Život

ČITATELJICA UPOZORAVA

NA LUNGOMAREU SE SIDRE JAHTE VELIKE KAO HOTELI Tko ih i kako kontrolira? Ugrožavaju kupače i morsko dno

Plaže su se pretvorile u smetlište čikova, smeća i izmeta od divljih kampera dok 150 turista koji dođu brodovima skaču po spiljama koje bi trebale biti zaštićene. Živimo od turizma, a da izvinite obavljamo nuždu u tanjur iz kojeg jedemo. Žalosni smo. Želimo promjene na bolje. Zakone, pravila ponašanja, zaključuje ova Puljanka


 
1 min
Borka Petrović

Plaže su se pretvorile u smetlište čikova, smeća i izmeta od divljih kampera dok 150 turista koji dođu brodovima skaču po spiljama koje bi trebale biti zaštićene. Živimo od turizma, a da izvinite obavljamo nuždu u tanjur iz kojeg jedemo. Žalosni smo. Želimo promjene na bolje. Zakone, pravila ponašanja, zaključuje ova Puljanka

Naši čitatelji pitaju se kakva pravila trebaju poštovati velike jahte koje kod nas dolaze i mogu li se sidriti baš gdje i kako žele.

- Trenutno je opet ogromna jahta 'parkirana' oko 15-ak metara od ploča na Lungu. Čini se da ima portugalsku zastavu. Koji su zakoni? Da li im je to dozvoljeno. Imaju cijelo more i dođu baš na gradsku plažu u neposrednu blizinu kupača i djece, ugrožavajući ih blizinom i kemikalijama. A što u vezi dna mora i njihovog ogromnog sidra? Trenutno pecaju s te jahte koja je 15 metara od stijena. Kladim se da nemaju dozvolu za pecanje, ustvrdila je naša čitateljica koja nam je i poslala fotografije.

Dodaje, da pomorska policija rijetko reagira unatoč pozivima, navodeći da su i danas pozvani, ali nisu stigli do jahte.

- Kažu da će doći pa ne dođu, čak su jednom rekli da imaju samo jednu brodicu koja zna bit u akciji spašavanja. A što bi onda bilo da imaju 'ne daj Bože' dvije akcije spašavanja, pita se ona.

Dodaje da i inače svakodnevno svjedoči turistima koji bacaju štap za pecanje na kupače sa stijena na Lungo mareu i to čak na djecu koja se kupaju.

Plaže kao smetlišta čikova

- Plaže su pokrivene plastičnim čikovima koje redovito čistimo, ali situacija se neće promijeniti dok god grad ili vlada ne napravi kampanju osvješćivanja. Koliko je teško pokupiti čikove za sobom? Oni se neće razgradit jer su od plastike, ribe i kornjače i gnjurci će ih pojest. A ti isti ljudi će onda jesti tu zagađenu ribu, brine se naša čitateljica te nastavlja:

- Galebove/golubove stijene bolje da ne spominjemo, pretvorile su se u smetlište čikova od cigara, smeća i izmeta od divljih kampera dok 150 turista koji dođu brodovima skaču po spiljama koje bi trebale biti zaštićene. Živimo od turizma, a da izvinite obavljamo nuždu u tanjur iz kojeg jedemo. Žalosni smo. Želimo promjene na bolje. Zakone, pravila ponašanja, zaključuje ova Puljanka.


Nastavite čitati

Pula
 

Vijećnici komentirali raspašoj u Gradu Puli: "Ovakva politička nestabilnost se ne pamti u povijesti grada"

Počelo je s Lenom Radunić lani u srpnju, a kulminiralo jučer s Anjom Ademi. Otkad je nezavisni Filip Zoričić došao na čelo Grada Pule sveukupno je smijenjeno (rotiralo se, dalo ostavke) devet pročelnika/ca. Nakon informacije o ostavci desne ruke gradonačelnika, Istra24 je razgovarala s pulskim vijećnicima i vijećnicama, među kojima je i vijećnik Nezavisne liste Filipa Zoričića

Pula
 

Festival srpske kulture u Istri održat će se pod nazivom "Milunka Savić heroina Velikog rata"

"Društveni je trenutak takav da se sve više pažnje posvećuje ženama i njihovim pravima, a Milunka je jedan egzemplar. Naime, predstavljala se kao muško da bi otišla na front umjesto brata, podvezala  je zavoj preko grudi i prošla kalvarije rata i bila ranjavana. Ima, naime, više odlikovanja od Ivane Orleanske",  najavio je temu ovogodišnjeg festivala direktor Srpskog kulturnog centra u Istri Milan Rašula

Pula
 

Pulski Možemo!:"Sječa na Valkanama je nezakonita"

"Zakon je jasan - bez dozvole odnosno doznake Hrvatskih šuma - sječa je zabranjena", poručuju Možemovci, a sumnja u zakonitost sječe potvrđena je u odgvoru Hrvatski šuma "pa se bageri i sva prateća teška mehanizacija moraju odmah zaustaviti"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.