Uključivanje kikirikija u prehranu djece u ranoj dobi moglo bi pomoći u sprječavanju alergija na mahunarke, koje mogu biti smrtonosne i pogađaju mlade širom svijeta, pokazalo je novo istraživanje.
Znanstvenici su otkrili da je uvođenje proizvoda od kikirikija u prehranu beba i dojenčadi i postupno povećanje izloženosti dovelo do veće tolerancije na taj česti alergen.
Studija na 146 djece
Recenzirana studija, objavljena u časopisu Lancet, uključivala je 146 djece alergične na kikiriki u dobi od nula do tri godine tijekom dvije i pol godine.
Prema studiji, alergije na kikiriki pogađaju dva posto djece u zapadnim zemljama i mogu trajati cijeli život.
Pogođena djeca moraju izbjegavati jesti kikiriki i imati na raspolaganju adrenalin koji si mogu sami ubrizgati u borbi protiv alergijskih šokova, koji mogu biti smrtonosni ako su slučajno izloženi kikirikiju.
Do izloženosti može doći čak i kada dijete zagrli nekoga tko je upravo pojeo kikiriki.
Stroga kontrola
"Ne postoje mogućnosti liječenja, što rezultira znatnim opterećenjem za alergičnu djecu i njihove skrbnike kako bi se izbjegla slučajna izloženost", rekao je koautor Wesley Burks.
"U teškim slučajevima, to može ograničiti slobode djece alergične na kikiriki, posebno kada je u pitanju kretanje u vrtićima ili školama i javnim prostorima gdje je ugrožen pristup sigurnoj prehrani", dodao je.
Istraživanje je provedeno pod strogim liječničkim nadzorom, a injekcije adrenalina dane su 21 djetetu tijekom ispitivanja.