U subotu, 11. veljače na pulskoj tržnici održat će se dvadeseti po redu UcvirkenFest.
Od 9 do 13 sati na štandovima pored zgrade tržnice posjetitelji će imati priliku degustirati i kupiti čvarke nekoliko proizvođača, ali i druge suhomesnate proizvode. U goste ponovo dolaze članovi Udruge Panonija koji u Pulu donose slavonske suhomesnate delicije, kao i domaći proizvođači OPG Erman i OPG Franjul.
Gastronomsku manifestaciju posvećenu čvarku/ucvirku, prvoj pučkoj prerađevini od svinjskog mesa – 20. UcvirkenFest organizira Tržnica d.o.o. Pula uz podršku Turističke zajednice grada Pule.
Za UcvirkenFest, gastro priredbu posvećenu čvarku, žmari, ucvirku, ciccioli, kuhat će se u velikoj pulskoj padeli verzota s krumpirima i ucvirkima. Uz Budimira Žižovića i gastro tim Rock Caffea bit će to jedan poseban gastro doživljaj. Pored glavnog jela bit će u ponudi i degustacija tradicionalnog pučkog priloga - feta kruha s masti.
Pripremat će se oko 500 obroka glavnog jela, a degustacija priloga i glavnog jela je besplatna.
Za glazbeni ugođaj na subotnje jutro pobrinut će se Irena i Mauro Giorgi.
Godine 2002. Ucvirkenfest pokrenuli su Budimir Žižović i Alfredo Kocijančić. Prve dvije godine domaćin je bio restoran Stari grad 02 u Puli, a kasnije je Fest gostovao diljem Istre u restoranima, konobama i seoskim turističkim domaćinstvima.
U toj su misiji na vidjelo izašla brojna zaboravljena jela od čvaraka i sa čvarcima. Gosti manifestacije dolazili su sa svojim čvarcima iz svih krajeva Hrvatske. Istra je, naime, jedina regija u Hrvatskoj koja ima toliko mnogo tradicionalnih jela vezanih za žmare/ocvike.
Posljednjih godina UcvirkenFest se redovito održava na pulskoj tržnici.