Život

ESKALACIJA VRŠNJAČKOG NASILJA U PULI

MAJKA DJEČAKA PRETUČENOG NA VELOM VRHU: 'Naš sin je bio peti u redu pretučenih na školskom igralištu. Znamo i tko je bio u planu već za srijedu! Postoji popis koji kola po Viber grupama'

„Moj mali je u utorak tijekom napada tri puta gubio svijest i dolazio k sebi, a sa strane su stajali brojni navijači ili gledaoci, ne znam kako da ih nazovem. Ozljeda ima po čitavom tijelu, dobio je potres mozga i povrede lijevog oka te je trenutno na lijekovima protiv bolova. Policiji je istog dana podatke dao još jedan dječak koji je također bio žrtva istog počinitelja, a mjesec dana prije batine je od njega dobio i najbolji prijatelj mog sina“, govori nam majka napadnutog trinaestogodišnjaka


 
5 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

„Moj mali je u utorak tijekom napada tri puta gubio svijest i dolazio k sebi, a sa strane su stajali brojni navijači ili gledaoci, ne znam kako da ih nazovem. Ozljeda ima po čitavom tijelu, dobio je potres mozga i povrede lijevog oka te je trenutno na lijekovima protiv bolova. Policiji je istog dana podatke dao još jedan dječak koji je također bio žrtva istog počinitelja, a mjesec dana prije batine je od njega dobio i najbolji prijatelj mog sina“, govori nam majka napadnutog trinaestogodišnjaka

Prije nekoliko dana pisali smo o slučaju vršnjačkog nasilja ispred pulske Osnove škole Veli Vrh, koji se dogodio kada je učenika sedmog razreda nakon nastave napao učenika osmog razreda.

Zbog težine ozljeda napadnuti je trinaestogodišnjak završio na hitnoj pomoći, a trenutno se nalazi na kućnoj njezi te nije u mogućnosti pohađati nastavu.

Do kraja godine samo na ispite

Njegovi roditelji pojasnili su nam kako će ga, u nastavku aktualne školske godine, oni osobno voziti na ispite.

Da trenutno nastavu ne pohađaju ni žrtva ni počinitelj, potvrdila nam je i ravnateljica Osnovne škole Veli Vrh, Ileana Zahtila Blašković.

- Ni jedan ni drugi nisu na nastavi. Iduće srijede, nakon praznika, vidjet ćemo kako ćemo dalje. Ja vjerujem da je naša škola sigurno mjesto, ali želim naglasiti da je odgovornost i na roditeljima, i zato smo obavili razgovore s jednima i drugima, jer to su ipak naša djeca, izjavila nam je kratko ravnateljica.

Osnovna škola Veli Vrh

Iz Policijske uprave istarske obavijestili su nas pak kako je kriminalističko istraživanje nad dvije maloljetne osobe dovršeno te da je utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela na štetu jedne maloljetne osobe.

Kaznene prijave protiv dvoje maloljetnika

- Po dovršetku istraživanja, protiv dvoje maloljetnika nadležnom državnom odvjetništvu podnesene su odgovarajuće kaznene prijave. Budući da su izvidi kaznenih djela i postupci prema maloljetnicima tajni, a i radi zaštite privatnosti uključenih osoba, nismo u mogućnosti iznositi druge detalje događaja, kao ni komentirati daljnje postupanje prema osobama, izvjestili su nas iz ureda načelnika PU istarske.

PU istarska

Maloljetnik koji je u utorak na školskome dvorištu, nakon što mu je četrnaestogodišnji počinitelj naredio da siđe s bicikle, dobio udarac u glavu i ostao bez svijesti, potom je i „cipelaren“, govore nam danas njegovi roditelji navodeći kako je isti incident za dlaku izbjegnut nekoliko dana ranije, na istome mjestu i od istog počinitelja.

„Vjerovali smo da će se sve riješiti mirnim putem“

- Dakle, u subotu se mom sinu prijetilo u blizini škole, ali tada je napad spriječen jer je na mjesto događaja došao moj muž. Starija kći javila nam je, naime, što se događa. Još u subotu su ga htjeli pretući i uzeti novac njemu i prijatelju. Srećom, ona je naišla. Često obilazi brata i njegovo društvo jer se jako boji „ove ekipe“. Policiju tada nismo zvali vjerujući kako će se sve riješiti mirnim putem. Mali je to prijavio u ponedjeljak školskom psihologu i radi toga je dobio batine. Naš sin je bio peti u redu pretučenih na školskom igralištu. Znamo i tko je bio u planu već za srijedu. Postoji popis koji kola po Viber grupama, a u njima se pojavila i snimka napada na mog sina koju sad ima i policija. Ja vjerujem da škola to nije znala jer djeca do sada nisu ništa prijavljivala, govori nam majka pretučenog sedmaša.

Ravnateljica Zahtila Blašković potvrđuje nam kako školi dosad nije prijavljen nijedan slučaj nasilja u kojem je sudjelovao počinitelj napada koji se dogodio u utorak.

Ilustracija

Krađe, prodaja i konzumacija droge…?

Njegovi roditelji nisu nam željeli dati komentar, dok roditelji žrtve kažu da se boje za svoje dijete jer da kvartom „operira ne baš bezopasna ekipa od tridesetak klinaca u kojoj ima i srednjoškolaca, a kojoj nepoznanica nisu ni krađe, kao ni konzumacija niti dilanje droga“, a o čemu, navodno, također postoje videosnimke i screenshotovi.

