Život

hrvatska na kulinarskom tronu

Mladi pulski kuhar Patrik Prnjak i njegova pomoćnica Josipa Burzelić osvojili su srebro na europskom natjecanju u Riminiju. "Ponosan sam što smo stali uz bok Italiji i Francuskoj"

Po broju bodova osvojili smo srebro, ali generalni poredak ipak nam je donio broncu, odnosno treće mjesto. Biti pored Talijana i Francuza na postolju, koji su na globalnoj razini u top pet nacionalnih kuhinja je veliki uspjeh na koji sam ponosan, kazao nam je ovaj nadareni pulski kuhar


 
2 min
Borka Petrović
Patrik i Josipa

Po broju bodova osvojili smo srebro, ali generalni poredak ipak nam je donio broncu, odnosno treće mjesto. Biti pored Talijana i Francuza na postolju, koji su na globalnoj razini u top pet nacionalnih kuhinja je veliki uspjeh na koji sam ponosan, kazao nam je ovaj nadareni pulski kuhar

Na prestižnom međunarodnom natjecanju u Riminiju - European Grand Prix-u, hrvatski kulinarski tim kojeg su činili mladi pulski kuhar Patrik Prnjak (vlasnik Ljutistre i kuhar RIVA Restaurant & Lounge Bara) i njegova pomoćnica Josipa Burzelić, talentirana chefica iz Marea Suites iz porečkog Valamara, osvojili su srebro.

Hrvatski se tim natjecao u kategoriji veganske kuhinje (Global Vegan Chefs Challenge) i to u regiji južne Europe, u što spada cijeli Mediteran i konkurencija je uvijek najjača, pa je činjenica da se Hrvatska popela na tron zajedno s najvećim svjetskim kuhinjama, itekako veliki uspjeh.

Kako doznajemo od Patrika, iako su osvojili srebro, a žiri nahvalio njihova jela, u ukupnom su poretku ipak treći.

Na tronu uz Talijane i Francuze

- Po broju bodova osvojili smo srebro, ali generalni poredak ipak nam je donio broncu, odnosno treće mjesto. Biti pored Talijana i Francuza na postolju, koji su na globalnoj razini u top pet nacionalnih kuhinja je veliki uspjeh na koji sam ponosan, kazao nam je ovaj nadareni kuhar, dodajući da su oni imali samo pet zajedničkih treninga, a ostalo su radili "sve iz glave" dok su se, primjerice, Talijani za natjecanje pripremali pola godine.

Prnjak se, podsjetimo, natjecao u kategoriji veganskih jela, jer su mu limitirane namirnice predstavljale izazov, a na natjecanje je pozvan temeljem osvojenog srebra prošle godine na državnom prvenstvu Hrvatske.

- Ovo je doista visoka razina kuhanja, jedan kiks i sve je gotovo. Osim samog ukusa i vizulanog dijela jela gleda se svaki detalj pripreme: od čistoće, preciznosti, točnosti pa sve do termičke obrade...

Flan od bundeve i lisnato punjeno gljivama i keljem

Na pitanje hoće li vegansku kuhinju nuditi i u Puli navodi kako je mislio napraviti neki promo meni da i naši domaći ljudi probaju kako izgleda veganska kuhinja.

Inače, za hladno je predjelo Patrik osmislio flan od bundeve, veloute od cvjetače, crumble od lješnjaka i bučinih sjemenki, zeleni tuile od peršina, gel od cikle i ulje od peršina.

Glavno jelo bilo je lisnato punjeno sezonskim gljivama i keljom, veganski demi glace, pire od batata, tart od kelja punjen sotiranim povrćem i blanširane šparoge.

- Ovi sjajni rezultati još su jedna potvrda rada i predanosti hrvatskih kuhara, koji s ponosom predstavljaju svoju zemlju na međunarodnoj kulinarskoj sceni. Patrik Prnjak i njegova pomoćnica Burzelić Josipa, u izuzetno jakoj konkurenciji, uspjeli su osvojiti srebro i treće mjesto u ukupnom poretku regije Europe South. Njihova posvećenost, timski rad i inovativan pristup pripremi jela još su jedan dokaz kvalitete hrvatske kulinarske scene, naglasili su iz Hrvatskog kuharskog saveza.


FOTO: privatna arhiva

Nastavite čitati

Pula
 

Bruno Castro era a Vergarolla al momento dell’esplosione: "Ho visto con i miei occhi i corpi dilaniati sia sulla spiaggia, sia in mare. Ho sentito quando è stato attivato il detonatore, quelle mine non sono esplose da sole".

Bruno Castro, oggi novantaduenne che vive in Canada, il 18 agosto 1946, esattamente 79 anni fa, si trovava a Vergarolla al momento dell’esplosione che uccise almeno 65 cittadini di Pola. Per Istra24 ha raccontato i dettagli di quel gesto di guerra in tempo di pace, di come appariva la spiaggia, dove si trovavano le mine, del mare rosso di sangue e dei corpi umani dilaniati sulla spiaggia

Pula
 

Bruno Castro bio je na Vargaroli u trenutku eksplozije: "Vlastitim sam očima vidio raskomadana tijela i na plaži i u moru. Čuo sam kad se aktivirao detonator, te mine nisu eksplodirale same od sebe"

Bruno Castro, danas 92-godišnjak koji živi u Kanadi, 18. kolovoza 1946., dakle prije točno 79 godina, nalazio se na Vargaroli u trenutku eksplozije koja je ubila najmanje 65. građana Pule. Za Istru24 ispričao je detalje o tom ratnom činu u mirnodopsko vrijeme, o tome kako je izgledala plaža, gdje su se nalazile mine, moru crvenom od krvi i raskomadanim ljudskim tijelima po plaži

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.