Prošli je tijedan u Ujedinjenim narodima u New Yorku govorilo se o mediteranskj hrani na susretu naziva “Mediteranska prehrana – životni stil za održivu budućnost”, izvještava portal N1. Pred Ujedinjenim narodima u New Yorku izlagali su se prijedlozi mediteranske prehrane kao životnog stila za održivu budućnost, a Hrvatska je u tom smilsu izlagala o potencijalu i važnosti mediteranske prehrane s Jadraba.
Naime, još 2013. mediteranska je prehrana upisana na “Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva” UNESCO-a. Ovaj upis još obuhvaća zajednice iz šest zemalja – Cipra, Grčke, Italije, Maroka, Portugala i Španjolska. Ove je godine već petu godinu za redom mediteranska dijeta proglašena najboljom u godišnjoj utrci za najbolji režim prehrane prema odjelu za zdravlje US News & World Reporta.
Prednost mediteranske prehrane leži u i njezinom niskom utjecaju na okoliš, poštovanju bioraznolikosti i raznolikosti ekosustava te prepoznavanju važnosti društvenosti naših prehrambenih praksi.