Svijet

izvanredno stanje

Uhićeno više od 5.000 članova bandi u Salvadoru

Prema podacima policije, 2019. godine u prosjeku je bilo 36 ubojstava na 100.000 ljudi, što je upola manje nego tri godine ranije


 
1 min
HINA
EPA/Rodrigo Sura

Prema podacima policije, 2019. godine u prosjeku je bilo 36 ubojstava na 100.000 ljudi, što je upola manje nego tri godine ranije

Snage sigurnosti uhitile su više od 5.000 članova bande u Salvadoru u malo više od tjedan dana, kazao je u nedjelju predsjednik Nayib Bukele.

Bukele je putem Twittera objavio da je u 8 dana uhićeno 5.184 članova bandi te objavio fotografije uhićenika i videozapise oklopnih vozila.

Policija je prethodno objavila da je samo u nedjelju uhitila 100 osumnjičenika.

Optužuje ih se za nezakonito posjedovanje oružja, članstvo u kriminalnoj organizaciji, posjedovanje droge i spolno nasilje.

Vlada Salvadora nedavno je proglasila izvanredno stanje zbog vala nasilja povezanog s bandama. Povećane su i kazne za zločine koje počine članovi bande.

Organizacije koje se bave ljudskim pravima izrazile su zabrinutost, a Bukele je kazao da su nevladine organizacije, aktivisti u borbi za ljudska prava i novinari saveznici bandi.

"Postalo je jasno tko su suradnici članova bandi", glasi tvit koji je Bukele objavio u nedjelju.

Salvador, država od 6 milijuna stanovnika, ima jednu od najvećih stopa ubojstava na svijetu.

Prema podacima policije, 2019. godine u prosjeku je bilo 36 ubojstava na 100.000 ljudi, što je upola manje nego tri godine ranije.

Otkad je Bukele na vlasti, taj je broj pao na 20 ubojstava na 100.000. Odbacio je optužbe o postojanju neformalnog pakta između vlade i bandi.


Nastavite čitati

Svijet
 

Najmanje 23 civila ubijena u ruskom raketnom napadu na Ukrajinu

Reutersov svjedok vidio je 12 tijela, od kojih četiri u automobilima te rekao je da je projektil napravio krater u zemlji u blizini dva reda vozila na sajmu automobila. "Dosad 23 mrtvih i 28 ranjenih. Svi civili", napisao je Oleksandr Staruh, regionalni guverner Zaporižja na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.