Svijet

(dan Ne)ravnopravnost spolova

Žene u Europskoj uniji su još uvijek neravnopravne muškarcima

Žene u Europskoj uniji prosječno zarađuju 16 posto manje nego muškarci, a brojku nezaposlenih, po podacima HZZ-a, žene čine udjelom od 56 posto, nabrojala je Danica Baričević, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije


 
2 min
HINA
FOTO: Hina

Žene u Europskoj uniji prosječno zarađuju 16 posto manje nego muškarci, a brojku nezaposlenih, po podacima HZZ-a, žene čine udjelom od 56 posto, nabrojala je Danica Baričević, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije

Neravnopravnost žena i muškaraca u Europskoj uniji još uvijek postoji, iako je u posljednjem desetljeću ostvaren znatan napredak, rečeno je u subotu u Splitu na okruglom stolu o ženama u poslovnom svijetu i politici.

Događaj je organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (EPP) u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova i Savjetom mladih iz Splitsko-dalmatinske županije.

Ravnopravnost spolova ima važno mjesto u političkom programu Europske komisije koja je i donijela Strategiju za rodnu ravnopravnost za razdoblje od 2020. do 2025. godine. 

Njezin je temeljni cilj  jednaka mogućnost napredovanja za žene i muškarce te ravnopravno sudjelovanje i vođenje društva.

U Europskom parlamentu izuzetna se pozornost, rekla je Zovko, polaže da se rad žena, kako na radnom mjestu, tako i u kućanstvu, vrednuje. 

"Treba osvijestiti mlade žene i djevojke da dignu svoj glas i preuzmu odlučniju ulogu jer je ovaj svijet itekako nesiguran, a njihovo sudjelovanje je prebitno", kazala je hrvatska europarlamentarka.

Zarađuju 16 posto manje

Ponosna je što su baš žene na vodećim pozicijama u EU, ističući predsjednicu Europskog parlamenta Robertu Metsolu iz redova pučana te Ursulu von der Leyen koja je čelnica Komisije. 

"Događa nam se i rat u Ukrajini, nesigurnost na granicama Europske unije pa se i tu očekuje sudjelovanje žena koje nisu tu samo da liječe rane i pružaju utjehu nego da budu za stolom kad se donose važne i teške odluke", kazala je. 

"Današnji svijet je kaotičan, nemamo odlučnih ljudi, a puno smo izgubili i odlaskom Angele Merkel koja je, na neki način, pružala stabilnost u Europskoj uniji", dodala je Željana Zovko.

Žene u Europskoj uniji prosječno zarađuju 16 posto manje nego muškarci, a brojku nezaposlenih, po podacima HZZ-a, žene čine udjelom od 56 posto, nabrojala je Danica Baričević, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije.

"Pojedine stranke se ne pridržavaju zakonske odredbe o zastupljenosti žena u politici i na listama, a ako i ta zastupljenost bude u normi, onda žene često zauzimaju niže pozicije na listama. U Splitsko-dalmatinskoj županiji od 47 skupštinara je 14 žena", kazala je Baričević.

Dan žena cijelu godinu

Dan žena treba slaviti 365 dana u godini, istaknuo je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, uz podatak kako je u ovoj dalmatinskoj županiji jednak broj pročelnica i pročelnika u Upravnim tijelima. 

U veljači prošle godine europarlamentarci su, u raspravi o izazovima za budućnost ženskih prava, upozorili kako u niti jednoj državi članici Europske unije još uvijek nije postignuta potpuna jednakost spolova. 

Žene u javnom i političkom životu, rečeno je tada, trebaju “djelovati kao nositeljice promjena”.

U Hrvatskoj je Zakonom o ravnopravnosti spolova koji se primjenjuju od lokalnih izbora u svibnju 2017. godine, obvezno poštivanje kvote od 40 posto za podzastupljeni spol na listama, ali zastupljenost žena u politici i dalje nije dostatna. 

U Hrvatskom saboru, tako, tek je četvrtina žena, a u zemlji su svega dvije županice, Antonija Jozić u Požeško-slavonskoj županiji i Martina Furdek Hajdin u Karlovačkoj županiji. 

Sudionici okruglog stola su, naposljetku, izrazili podršku Ukrajinkama i njihovim obiteljima koje su napustile svoj dom, ali i svima onima koje su ostale braniti svoju domovinu. Potporu su dali i na prosvjedu protiv agresije na Ukrajinu koji je održan na splitskoj Rivi.


Nastavite čitati

Svijet
 

BiH: Novi podaci SIP-a potvrđuju da Komšić vodi ispred Krišto

Prema podacima s nešto manje od 85 posto biračkih mjesta, koje je u ponedjeljak iza 9 sati objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH Komšić je dobio 183 tisuće glasova ili 53,61 posto, dok je za kandidatkinju HDZ BiH Krišto glasalo 158 tisuća birača ili 46,39 posto

Svijet
 

Objava Nobelovih nagrada počinje u Stockholmu s laureatom za medicinu

Objavom Nobelove nagrade za medicinu početkom listopada tradicionalno započinje godišnje proglašenje najprestižnijih svjetskih nagrada. U utorak i srijedu bit će objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku i kemiju, dok će u četvrtak i petak akademija objaviti dobitnike za književnost, odnosno za mir

Svijet
 

Na stadionu u Indoneziji među 125 stradalih, poginulo i 17-ero djece

Sedamnaestero djece poginulo je među 125 žrtava stampeda na stadionu u Indoneziji za vikend, objavili su dužnosnici dok raste pritisak na državu da objasni kako se odvijala jedna od najvećih svjetskih katastrofa na stadionu.Nasilje i huliganstvo dugo prate indonezijski nogomet, pogotovo na mjestima poput glavnoga grada Džakarte, ali katastrofa u subotu u malom gradu na Javi problem je gurnula u središte pozornosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.