Život

U OBILASKU GRADILIŠTA

(FOTO) FINALE REKONSTRUKCIJE EX MORNARIČKE BOLNICE Nekadašnja medicinska 'utvrda' uspješno se pretvorila u sveučilišni kampus

Trenutno se očekuje termin tehničkog pregleda zgrade, nakon čega će uslijediti nabavka sve neophodne opreme. Prema planu, doznajemo od predstavnika Sveučilišta, „nova“ zgrada kampusa svoja će vrata otvoriti studentima s početkom akademske godine 2024. - 2025. Sve planirano, kažu nam, završava se u roku, zgrada nije izazvala nijednu glavobolju rijekom obnove, a iako neplanirano, dijelom se obnavlja i uređuje i unutrašnji parkić


 
4 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Trenutno se očekuje termin tehničkog pregleda zgrade, nakon čega će uslijediti nabavka sve neophodne opreme. Prema planu, doznajemo od predstavnika Sveučilišta, „nova“ zgrada kampusa svoja će vrata otvoriti studentima s početkom akademske godine 2024. - 2025. Sve planirano, kažu nam, završava se u roku, zgrada nije izazvala nijednu glavobolju rijekom obnove, a iako neplanirano, dijelom se obnavlja i uređuje i unutrašnji parkić

Nekadašnja pulska Mornarička bolnica konačno je ušla u posljednju fazu preobrazbe u fakultetski kampus. Rezultat je to jednogodišnje rekonstrukcije cijelog objekta, možda najvećeg ovakvog građevinskog projekta u Puli, kojim se zgrada koja je više od stoljeća služila medicinskoj namjeni pretvara u zajednički prostor svih fakulteta koji djeluju u sklopu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Nakon što smo krajem listopada obišli gradilište koje je tada ulazilo u posljednju fazu rekonstrukcije, ovih smo dana zgradu posjetili još jednom.

Useljenje, dakako, još nije došlo na red, ali projekt je u fazi očekivanja tehničkog pregleda zgrade i finalnih soboslikarskih radova te montiranja brava, nakon čega će uslijediti nabavka sve neophodne opreme. Prema planu, doznajemo od predstavnika Sveučilišta, „nova“ zgrada kampusa svoja će vrata otvoriti studentima s početkom akademske godine 2024. - 2025.

Novi krov

Novi krov, nedirnuta fasada

Podsjetimo, prepoznatljiva vizura nekadašnje bolnice neće se mijenjati pa je jedina promjena vidljiva izvana obnovljeni krov koji je prvi i završen. Rekonstrukcija zgrade je, naime, tekla od najvišeg kata ka prizemlju i podrumskim prostorijama, a kako postojeća krovna konstrukcija nije zahtijevala intervencije, uklonjene su samo zatečene sive salonit ploče i zamijenjene crijepom u boji terracotte, koje se ljepše uklapaju u panoramu grada.

Podovi na svim katovima sada su prekriveni PVC oblogama, a zamijenjena su i sva vrata, uključujući glavni ulaz u zgradu. Prozori se nisu mijenjali, osim onih koje nije bilo moguće spasiti, a instalirano je i nekoliko specijalnih protupožarnih prozora. Naravno, nova namjena zahtijevala je i ugradnju dodatnih sanitarnih čvorova.

Sanaciju fasade zahtijevala je tek jedna pomoćna zgrada koja se nalazila uz samo krilo nekadašnjeg hitnog trakta, a unutrašnja infrastruktura zadržana je gdje je god to bilo moguće te prilagođena budućim potrebama.

Studentska će menza tako svoje mjesto imati u prizemlju sjevernog krila zgrade, gdje se ranije nalazila bolnička kuhinja, a nešto osvjetljeniji dio bivše prodavaonice i pridruženog kafića također će ostati dio ove ležernije zone za odmor i okrjepu. U funkciji će biti i obnovljena terasa koja se nalazi odmah iznad ovog prostora na prvom katu i gleda na unutrašnje dvorište.

Novi ulaz

Instalacije koje su dovedene u prostorije, doznajemo od voditelja gradilišta Aleksandra Ilića, prilagođene su potrebama pojedinih kabineta i konkretnih fakulteta, a u odnosu na nekadašnji izgled, najuočljivija je razlika u veličini prostorija koje će biti namijenjene učionicama; iz nekadašnjih bolničkih soba, naime, uklonjene su centralne pregrade, pa je tako svaka buduća učionica sada dvostruko veća od nekadašnjih soba. Manje prostorije koje se nalaze na suprotnim stranama hodnika pak postat će kabineti za profesore i pomoćne prostorije.

Novi život zgrade

I, dok je tijekom radova još uvijek bilo lako snaći se u beskonačnim hodnicima bivše bolnice, novoizgrađene pregrade, pristup dosad zatvorenim dijelovima zgrade te potpuno uklanjanje operacijskog bloka već sada stvara dojam potpuno novog prostora - spremnog za novu namjenu.

Tijekom cijele rekonstrukcije, potvrdili su nam izvođači radova, nije se pojavio niti jedan značajan problem.

„Zgrada je savršena i potpuno zdrava“, kažu.

Postavljanje travne rešetke

A u iščekivanju finalnih radova i opremanja, prionulo se izvođenju još dva dodatna zadatka. Jedan je bio obavezan, objasnio nam je Ilić, a radi se o postavljanju travne rešetke na početku kružne staze koja opasava zgradu, s desne strane glavnog ulaza.

- Radi se o nužnom zahvatu prilagođavanja staze za potrebe vatrogasnog pristupa. Postojeća staza proširuje se i prilagođava kako bi mogla podnijeti težinu vatrogasnog vozila, a dio uz samu zgradu prekriva se travnom rešetkom, objasnio nam je Ilić. Ostatak 'okućnice' pak već je u fazi hortikulturnog uređenja.

Očuvani kameni luk

Drugi zadatak nije bio obavezan, ali je itekako značajan. Naime, iako nije bilo u osnovnom planu rekonstrukcije, započeto je i uređenje unutrašnjeg dvorišta u kojem nas je dočekala užurbana, radna atmosfera.

Obnovljena zgrada zaslužila je da se barem donekle uredi i parkić, složili su se predstavnici Sveučilišta i izvođača radova, pa je u ovoj zoni raslinje orezano, višak uklonjen i obnavljaju se klupe kako bi cijeli dojam ipak bio malo ljepši.

Svi fakulteti na jednom mjestu

U prizemlje zgrade smjestit će se Fakultet informatike, studentska služba, restoran i knjižnički ogranci. Prvi je kat namijenjen Filozofskom fakultetu, a drugi Tehničkom i Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Najveći dio prostora svakako će zauzeti učinioce i amfiteatri, no u novu/staru zgradu sele se baš sve službe i svi prostori ovih fakulteta: profesorski kabineti, laboratoriji, nastavnički i zajednički prostori, uredi i upravne prostorije.

Projekt prenamjene zgrade Mornaričke bolnice za potrebe pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile odvija se u sklopu ITU mehanizama i vrijedan je oko 7,8 milijuna eura, od čega se 5,2 milijuna sufinancira iz EU fondova, dok je ostatak osiguran iz državnog proračuna. Izvođač radova je zajednica ponuditelja Modulor d.o.o. Beograd (Zemun), Modulor d.o.o. Beograd (Zemun) - podružnica Zagreb, te Modulor Constructions d.o.o. Zagreb.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.