Svijet

NEKOLIKO PUTA PRIJETILA NUKLEARNIM ORUŽJEM

UN: Sjeverna Koreja priprema svoj prvi nuklearni test od 2017.

Ujedinjeni narodi upozorili su da se Sjeverna Koreja trenutačno priprema provesti svoj prvi nuklearni test od 2017. godine


 
1 min
HINA

Ujedinjeni narodi upozorili su da se Sjeverna Koreja trenutačno priprema provesti svoj prvi nuklearni test od 2017. godine

Građevinski radovi na podzemnom testnom postrojenju na sjeveru zemlje primijećeni su posljednjih mjeseci. 

"Radovi na poligonu za nuklearna testiranja Punggye-ri utiru put dodatnim nuklearnim testovima za razvoj nuklearnog oružja", navodi se u povjerljivom izvješću UN-a, čiji su dijelovi bili dostupni agenciji dpa.

Satelitske snimke mjesta sugeriraju da je Sjeverna Koreja popravljala svoju mrežu tunela u Punggye-riju, kao i da je obnovila objekte na toj lokaciji koji su bili srušeni 2018. tijekom pregovora sa Sjedinjenim Državama.

Prema izvješću UN-a, koje pokriva aktivnosti u posljednjih nekoliko mjeseci, kapacitet proizvodnje fisijskog materijala također je povećan u nuklearnom postrojenju Yongbyon u zemlji.

Promatrači su mjesecima zabrinuti da bi nakon brojnih raketnih pokusa Pjongjanga prvi sjevernokorejski nuklearni pokus u gotovo pet godina mogao biti neizbježan.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) od lipnja naglašava aktivnosti u Punggye-riju, gdje je Sjeverna Koreja provela šest nuklearnih pokusnih eksplozija između 2006. i 2017. godine.

Vlada u Pjongjangu podvrgnuta je strogim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.