Život

PRIJEM U KOMUNALNOJ PALAČI

MILENA ZLATESKA, PJESNIKINJA I AMBASADORICA MAKEDONSKOG JEZIKA: Uručena joj je zahvalnica Grada Pule za dugogodišnji doprinos očuvanju kulture makedonske zajednice

Do sada je izdala deset pjesama u zbirci pjesama „Izbor pjesama makedonskih autora iz Hrvatske“ 2012., te pet svojih samostalnih zbirki „Ognjište“ 2014., „Oda ljubavi“ 2017., „Čuvari duše“ 2019., „Na obali“ 2020. , a najnovija „Dom srca“ 2022. zapravo je samo nastavak ostale zbirke. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, diploma i zahvalnica


 
3 min
foto: Grad Pula Pola

Do sada je izdala deset pjesama u zbirci pjesama „Izbor pjesama makedonskih autora iz Hrvatske“ 2012., te pet svojih samostalnih zbirki „Ognjište“ 2014., „Oda ljubavi“ 2017., „Čuvari duše“ 2019., „Na obali“ 2020. , a najnovija „Dom srca“ 2022. zapravo je samo nastavak ostale zbirke. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, diploma i zahvalnica

Danas je zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul upriličio je prijem u Komunalnoj palači za višestruko nagrađivanu pjesnikinju, ambasadoricu makedonskog jezika i predsjednicu Makedonskog kulturnog društva „Sv. Kiril i Metodij“ Pula Milenu Zlatesku kojoj je uručio zahvalnicu za dugogodišnji doprinos očuvanju makedonske zajednice u Gradu Puli.

Zamjenik gradonačelnika čestitao je Mileni Zlateska na brojnim osvojenim nagradama i priznanjima te plodonosnom radu.

foto: Grad Pula Pola

„Vaš je doprinos značajan jer ste nas upoznali sa svojom kulturom, ne samo kroz Vaše knjige, koje su svjetski poznate, nego i kroz rad makedonske manjine u Gradu Puli. Makedonska manjina nije velika, ali je po svom djelovanju i aktivnostima jako bitna za Pulu. Zahvaljujući Vama imali smo mogućnost upoznati se više s Makedonijom, njenim običajima, jezikom i svim aspektima koje inače ne bismo imali prilike u Puli“, rekao je zamjenik gradonačelnika istaknuvši njenu aktivnost i posvećenost promociji makedonske kulture.

Milena Zlateska zahvalila je zamjeniku gradonačelnika na prijemu i zahvalnici te rekla da je ponosna što živi u ovom gradu i državi.

 „Sve što radim, radim od srca i volonterski. U Puli sam 32 godine radi mora, klime i ljubavi. Diskriminaciju nisam nikad primijetila niti osjetila. Pula i Istra su najbolje za život za sve nacionalne manjine. Ovdje se suživot dobro vidi“, rekla je Milena Zlateska.

 

Zbirke poezije Milene Zlateske - foto: Grad Pula Pola

Milena Zlateska od samoga početka i dolaska u Pulu aktivno sudjeluje u radu makedonskih asocijacija u Puli, gdje je nekoliko mandata bila blagajnica MPCO-a „Sv. Joakim Osogovski“ i dopisnica „Ma­kedonskog glasa“. Nekoliko godina bila je administrativna tajnica i članica u Vijeću makedonske nacionalne manjine Grada Pule, tajnica i kasnije potpredsjednica Makedonskog kulturnog društva Istarske županija „Sv. Kiril i Metodij“ iz Pule. Danas je predsjednica Društva i članica Upravnog odbora Zajednice Make­donaca u Republici Hrvatskoj, članica Redakcijskog odbora Makedonskog glasa, kao i članica Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Pule, te tajnica Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. Joakim Osogovski“ iz Pule. Članica je i Hrvatskog književnog društva u Rijeci, „Kultura snova“ iz Zagreba i Književno likovnog društva Rešetari, te Državljanin Pjesničke republike Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo.

Do sada je izdala deset pjesama u zbirci pjesama „Izbor pjesama makedonskih autora iz Hrvatske“ 2012., te pet svojih samostalnih zbirki „Ognjište“ 2014., „Oda ljubavi“ 2017., „Čuvari duše“ 2019., „Na obali“ 2020. , a najnovija „Dom srca“ 2022. zapravo je samo nastavak ostale zbirke.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, diploma i zahvalnica, a posebno se izdvajaju: Zahvalnica za promociju kulture i jezika u dijaspori preko pisane riječi makedonske Agencije za iseljeništvo i priznanje osobitom doprinosu u afirmaciji književnosti preko pisane riječi makedonskog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, a i Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj. Sudjelovanje u brojnim hrvatskim i međunarodnim zbornicima s pravom predstavlja autoricu Milenu Zlatesku kao ambasadoricu makedonskog jezika i kulture ne samo u Republici Hrvatskoj nego i šire.


Nastavite čitati

Pula
 

VRIJEDAN SVAKOG CENTA Pulski pometač Anto Jokić: "Svaki sam posao odrađivao temeljito i odgovorno. Tako čistim i ulice, u petoj brzini"

Moja je odgovornost čak 18 ulica i dva parkirališta. Puno je tu stabala i lišća, ljeti velika koncentracija ljudi i turista, tu su škole, javne ustanove, puno je posla..., priča nam Jokić napominjući kako smatra da je rajon prevelik za jednog pometača. Bilo bi mu puno lakše, dodaje, kada bi u sezoni padanja lišća i usred ljeta dobio pomoć još jednog kolege. Posebice što je ljeti rad fizički zahtjevan radi sunca i visokih temperatura koje radnike na otvorenom jako troše i umaraju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.