Svijet

Situacija je još uvijek neizvjesna

Ukrajinci zastavama i himnom prkose strahu od invazije: "Ne bojimo se!"

Rusija je zanijekala da će napasti, no upozorila je da bi mogla poduzeti neodređene "vojno-tehničke akcije" ne budu li ispunjeni njezini sigurnosni zahtjevi, uključujući ograničenje NATO-a


 
2 min
HINA

Rusija je zanijekala da će napasti, no upozorila je da bi mogla poduzeti neodređene "vojno-tehničke akcije" ne budu li ispunjeni njezini sigurnosni zahtjevi, uključujući ograničenje NATO-a

Ukrajinci su u srijedu izvjesili državne zastave i intonirali su himnu kako bi pokazali jedinstvo u jeku straha od ruske invazije za koju su zapadne sile rekle da bi mogla biti neizbježna.

Žuto-plave zastave istaknute su na školama, bolnicama i mnogim trgovinama na "Dan jedinstva", novi praznik koji je ovaj tjedan uveo predsjednik Volodimir Zelenskij nakon što je Rusija nagomilala vojsku pored ukrajinskih granica.

Rusija je zanijekala da će napasti, no upozorila je da bi mogla poduzeti neodređene "vojno-tehničke akcije" ne budu li ispunjeni njezini sigurnosni zahtjevi, uključujući ograničenje NATO-a.

Na glavnoj ulici Hreščatik u središtu Kijeva, gdje su zastavama ukrašeni vladini uredi, za mnoge je običan dan.

"Normalan je dan, a te zastave ovdje su s razlogom, da pokažu kako se nikoga ne bojimo. Nisu nas zastrašili", rekao je Mikola, koji ima mali štand s kavom.

Iz zvučnika na lokalnom vladinu uredu u glavnom gradu Kijevu odjekuju domoljubne pjesme, a na vladinim Youtube kanalima emitiraju se govori i podsjeća na ukrajinsku državnost.

Zelenskij je u televizijskom obraćanju rekao da su Ukrajinci ujedinjeni oko zajedničke želje "da žive u miru, sretno, u obitelji, s djecom s roditeljima".

"Nitko ne može voljeti naš dom kao mi. I samo mi, zajedno, možemo štititi svoj dom", rekao je.

'Tu smo i ostajemo'

Zelenskij, i sam aktivni korisnik društvenih mreža, pozvao je Ukrajince da objavljuju slike i videozapise s ukrajinskom zastavom te da dodaju hashtagove. Na Instagramu korisnici objavljuju fotografije pod hashtagom #UnityDay.

Zelenskij je dugo govorio da, premda vjeruje da Rusija prijeti napadom na njegovu zemlju, zapadni saveznici precjenjuju vjerojatnost neposredne invazije, odgovarajući na napore Moskve da zastraši Ukrajinu i posije paniku.

Mihajlo Podoljak, savjetnik u Zelenskijevom uredu, rekao je ovaj tjedan da je predsjednik odabrao 16. veljače kao domoljubni praznik djelomično ironično, kao odgovor na medijska izvješća da bi se invazija mogla dogoditi u srijedu.

U utorak je rusko ministarstvo obrane priopćilo kako nakon vježbi vraća dio vojnika u njihove baze. Sjedinjene Države i njihovi saveznici rekli su da dosad nisu potvrdili taj potez. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je više od 150.000 ruskih vojnika trenutno raspoređeno u blizini Ukrajine.

Nekoliko sati nakon ruske objave, Ukrajina je rekla da su internetske mreže njezina ministarstva obrane i dvije banke pod kibernetičkim napadom. Iako Kijev nije rekao tko stoji iza incidenta, u priopćenju se sugerira da upire prstom u Rusiju.

"Svi nas žele uplašiti, a mi smo tu i ostajemo", rekla je Ludmila, umirovljenica, koja na reveru kaputa nosi malu ukrajinsku zastavu.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

PUNTO DI RIFERIMENTO PER L'INFORMAZIONE CNI: Radio Capodistria oggi ha compiuto75 anni

È stata fondata infatti il 25 maggio con il nome di Radio Trieste Zona jugoslava per diventare, sei anni più tardi Radio Capodistria * “Dal punto di vista giornalistico, ma anche di programma e di programmazione”, ha detto per l'oocasione il Caporedattore responsabile dei programmi italiani, Aljoša Curavić  “siamo autonomi all'interno del sistema radiotelevisivo pubblico sloveno. Questo significa che abbiamo la nostra linea editoriale, ci teniamo molto ad avere la nostra indipendenza e autonomia giornalistica”

Svijet
 

POBJEDA PROTIV CITY-a 2:1 Manchester United po 13. put osvojio FA kup

Strijelci za Manchester United bili su Argentinac Alejandro Garnacho u 30. minuti i Kobbie Mainoo u 39. minuti. Jedini pogodak za branitelje prošlogodišnjeg naslova bio je Jeremy Doku u 87. minuti  * Hrvatski reprezentativac Gvardiol bio je sukrivac za prvi pogodak Uniteda, a Kovačić je odigrao samo prvo poluvrijeme

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.