Život

PROJEKT "ĐIR PO PULI"

Chef David Skoko učio školske i predškolske kuhare kako pripremati ukusna jela s manje soli

Naša djeca su naša budućnost. Ako ih naučimo kako jesti zdravo te da je hrana njihovo gorivo – bolje će funkcionirati i manje će opterećivati društvo jer će biti zdraviji. To vrijedi i za fizičku aktivnost. Što više promoviramo to dvoje i dižemo svjesnost o tome, naša je budućnost zdravija i svjetlija, kazao je danas u Puli chef David Skoko prilikom završne prezentacije projekta "Đir po Puli"


 
4 min
Martina Pereša

Naša djeca su naša budućnost. Ako ih naučimo kako jesti zdravo te da je hrana njihovo gorivo – bolje će funkcionirati i manje će opterećivati društvo jer će biti zdraviji. To vrijedi i za fizičku aktivnost. Što više promoviramo to dvoje i dižemo svjesnost o tome, naša je budućnost zdravija i svjetlija, kazao je danas u Puli chef David Skoko prilikom završne prezentacije projekta "Đir po Puli"

Završna prezentacija projekta "Đir po Puli", održana je danas u pulskoj Komunalnoj palači.

Grad Pula i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, partneri su u ovom projektu koji ima za cilj promicanje zdravih navika i zdravlja djece predškolske i školske dobi, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Chef David Skoko kazao je da nikad nije bilo lakše učiti o zdravoj prehrani nego što je to sada s obzirom na veliku količinu i laku dostupnost informacija.

Djeca su naša budućnost

„Svi se možemo naučiti kuhati zdravo. Veliki iskorak u edukaciji mladih je bitan dugoročno. Naša djeca su naša budućnost. Ako ih naučimo kako jesti zdravo te da je hrana njihovo gorivo – bolje će funkcionirati i manje će opterećivati društvo jer će biti zdraviji. To vrijedi i za fizičku aktivnost. Što više promoviramo to dvoje i dižemo svjesnost o tome, naša je budućnost zdravija i svjetlija“ veli Skoko.

Kako kuhati s manje soli

Educirao je školske i predškolske kuhare kako unositi manju količinu soli u obroke, a da jela i dalje ostanu ukusna. Pripremali su 15 jela, koristeći razne tehnike kuhanja i više začinskog bilja. Iako je s više soli lakše kuhati, kvalitetnu i ukusnu hranu može se dobiti i na druge načine, i to s do tri puta manjim unosom soli, kazao je danas Skoko.

Ivona Močenić, zamjenica pulskog gradonačelnika, naglasila je kako je projekt sto posto sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, a vrijedan je gotovo pola milijuna kuna. Započeo je 9. rujna 2020. godine, a završava 9. ožujka ove godine.

Promocija fizičke aktivnosti

„Kardiovaskularne bolesti i dalje su glavni uzrok smrti i invalidnosti širom svijeta, a kontrolom rizičnih čimbenika na to možemo utjecati. Stoga je cilj projekta bio uvesti novi sustav jelovnika i pripreme obroka s uravnoteženom količinom kuhinjske soli za djecu koja jedu obroke u predškolskim i školskim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada Pule. No, svo stanovništvo htjeli smo potaknuti na jednostavne fizičke aktivnosti poput trčanja i hodanja", kazala je Močenić.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule, Ivana Sokolov, kazala je da se nada da će se zdrave navike u zajednici nastaviti širiti i dalje te da će se naučeno tijekom projekta i dalje primjenjivati. „Iznimno je važno poticati i razvijati zdrave navike kod djece, ali i prevenirati nezarazne kronične bolesti stanovništva uslijed prekomjerne konzumacije soli i nedovoljne fizičke aktivnosti“, izjavila je pročelnica Sokolov.

Promocija pravilne prehrane od najranije dobi

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Danijela Lazarić Zec, pojasnila je kako je ovaj EU projekt bio nastavak dugogodišnje suradnje s Gradom.

- Često smo bili i pioniri projekata promocije pravilne prehrane od najranije dobi. Lani na proljeće krenuli smo s webinarima za roditelje predškolske i školske djece. Imali smo osam različitih tema iz područja pravilne prehrane i fizičke aktivnosti, a predavači su bili naši djelatnici iz Službe za zdravstvenu ekologiju Odjela za hranu i Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja.

Praktične radionice i Priručnik

Prijavilo se više od 700 korisnika iz Hrvatske i inozemstva. Jesenas je odrađeno još 9 webinara za kuhinjsko i zdravstveno osoblje predškolskih i osnovnoškolskih ustanova Grada Pule, a na svakom je bilo oko 90 korisnika. Sa chefom Davidom Skokom imali smo i tri praktične radionice za kuhinjsko osoblje. Naglasak je uvijek bio na smanjenju utroška soli u pripremi hrane, a valja reći kako smo na tu temu pripremili i poseban Priručnik koji nas uči kako pripremati jela sa smanjenim utroškom soli, pojasnila je Lazarić Zec.

Predsjednica Udruge kineziologa Pule, Višnja Popović, podsjetila je na provedene aktivnosti vježbanja i hodanja, osmišljavanja i ucrtavanja 12 pješačkih staza u Puli i okolici. Održana su, kaže, 24 treninga sa četiri pulska kineziologa. Polaznici su bili u rasponu godina od 7 do 107, a okupljanja su zbog pandemijske godine bila u manjem broju iako je interes bio veći.


Nastavite čitati

Pula
 

Boljunčić Zoričiću: "Zašto Puležanima oduzimaš viziju Pule?"

"Sva njegova priča oko otvaranja očiju, natječaja, tenisica, referenduma itd., ima za cilj samo jedno – distancirati se od suštine problema – a suština je kakvu Rivu žele Puležani?! Umjesto toga, Zoričić se u javnom prostoru arogantno i bahato prepucava temama koje se miču od ključnog pitanja, a to je Riva", napisao je Boljunčić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.