- Moj mali je u utorak tijekom napada tri puta gubio svijest i dolazio k sebi, a sa strane su stajali brojni navijači ili gledaoci, ne znam kako da ih nazovem. Ozljeda ima po čitavom tijelu, dobio je potres mozga i povrede lijevog oka te je trenutno na lijekovima protiv bolova. Policiji je istog dana podatke dao još jedan dječak koji je također bio žrtva istog počinitelja, a mjesec dana prije batine je od njega dobio i najbolji prijatelj mog sina. Samo što to nije bilo ovako strašno. Sve u svemu, ovo nije bio prvi put, a prijetnje traju već duže vrijeme! Pa se pitam hoće li se to više riješiti, govori nam uzrujana majka.

Od ranije poznata imena maloljetnika

Indikativno, u razgovoru s roditeljima žrtve spomenuta su imena maloljetnika koje smo već imali prilike čuti dok smo se bavili istraživanjem 'slučaja Mandrač', ali i slučajem kamenovanja autobusa s vukovarskim odbojkašicama koji se dogodio prošle godine upravo na Velom Vrhu.

- Do mene nikada nije došla informacija da je ijedan naš učenik sudjelovao u činu kamenovanja autobusa, jasna je u razgovoru s nama danas bila ravnateljica škole Veli Vrh.

Majka pretučenog sedmaša govori nam pak kako, nakon što su obavili bolničke preglede i odnijeli nalaze policiji, više ni sami ne znaju što da dalje rade pa se zato obraćaju nama.

Međutim ni mi ne želimo samo izvještavati o opetovanim slučajevima različitih oblika vršnjačkog nasilja u najvećem istarskom gradu, pa smo se s upitima na ovu temu još i prije napada na Velom Vrhu obratili Istarskoj županiji i Gradu Puli.

Što se zbiva na „višim instancama“?

Pulska gradska pročelnica za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov Vidulin odgovorila nam je kako zbog sveobuhvatnosti naših pitanja još nije našla dovoljno vremena za odgovore, no svejedno je izrazila podršku našem pisanju o ovom društvenom problemu.

Ivana Sokolov Vidulin

Istarska županija u svom nam je odgovoru pak navela istraživanja koja je dosad provela u srednjim i osnovnim školama, a koja se tiču rizičnih ponašanja i konzumacija opojnih sredstava. Sve to u svrhu učinkovitijeg planiranja školskih preventivnih programa.

- Među programima i aktivnostima koje Istarska županija sufinancira je i aktivnost Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije „Zaštita i očuvanje mentalnog zdravlja“, za koju se iz proračuna ove godine izdvaja 21.235,65 EUR. Pri Zavodu djeluje i Savjetovalište za mentalno zdravlje gdje se provode dijagnostika, savjetodavni i psihoterapijski tretman djece, mladih i odraslih koji imaju poteškoća s mentalnim zdravljem. Po detektiranju određenog problema kod učenika, škole i školski liječnici automatizmom upućuju roditelje u navedeno Savjetovalište, za što nije potrebna liječnička uputnica, odgovorila nam je županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Patricia Percan.

Patricia Percan

Županija ne može riješiti problem nedostatka stručnjaka

Gorućeg problema – nedostatka psihologa, pedagoga i edukacijskih rehabilitatora – svjesni su i u Istarskoj županiji, ali nas također podsjećaju da su odnosi u odgojno-obrazovnim ustanovama isključivo u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja te kako Županija, nažalost, po pitanju zapošljavanja nema utjecaja. 

- S obzirom na istraživanja koja ukazuju na porast broja depresivnih, anksioznih i suicidalnih učenika i vršnjačkog nasilja, broj stručnih suradnika propisanih Državnim pedagoškim standardom svakako je nedostatan. Županija financira i provođenje izvannastavne aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama čiji je osnivač, a u sklopu koje učenici uče o društvenim mrežama s posebnim naglaskom na cyberbulling. Zatim uče o važnosti poštivanja drugih i različitih mišljenja, stereotipima i predrasudama, rodnoj ravnopravnosti, važnosti podrške ranjivim skupinama djece, neprihvatljivim i rizičnim oblicima ponašanja te mirnom rješavanju sukoba, navodi nam pročelnica Percan.

A s obzirom na statistiku koja govori kako su posljednjih godinu dana mentalni poremećaji kod djece i mladih u Hrvatskoj porasli za nevjerojatnih 300 posto, bit će da je netko negdje u sustavu ipak zakazao ili zakasnio. Hoće li žrtva napada na Velome Vrhu i njegovi roditelji, na koncu ipak imati razloga vjerovati sustavu?


Nastavite čitati

Pula
 

NI DVIJE GODINE OD NAJAVE Mobilni timovi za psihološku pomoć pulskim osnovnim školama nisu zaživjeli

U posljednjih nekoliko mjeseci evidentna je eskalacija vršnjačkog nasilja u najvećem istarskom gradu, a mobilni timovi ponovno su bili temom sastanka koji se sredinom svibnja održao u Gradu Puli. Iako škole otad bilježe i nove slučajeve vršnjačkog nasilja, čini se da je realizacija mobilnih timova još uvijek u fazi analiziranja, pa je izvjesno za očekivati kako do završetka ove školske godine neće ni zaživjeti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.