Život

NADARENA MATURANTICA PULSKE "LIPE"

MLADA NADA ISTARSKOG TURIZMA Matea Kolar: Meni je jednostavno gušt dobro poslužiti gosta i uljepšati mu dan

"Jako sam puno naučila na natjecanjima, oslobodila se u ophođenju s gostima, bolje komuniciram, trema je svaki puta manja i jedva čekam odlazak na nova natjecanja. Kad nešto osvojim, kad vidim da sam nešto dobro odradila - odmah poželim učiti dalje, biti još bolja", veli nam Matea


 
4 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Matea Kolar

"Jako sam puno naučila na natjecanjima, oslobodila se u ophođenju s gostima, bolje komuniciram, trema je svaki puta manja i jedva čekam odlazak na nova natjecanja. Kad nešto osvojim, kad vidim da sam nešto dobro odradila - odmah poželim učiti dalje, biti još bolja", veli nam Matea

Istra je puna talentiranih mladih ljudi. Jedna od njih je Matea Kolar, maturantica srednje Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula koja se školuje za hotelijerskog komercijalista.

Taj smjer, pojašnjava nam, za razliku od smjera za hotelijersko-turističkog tehničara, zahvaća sve segmente turizma ali i ugostiteljstva; od recepcije do posluživanja. Zbog dvije godine školovanja "pod koronom" odabir joj smjera na početku, priznaje nam, i nije previše sjeo, no otkako je počeo praktičan rad i natjecanja jednostavno je u tome - pronašla sebe.

U moru vijesti o manjku ugostiteljskog i turističkog kadra, ali i njegove nestručnosti, upravo Matea, i njezine nadarene školske kolege, bude nadu u kvalitetniji i stručniji istarski turizam.

Na posljednjem natjecanju u Splitu - Grand Gourmet 2022. - međunarodnom natjecanju konobara, barmena, barista i restorana nastupilo je četvero učenika ove škole i svi su polučili odlične rezultate, no jedino se Matea natjecala u čak šest disciplina, i - u svima osvojila odličja.

Zlato je osvojila u kategoriji "posluživanje tartar bifteka i crnog vina" te u kategoriji "filetiranje ribe i posluživanje bijelog vina", broncu je dobila za rezanje i posluživanje sira i vina. I to nije sve; srebro je dobila u kategoriji "izrade napitaka na bazi espressa" ali i dvije bronce u kategoriji "latte art" i "signature drink na bazi espressa".

- Drago mi je da su moji mentori i profesori, a posebno profesori posluživanja Ingrid Racan i Igor Černjul, primijetili da sam spretna u posluživanju i predložili upravo mene za natjecanja.

Jako sam puno naučila na njima, oslobodila se u ophođenju s gostima, bolje komuniciram, trema je svaki puta manja i jedva čekam odlazak na nova natjecanja. Kad nešto osvojim, kad vidim da sam nešto dobro odradila odmah poželim učiti dalje, biti još bolja.

Iskreno, mislim da još uvijek nisam pokazala sve što mogu i da imam još toga u čemu se mogu poboljšati i biti još bolja, priča nam Matea.

Dok razgovaramo priprema i servira nam nekoliko vrsta kave u štinjanskom Adrion Aparthotelu, gdje je odrađivala praksu, ali vrijedna kakva je, i sezonu.

Na pitanje što planira nakon mature veli kako joj je za sada cilj dobro odraditi još nekoliko natjecanja koja su pred njom, poput Bisera mora, a želja joj je plasirati se i za Worldskills - Državno natjecanje učenika strukovnih škola, svojevrsnu olimpijadu strukovnog obrazovanja.

- Nakon toga planiram upisati fakultet i to neki od smjerova u Opatiji, vjerojatno turistički menadžment.

No svakako ću se i sama dodatno educirati i to za barista, a posebno me oduševio i latte art. Zapravo, tek sam počela učiti tehniku crtanja po kavi, veli nam Matea koja je tek krenula u istraživanje svojih potencijala.

Na podij u Splitu Matea se popela čak šest puta

- Želja mi je jednog dana raditi u nekom hotelu ili restoranu gdje mogu biti posve profesionalna i pokazati sve što sam tijekom školovanja naučila. Hoće li to biti neki od objekata u Istri ili vani, još je prerano govoriti, zaključuje Matea.

- Meni je jednostavno gušt dobro poslužiti, gostu uljepšati dan, da budu zadovoljni. Posebice kada se radi, recimo, o prvoj jutarnjoj kavi s kojom se započinje dan. Svi kuhaju kavu, ali rijetki je znaju skuhati i poslužiti pravilno, a ja sam bila iznimno zadovoljna kada su mi članovi komisije na posljednjem natjecanju kazali "Svi znaju skuhati kavu, ali malo je vas barista", ponosna je Matea.

Sigurni smo da će joj se, nakon školovanja, sva vrata otvoriti, a mi se možemo nadati samo da će, nakon što 'vidi svijeta', svoje znanje i iskustvo odlučiti implementirati u razvoj naše turističke regije.

Nagrađeni pulski učenici s mentorima

Na natjecanju u Splitu i ostali su učenici ostvarili fantastične rezultate.

Natali Marin

  • Posluživanje ribe i vina - srebrna medalja
  • Rezanje i posluživanje sira i posluživanje vina - zlatna medalja
  • Priprema i posluživanje tartar bifteka i vina - srebrna medalja
  • Priprema aperitivnog koktela - brončana medalja
  • Priprema dugog koktela - pehar za najbolji stručni rad

Mateo Gavrić

  • Posluživanje ribe i vina- srebrna medalja

Daniel Krešić

  • Priprema aperitivnog koktela - brončana medalja
  • Priprema dugog koktela - brončana medalja

FOTO: ŠTUT

Nastavite čitati

Pula
 

Jutarnji list o Punterama: Noćne straže u bastionu antifašizma

Puntere: Obuka za samoobranu je zatvorenog tipa. Andrea Matošević: Zaboravimo romantičnu sliku Pule, zaboravimo romantičnu sliku Istre. Krešimir Krolo: Inicijativa Puntere Pula ne doprinosi smanjivanju tenzija, nego unosi nemir i nepovjerenje kako prema imigrantskim radnicima tako i prema institucijama. Filip Zoričić: Ne prihvaćam sijanje mržnje na drugoga i različitoga poistovjećujući jedan nasilni incident s cijelom etničkom skupinom, ljudima druge boje kože, onima koji dolaze raditi u Pulu

Pula
 

(VIDEO) Poslušajte sjajan ženski saksofonski kvartet Roya koji je sinoć oduševio Puljane

'Roya' na perzijskom jeziku znači san ili vizija * Ovu jedinstvenu skupinu čine četiri izvrsne saksofonistice - Hrvatica Petra Horvat, Poljakinje Weronika Partyka i Betka Bizjak Kotnik te Slovenka Jovana Joka, a sinoć im se pridružio, uz nimalo nebitnu elektronsku podlogu, Neven Radaković * Premijerno su izvele skladbu "Malala" Jeana Denisa Michata u čast Malale Yousafzai, pakistanske aktivistice koja je dobila Nobelovu nagradu u dobi od 17 godina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.