Život

oprezno ako ste alergičar

Dodavanje kikirikija u prehranu male djece može pomoći u izbjegavanju alergije

Alergije na kikiriki pogađaju dva posto djece u zapadnim zemljama i mogu trajati cijeli život. Pogođena djeca moraju izbjegavati jesti kikiriki i imati na raspolaganju adrenalin koji si mogu sami ubrizgati u borbi protiv alergijskih šokova, koji mogu biti smrtonosni ako su slučajno izloženi kikirikiju


 
2 min
HINA

Alergije na kikiriki pogađaju dva posto djece u zapadnim zemljama i mogu trajati cijeli život. Pogođena djeca moraju izbjegavati jesti kikiriki i imati na raspolaganju adrenalin koji si mogu sami ubrizgati u borbi protiv alergijskih šokova, koji mogu biti smrtonosni ako su slučajno izloženi kikirikiju

Uključivanje kikirikija u prehranu djece u ranoj dobi moglo bi pomoći u sprječavanju alergija na mahunarke, koje mogu biti smrtonosne i pogađaju mlade širom svijeta, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su otkrili da je uvođenje proizvoda od kikirikija u prehranu beba i dojenčadi i postupno povećanje izloženosti dovelo do veće tolerancije na taj česti alergen.

Studija na 146 djece

Recenzirana studija, objavljena u časopisu Lancet, uključivala je 146 djece alergične na kikiriki u dobi od nula do tri godine tijekom dvije i pol godine.

Prema studiji, alergije na kikiriki pogađaju dva posto djece u zapadnim zemljama i mogu trajati cijeli život.

Pogođena djeca moraju izbjegavati jesti kikiriki i imati na raspolaganju adrenalin koji si mogu sami ubrizgati u borbi protiv alergijskih šokova, koji mogu biti smrtonosni ako su slučajno izloženi kikirikiju.

Do izloženosti može doći čak i kada dijete zagrli nekoga tko je upravo pojeo kikiriki.

Stroga kontrola

"Ne postoje mogućnosti liječenja, što rezultira znatnim opterećenjem za alergičnu djecu i njihove skrbnike kako bi se izbjegla slučajna izloženost", rekao je koautor Wesley Burks.

"U teškim slučajevima, to može ograničiti slobode djece alergične na kikiriki, posebno kada je u pitanju kretanje u vrtićima ili školama i javnim prostorima gdje je ugrožen pristup sigurnoj prehrani", dodao je.

Istraživanje je provedeno pod strogim liječničkim nadzorom, a injekcije adrenalina dane su 21 djetetu tijekom ispitivanja.


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Svijet
 

Biden pozvao Amerikance da smire strasti nakon atentata na Trumpa

Pucanje na Trumpa “poziva sve nas da se odmaknemo”, rekao je Biden u obraćanju kraćem od sedam minuta. Srećom, Trump nije ozbiljno ozlijeđen, rekao je. “Ne možemo dopustiti da se ovo nasilje normalizira. Politička retorika u ovoj zemlji postala je vrlo užarena. Vrijeme je da se smiri", rekao je. "Svi imamo odgovornost da to učinimo."

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.