Život

ŽIVOT BEZ OKUSA I MIRISA

Doktor Grdinić: "Istovremeni gubitak osjetila okusa i mirisa itekako narušava kvalitetu života"

Gubitak okusa i mirisa posljednje dvije godine povezujemo uz zarazu koronavirusom i uz post Covid tegobe. U doba prije korone, ti su simptomi ukazivali, pak, na posve druge, nimalo beznačajne bolesti. Koliko gubitak dva osjetila utječe na naš život te što možemo učiniti kako bismo ubrzali njihov povratak, govori nam Boris Grdinić, voditelj Odjela za otorinolaringologiju Opće bolnice Pula


 
3 min
Martina Pereša
dr. Boris Grdinić, Foto: Manuel Angelini

Gubitak okusa i mirisa posljednje dvije godine povezujemo uz zarazu koronavirusom i uz post Covid tegobe. U doba prije korone, ti su simptomi ukazivali, pak, na posve druge, nimalo beznačajne bolesti. Koliko gubitak dva osjetila utječe na naš život te što možemo učiniti kako bismo ubrzali njihov povratak, govori nam Boris Grdinić, voditelj Odjela za otorinolaringologiju Opće bolnice Pula

Gubitak mirisa čudna je i izrazita značajka Covida i trenutno se smatra prediktorom zaraze. Američke studije sugeriraju da polovica zaraženih osoba privremeno izgubi sposobnost percepcije mirisa.

Gubitak okusa još je jedan čest simptom bolesti. Tri posto pacijenata izjavljuje da ni nakon šest mjeseci ne mogu razlikovati okuse na jezičnim okusnim pupoljcima.

Zašto gubimo okus i miris?

- Gubitak osjetila mirisa i okusa velik je udarac na ljudski organizam. Oba su gubitka povezana sa zarazom, ali mogu biti i post Covid simptomi. U početku smo mislili da se radi o oštećenju živaca – dakle, da je virus napao živac za njuh odnosno prvi moždani živac te da se onda napad širi prema mozgu i izaziva ireverzibilno oštećenje. Međutim, američka istraživanja to su opovrgnula, kaže nam doktor Boris Grdinić, specijalist otorinolaringologije i voditelj istoimenog Odjela Opće bolnice Pula.

dr. Boris Grdinić, Foto: Manuel Angelini

Ispitivanja na zamorcima i hrčcima pokazala su, naime, da živci nemaju AC2 receptore uz pomoć kojih virus ulazi u stanicu, već potporne stanice koje se nalaze u sluznici, uz sam živac. Kad virus uđe u potpornu stanicu, organizam se brani privlačenjem upalnih stanica i one zatrpaju živac te tad dolazi do, najčešće privremenog, gubitka njuha i okusa. Kod većine, ta se osjetila u potpunosti vraćaju nakon dva mjeseca.

Kod dva posto pacijenata doći će do trajnog oštećenja njuha. U jednom trenutku neki pacijenti mogu osjetiti i čudne mirise što je dobar znak iako neki pomisle da haluciniraju. Obična je to parosmija odnosno promjena mirisa, kaže nam doktor te dodaje kako se radi o nečemu što nas treba veseliti jer označava početak oporavka

Vježbom do uspjeha

Foto: Pixabay
- Loša vijest je da lijeka nema, iako se pokušavalo vratiti osjetila na razne načine; polivitaminima A, C, D i oligomineralom cinkom. Međutim, jedino što se pokazalo efikasnim jesu svakodnevne olfaktorne vježbe koje se rade na način da se najmanje četiri mirisa mirišu svaki dan. Bilo bi dobro da su to, primjerice; cvjetni, voćni, jantarni i začinski mirisi. Naribajte koricu limuna, uzmite cvjetove lavande i zrna kave, mirišite svaki dan i nadajte se najboljem. Što se okusa tiče, on bi se, pak, trebao vratiti sam po sebi, tvrdi Grdinić.

Narušena kvaliteta života

Gubitak dva osjetila istovremeno itekako se reflektira na kvalitetu života, govori nam doktor.

- Takozvano long Covid razdoblje zna potrajati. Hrana je tad bezukusna ili drugačijeg okusa no inače. Problem je i kuhanje kad ne osjećaš mirise. A još veći problem je to što ne osjećamo ni opasnosti poput dima, plina i slično. Nisu to zanemarivi problemi, veli on.

Foto: Pixabay

U doba prije korone, pacijenti koji su se doktoru Grdiniću javljali s takvim simptomima, bili su poslani na pretrage kako bi se isključile ili dijagnosticirale prilično ozbiljne bolesti. Sumnje bi se, u pravilu, odnosile na vrlo rijetki tumor u krovu nosa, a uzroci gubitka njuha mogu biti i polipi u nosu, alergije te kronične upale sinusa. Što se okusa tiče, izostanak tog osjetila ukazivao je na razne bolesti, pa čak i na paralizu lica.

Bez obzira na sve navedeno, nitko u Hrvatskoj trenutno ne pridodaje veliku pažnju istraživanjima koja bi se odnosila na ispitivanja njuha i okusa, odnosno olafaktometriju. Za pretpostaviti je kako će se to uskoro ipak početi mijenjati, zaključujemo kroz razgovor s doktorom Grdinićem.

Uz gubitke osjetila - sindrom kroničnog umora, reuma, problemi s disanjem i glavobolja, samo su neki od simptoma i bolesti koji se mogu aktivirati za vrijeme long Covida, stoga Opća bolnica Pula već ima dva aktivna odjela namijenjena isključivo post Covid pacijentima.  


Nastavite čitati

Pula
 

VOZILA PUNA IZMETA, A ULICA SMRDI Nastavlja se dugogodišnji problem stanara Kolodvorske ulice u Puli

Zvučni rastjerivači bilo koje vrste su funkcionalni prvih nekoliko dana, a nakon toga, to se može tretirati kao bačeni novac. Razlog je taj, da se ptice jako brzo naviknu na zvuk, te shvate da se radi o varci koja im ne predstavlja opasnost, i shodno tome nastavljaju boraviti na toj lokaciji, poručuje dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.