Izložba "Meanwhile in the Glossy Interface" u galeriji Novo
Izložba skreće kritičku pozornost na zaslone koje svakodnevno držimo u rukama i istražuje kako slike koje dijelimo poprimaju vlastiti život, kazala je kustosica Apostolovski
Naša djeca su naša budućnost. Ako ih naučimo kako jesti zdravo te da je hrana njihovo gorivo – bolje će funkcionirati i manje će opterećivati društvo jer će biti zdraviji. To vrijedi i za fizičku aktivnost. Što više promoviramo to dvoje i dižemo svjesnost o tome, naša je budućnost zdravija i svjetlija, kazao je danas u Puli chef David Skoko prilikom završne prezentacije projekta "Đir po Puli"
Naša djeca su naša budućnost. Ako ih naučimo kako jesti zdravo te da je hrana njihovo gorivo – bolje će funkcionirati i manje će opterećivati društvo jer će biti zdraviji. To vrijedi i za fizičku aktivnost. Što više promoviramo to dvoje i dižemo svjesnost o tome, naša je budućnost zdravija i svjetlija, kazao je danas u Puli chef David Skoko prilikom završne prezentacije projekta "Đir po Puli"
Završna prezentacija projekta "Đir po Puli", održana je danas u pulskoj Komunalnoj palači.
Grad Pula i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, partneri su u ovom projektu koji ima za cilj promicanje zdravih navika i zdravlja djece predškolske i školske dobi, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.
„Svi se možemo naučiti kuhati zdravo. Veliki iskorak u edukaciji mladih je bitan dugoročno. Naša djeca su naša budućnost. Ako ih naučimo kako jesti zdravo te da je hrana njihovo gorivo – bolje će funkcionirati i manje će opterećivati društvo jer će biti zdraviji. To vrijedi i za fizičku aktivnost. Što više promoviramo to dvoje i dižemo svjesnost o tome, naša je budućnost zdravija i svjetlija“ veli Skoko.
Educirao je školske i predškolske kuhare kako unositi manju količinu soli u obroke, a da jela i dalje ostanu ukusna. Pripremali su 15 jela, koristeći razne tehnike kuhanja i više začinskog bilja. Iako je s više soli lakše kuhati, kvalitetnu i ukusnu hranu može se dobiti i na druge načine, i to s do tri puta manjim unosom soli, kazao je danas Skoko.
Ivona Močenić, zamjenica pulskog gradonačelnika, naglasila je kako je projekt sto posto sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, a vrijedan je gotovo pola milijuna kuna. Započeo je 9. rujna 2020. godine, a završava 9. ožujka ove godine.
„Kardiovaskularne bolesti i dalje su glavni uzrok smrti i invalidnosti širom svijeta, a kontrolom rizičnih čimbenika na to možemo utjecati. Stoga je cilj projekta bio uvesti novi sustav jelovnika i pripreme obroka s uravnoteženom količinom kuhinjske soli za djecu koja jedu obroke u predškolskim i školskim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada Pule. No, svo stanovništvo htjeli smo potaknuti na jednostavne fizičke aktivnosti poput trčanja i hodanja", kazala je Močenić.
Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule, Ivana Sokolov, kazala je da se nada da će se zdrave navike u zajednici nastaviti širiti i dalje te da će se naučeno tijekom projekta i dalje primjenjivati. „Iznimno je važno poticati i razvijati zdrave navike kod djece, ali i prevenirati nezarazne kronične bolesti stanovništva uslijed prekomjerne konzumacije soli i nedovoljne fizičke aktivnosti“, izjavila je pročelnica Sokolov.
Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Danijela Lazarić Zec, pojasnila je kako je ovaj EU projekt bio nastavak dugogodišnje suradnje s Gradom.
Prijavilo se više od 700 korisnika iz Hrvatske i inozemstva. Jesenas je odrađeno još 9 webinara za kuhinjsko i zdravstveno osoblje predškolskih i osnovnoškolskih ustanova Grada Pule, a na svakom je bilo oko 90 korisnika. Sa chefom Davidom Skokom imali smo i tri praktične radionice za kuhinjsko osoblje. Naglasak je uvijek bio na smanjenju utroška soli u pripremi hrane, a valja reći kako smo na tu temu pripremili i poseban Priručnik koji nas uči kako pripremati jela sa smanjenim utroškom soli, pojasnila je Lazarić Zec.
Predsjednica Udruge kineziologa Pule, Višnja Popović, podsjetila je na provedene aktivnosti vježbanja i hodanja, osmišljavanja i ucrtavanja 12 pješačkih staza u Puli i okolici. Održana su, kaže, 24 treninga sa četiri pulska kineziologa. Polaznici su bili u rasponu godina od 7 do 107, a okupljanja su zbog pandemijske godine bila u manjem broju iako je interes bio veći.
Izložba skreće kritičku pozornost na zaslone koje svakodnevno držimo u rukama i istražuje kako slike koje dijelimo poprimaju vlastiti život, kazala je kustosica Apostolovski
Rješenje je ovo koje već dulje prisutan problem sanira, moglo bi se reći, 'u pet do podne', jer se broj učenika Škole za odgoj i obrazovanje iz godine u godinu drastično povećava. Prema podacima s nedavno održanih upisa u školsku godinu 2024./2025., nastavu će u osnovnoškolskim razredima pohađati 106 učenika, dok je učenika srednje škole, uzrasta od 16 do 21 godine, ukupno 29
Food truck festival trajat će do sredine kolovoza:pored gastro ponude, ugostit će raznovrsne izvođače na pozornici, od live glazbe do DJ sessiona
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.