslije podne, i većina od 1009 zastupnika i pokrajinskih izaslanika najavila je da će baciti prazne listiće kao i u ponedjeljak kada je održan prvi krug, kako bi dobili na vremenu dok stranački lideri ne odluče što će.

Iako je riječ o uglavnom ceremonijalnoj dužnosti, predsjednik Italije ima znatne ovlasti u vrijeme političkih kriza - od raspuštanja parlamenta do odabira novog premijera i odbijanja mandata krhkim koalicijama.

Za izbor su potrebne dvije trećine glasova 1009 elektora, a tek nakon četvrtog kruga glasanja za pobjedu će biti dovoljna apsolutna većina.

Kako ni lijevi centar ni stranke desnice nemaju većinu, bit će potreban kompromis da se izbjegne štetan politički lom i raspad višestranačka vladajuće koalicija što bi za sobom povuklo prijevremene izbore.

Najdesniji savez koji čine tri stranke - Liga, Braća Italije i Naprijed Italijo (Forza Italia) treba na konferenciji za medije predložiti svog kandidata.

Čelnik Lige Matteo Salvini, koji je u središtu višestranačkih pregovora, rekao je da će to biti "visokoprofilirani kandidati, muškarci i žene".

Međutim, tek treba vidjeti hoće li oni biti prihvatljivi lijevom centru. U talijanskoj praksi izbora predsjednika kandidati koji imaju stvarne izglede za pobjedu najčešće se drže u pričuvi, nešto kao džoker koji se izvadi u zadnjem trenutku.

Ako Draghi ne pobijedi, moguće je da će on odustati i od premijerske dužnosti, sugeriraju neki komentatori, a to bi se dogodilo ako se grupe koje podržavaju njegovu vladu raspadnu na pitanju izbora predsjednike.

Među onima koji se smatraju mogućim kandidatima su bivši predsjednik donjeg doma parlamenta Pier Ferdinando Casini, bivši premijer Giuliano Amato i predsjednica Senata Maria Elisabetta Alberti Casellati.

Mattarella je odbacio prihvaćanje još jednog mandata, ali neki političari su predložili da ga se zamoli da nastavi, dok bi Draghi ostao premijer do sljedećih talijanskih izbora početkom 2023.

Elektori zaraženi koronavirusom mogu glasati u posebnim šatorima postavljenima ispred zgrade parlamenta.


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.