Život

smanjeno čekanje i do 90 posto

KBC Zagreb bitno smanjio liste čekanja: za kemoterapiju sa 161 dan na 17 dana!

Za hematologiju je prvi pregled s 367 dana čekanja skraćen na 73 dana, za kemoterapiju je sa 161 dan čekanja skraćen na 17 dana, za kardiologiju se umjesto 153 dana čeka 93, pedijatrija endokrinolog s 243 dana čekanja skraćeno je na 160, a neurolog sa 150 dana na 90


 
3 min
HINA

Za hematologiju je prvi pregled s 367 dana čekanja skraćen na 73 dana, za kemoterapiju je sa 161 dan čekanja skraćen na 17 dana, za kardiologiju se umjesto 153 dana čeka 93, pedijatrija endokrinolog s 243 dana čekanja skraćeno je na 160, a neurolog sa 150 dana na 90

Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb smanjio je čekanje na ključne pretrage i do 90 posto u odnosu na proteklih mjesec dana, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva nakon pilot analize listi u toj najvećoj zagrebačkoj bolnici.

Ministarstvo zdravstva, slijedom smanjivanja pritiska covid oboljelih na zdravstveni sustav kao i globalnih najava porasta onkoloških bolesti, provelo je pilot analizu listi čekanja koja je na temelju maksimalnog uvida u efikasnost radilišta bolnice i dodatne edukacije djelatnika smanjila čekanje na ključne pretrage i do 90 posto u odnosu na proteklih mjesec dana, navode danas u priopćenju.

Riječ je o udruživanju sustava eListe, eNaručivanje, ePonude, Jedinstveni kalendar naručivanja i Centralni upravljački sustav koji u realnom vremenu pokazuju iskorištenost opreme, upravljanje resursima te angažman djelatnika. 

Tako je za hematologiju prvi pregled s 367 dana čekanja skraćen na 73 dana, za kemoterapiju je sa 161 dan čekanja skraćen na 17 dana, za kardiologiju se umjesto 153 dana čeka 93, pedijatrija endokrinolog s 243 dana čekanja skraćeno je na 160, a neurolog sa 150 dana na 90.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da Ministarstvo zdravstva upravo sada pojačava aktivnosti prema onkološkim i drugim kroničnim bolesnicima kada popušta pritisak covid bolesnika na zdravstveni sustav.

Razlog više za takav iskorak su, pojasnio je, i globalne najave o pandemiji onkoloških bolesti.

Istina je da je epidemija covida u mnogome poremetila redovito pružanje zdravstvenih usluga pacijentima, posebno onkološkima, ali upravo u cilju povećanja pozornosti toj skupini pacijenata, kako u terapiji tako i u preventivnim pregledima rizičnih skupina, Ministarstvo zdravstva angažira sve raspoložive kapacitete u zdravstvenom sustavu, naglasio Beroš.

Napominjući kako se radi o preliminarnim rezultatima, poručio je da, s obzirom na vrlo kratko vremensko razdoblje koje je urodilo značajnim smanjenjem broja dana čekanja, mogu ocijeniti napore KBC-a Zagreb izuzetno uspješnim. 

"Ovo je tek prvi korak, slijedi nastavak aktivnosti na smanjenju broja dana čekanja pacijenata na preglede, kako u KBC-u Zagreb, tako i u svim drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj", istaknuo je Beroš. Dodao je da se intenzivno radi i na nabavi dodatnih količina potrebnih uređaja radi povećanja kapaciteta.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je da je - zahvaljujući uloženom naporu uprave i djelatnika KBC-a Zagreb, u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, KBC Zagreb unazad mjesec dana poduzeo niz mjera i aktivnosti u cilju kontinuiranog i kvalitetnijeg upravljanja i nadzora listama čekanja. 

Informacijsko uređivanje u BIS sustavu s ciljem sređivanja eListi čekanja obuhvatilo je niz aktivnosti, od kojih izdvajamo edukaciju doktora i medicinskih sestara u svezi unosa točnih i pravilnih indikatora naručivanja, točne i pravilne podatke o slobodnim terminima, ažurnu provjeru kalendara naručivanja, reviziju i racionalizaciju broja dana čekanja i broja naručenih pacijenata te učinkovitiju provjera dolaska pacijenata za rezervirani termin“, pojasnio je.


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.