Svijet

birači kaznili dosadašnju vladu

Uspjeh ljevice na parlamentarnim izborima u Kolumbiji

Kolumbija je oslabljena ekonomskim posljedica pandemije i gušenjem masovnih prosvjeda u proljeće 2021. protiv vlade te su analitičari i predviđali da će birači kazniti vladu kojoj istječe mandat i stranku desnice "Demokratski centar"


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Kolumbija je oslabljena ekonomskim posljedica pandemije i gušenjem masovnih prosvjeda u proljeće 2021. protiv vlade te su analitičari i predviđali da će birači kazniti vladu kojoj istječe mandat i stranku desnice "Demokratski centar"

Lijeva koalicija ostvarila je povijesni uspjeh na parlamentarnim izborima jučer u Kolumbiji, pokazuju djelomični službeni rezultati  nakon više od 93 posto prebrojanih glasačkih listića, prenose danas agencije.

"Povijesni pakt", glavna oporba konzervativnoj vladi na odlasku, dobiva 17 od 102 mjesta u Senatu, gdje vodi sa 14,52 posto ispred svih drugih tradicionalnih, konzervativnih i liberalnih stranaka.

U donjem, Zastupničkom domu, lijeva koalicija na čelu s Gustavom Petrom, dobiva 25 od 165 mjesta i tako dolazi na drugo mjesto iza Liberalne stranke (32), ali rame uz rame s konzervativcima i s najvećim brojem glasova, pokazuju isti rezultati.

Stranka demokratskog centra, desnica na vlasti, koja je na prošlim parlamentarnim izborima 2018. osvojila najviše glasova za Senat, pretrpjela je težak poraz i ovaj put dolazi na peto mjesto i četvrto u Zastupničkom domu.

"Povijesni pakt je ostvario najbolji rezultat progresivizma u povijesti Republike Kolumbije", izrazio je zadovoljstvo njegov čelnik koji je istog dana, nakon stranačkih izbora na nacionalnoj razini, svečano imenovan kandidatom ljevice na predsjedničkim izborima 29. svibnja.

"Očekujemo pobjedu već u prvom krugu predsjedničkih izbora", rekao je Petro.

Kolumbija je oslabljena ekonomskim posljedica pandemije i gušenjem masovnih prosvjeda u proljeće 2021. protiv vlade, te su analitičari i predviđali da će birači kazniti vladu kojoj istječe mandat i stranku desnice "Demokratski centar".

Novost ovih izbora je da će žrtve sukoba s bivšom marksističkom gerilom FARC koja je položila oružje 2016., imati sada vlastite predstavnike u parlamentu u kojem je 16 mjesta rezervirano za njih u dva sljedeća saziva.

Takvi su uvjeti bili dogovoreni mirovnim sporazum između vlade i FARC-a (Revolucionane oružane snage Kolumbije) prije šest godina, no do sada nisu bili ugrađeni zbog niza zakonski sporova.

Prema sporazumu i FARC-ova nova politička stranka koja je imala malo uspjeha od početka 2018., ima zajamčenih 10 mjesta u Kongresu se do 2026. godine.

U desetljećima dugom sukobu od 60-ih godina između vlade koju su pomagale Sjedinjene Države i FARC-a koji se financirao otmicama i trgovinom kokaina, ubijeno je 260.000 ljudi, a milijuni su raseljeni.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.