POBUNA U PULI! Komunalna palača zatrpana smećem – “Evo ti Miletiću, evo ti Peđa!"
Prosvjed dolje, a gore gradonačelnik na sjednici nije ni trepnuo
Naša djeca su naša budućnost. Ako ih naučimo kako jesti zdravo te da je hrana njihovo gorivo – bolje će funkcionirati i manje će opterećivati društvo jer će biti zdraviji. To vrijedi i za fizičku aktivnost. Što više promoviramo to dvoje i dižemo svjesnost o tome, naša je budućnost zdravija i svjetlija, kazao je danas u Puli chef David Skoko prilikom završne prezentacije projekta "Đir po Puli"
Naša djeca su naša budućnost. Ako ih naučimo kako jesti zdravo te da je hrana njihovo gorivo – bolje će funkcionirati i manje će opterećivati društvo jer će biti zdraviji. To vrijedi i za fizičku aktivnost. Što više promoviramo to dvoje i dižemo svjesnost o tome, naša je budućnost zdravija i svjetlija, kazao je danas u Puli chef David Skoko prilikom završne prezentacije projekta "Đir po Puli"
Završna prezentacija projekta "Đir po Puli", održana je danas u pulskoj Komunalnoj palači.
Grad Pula i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, partneri su u ovom projektu koji ima za cilj promicanje zdravih navika i zdravlja djece predškolske i školske dobi, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.
„Svi se možemo naučiti kuhati zdravo. Veliki iskorak u edukaciji mladih je bitan dugoročno. Naša djeca su naša budućnost. Ako ih naučimo kako jesti zdravo te da je hrana njihovo gorivo – bolje će funkcionirati i manje će opterećivati društvo jer će biti zdraviji. To vrijedi i za fizičku aktivnost. Što više promoviramo to dvoje i dižemo svjesnost o tome, naša je budućnost zdravija i svjetlija“ veli Skoko.
Educirao je školske i predškolske kuhare kako unositi manju količinu soli u obroke, a da jela i dalje ostanu ukusna. Pripremali su 15 jela, koristeći razne tehnike kuhanja i više začinskog bilja. Iako je s više soli lakše kuhati, kvalitetnu i ukusnu hranu može se dobiti i na druge načine, i to s do tri puta manjim unosom soli, kazao je danas Skoko.
Ivona Močenić, zamjenica pulskog gradonačelnika, naglasila je kako je projekt sto posto sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, a vrijedan je gotovo pola milijuna kuna. Započeo je 9. rujna 2020. godine, a završava 9. ožujka ove godine.
„Kardiovaskularne bolesti i dalje su glavni uzrok smrti i invalidnosti širom svijeta, a kontrolom rizičnih čimbenika na to možemo utjecati. Stoga je cilj projekta bio uvesti novi sustav jelovnika i pripreme obroka s uravnoteženom količinom kuhinjske soli za djecu koja jedu obroke u predškolskim i školskim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada Pule. No, svo stanovništvo htjeli smo potaknuti na jednostavne fizičke aktivnosti poput trčanja i hodanja", kazala je Močenić.
Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule, Ivana Sokolov, kazala je da se nada da će se zdrave navike u zajednici nastaviti širiti i dalje te da će se naučeno tijekom projekta i dalje primjenjivati. „Iznimno je važno poticati i razvijati zdrave navike kod djece, ali i prevenirati nezarazne kronične bolesti stanovništva uslijed prekomjerne konzumacije soli i nedovoljne fizičke aktivnosti“, izjavila je pročelnica Sokolov.
Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Danijela Lazarić Zec, pojasnila je kako je ovaj EU projekt bio nastavak dugogodišnje suradnje s Gradom.
Prijavilo se više od 700 korisnika iz Hrvatske i inozemstva. Jesenas je odrađeno još 9 webinara za kuhinjsko i zdravstveno osoblje predškolskih i osnovnoškolskih ustanova Grada Pule, a na svakom je bilo oko 90 korisnika. Sa chefom Davidom Skokom imali smo i tri praktične radionice za kuhinjsko osoblje. Naglasak je uvijek bio na smanjenju utroška soli u pripremi hrane, a valja reći kako smo na tu temu pripremili i poseban Priručnik koji nas uči kako pripremati jela sa smanjenim utroškom soli, pojasnila je Lazarić Zec.
Predsjednica Udruge kineziologa Pule, Višnja Popović, podsjetila je na provedene aktivnosti vježbanja i hodanja, osmišljavanja i ucrtavanja 12 pješačkih staza u Puli i okolici. Održana su, kaže, 24 treninga sa četiri pulska kineziologa. Polaznici su bili u rasponu godina od 7 do 107, a okupljanja su zbog pandemijske godine bila u manjem broju iako je interes bio veći.
Prosvjed dolje, a gore gradonačelnik na sjednici nije ni trepnuo
"Reciklažno dvorište nalazi svega oko dva kilometra dalje – znači, četiri minute vožnje automobilom – ali ljudi svejedno bacaju otpad na zelenu površinu i čekaju da ga netko drugi pokupi“, kaže čitatelj /ica
Dobio je 260 eura kazne
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.