Na prestižnom međunarodnom natjecanju u Riminiju - European Grand Prix-u, hrvatski kulinarski tim kojeg su činili mladi pulski kuhar Patrik Prnjak (vlasnik Ljutistre i kuhar RIVA Restaurant & Lounge Bara) i njegova pomoćnica Josipa Burzelić, talentirana chefica iz Marea Suites iz porečkog Valamara, osvojili su srebro.
Hrvatski se tim natjecao u kategoriji veganske kuhinje (Global Vegan Chefs Challenge) i to u regiji južne Europe, u što spada cijeli Mediteran i konkurencija je uvijek najjača, pa je činjenica da se Hrvatska popela na tron zajedno s najvećim svjetskim kuhinjama, itekako veliki uspjeh.
Kako doznajemo od Patrika, iako su osvojili srebro, a žiri nahvalio njihova jela, u ukupnom su poretku ipak treći.
Na tronu uz Talijane i Francuze
- Po broju bodova osvojili smo srebro, ali generalni poredak ipak nam je donio broncu, odnosno treće mjesto. Biti pored Talijana i Francuza na postolju, koji su na globalnoj razini u top pet nacionalnih kuhinja je veliki uspjeh na koji sam ponosan, kazao nam je ovaj nadareni kuhar, dodajući da su oni imali samo pet zajedničkih treninga, a ostalo su radili "sve iz glave" dok su se, primjerice, Talijani za natjecanje pripremali pola godine.
Prnjak se, podsjetimo, natjecao u kategoriji veganskih jela, jer su mu limitirane namirnice predstavljale izazov, a na natjecanje je pozvan temeljem osvojenog srebra prošle godine na državnom prvenstvu Hrvatske.
- Ovo je doista visoka razina kuhanja, jedan kiks i sve je gotovo. Osim samog ukusa i vizulanog dijela jela gleda se svaki detalj pripreme: od čistoće, preciznosti, točnosti pa sve do termičke obrade...
Flan od bundeve i lisnato punjeno gljivama i keljem
Na pitanje hoće li vegansku kuhinju nuditi i u Puli navodi kako je mislio napraviti neki promo meni da i naši domaći ljudi probaju kako izgleda veganska kuhinja.
Inače, za hladno je predjelo Patrik osmislio flan od bundeve, veloute od cvjetače, crumble od lješnjaka i bučinih sjemenki, zeleni tuile od peršina, gel od cikle i ulje od peršina.
Glavno jelo bilo je lisnato punjeno sezonskim gljivama i keljom, veganski demi glace, pire od batata, tart od kelja punjen sotiranim povrćem i blanširane šparoge.
- Ovi sjajni rezultati još su jedna potvrda rada i predanosti hrvatskih kuhara, koji s ponosom predstavljaju svoju zemlju na međunarodnoj kulinarskoj sceni. Patrik Prnjak i njegova pomoćnica Burzelić Josipa, u izuzetno jakoj konkurenciji, uspjeli su osvojiti srebro i treće mjesto u ukupnom poretku regije Europe South. Njihova posvećenost, timski rad i inovativan pristup pripremi jela još su jedan dokaz kvalitete hrvatske kulinarske scene, naglasili su iz Hrvatskog kuharskog saveza.