Život

ŽIVA MUZIKA U CIJELOM GRADU

Na trgovima, ulicama i parkovima Pula proslavila Svjetski dan glazbe

Događaj su organizirali Hrvatska glazbena unija i HGU IŽ, a razni su umjetnici na šest lokacija poklonila građanima glazbu različitih žanrova


 
2 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Događaj su organizirali Hrvatska glazbena unija i HGU IŽ, a razni su umjetnici na šest lokacija poklonila građanima glazbu različitih žanrova

U organizaciji Hrvatske glazbene unije i HGU IŽ, i Pula je, uz mnoštvo drugih gradova, proslavila Svjetski dan glazbe.

Sve je počelo i 11.30 kada su krećući se od Zlatnih vratiju prema Laginjinoj i Smareglinoj ulici, do biste I. M. Ronjgova, Noel Šuran i Zoran Karlić na roženicama odsvirali mantinjadu - pjesmu koja se u novije doba izvodi kao uvod u pučku svečanost.

Glazboslavci su Puležani poklonili glazbu na nekoliko lokacija. Kvintet Ad libitum svoj je program izveo u Ulica Sergijevaca, na Giardinima prolaznici su mogli slušati fado u izvedbi Goran Tomić trio, dok se duo Maer predstavio u Endrigovom parku.

U Titovom parku publika je uživala u blues glazbi akademskog likovnog umjetnika, uličnog svirača, gitariste i usnoharmonikaša Oswalda, dok je u Kandlerovoj mlada umjetnica Emu svirala ukulele.

U Parku Grada Graza nastupio je Srđan Kuzmanović jazz trio koji čine jazzeri kontrabasist Srđan Kuzmanović, bubnjar Marco Quarantotto te labinjonski trubač Robert Mikuljan.

Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu.

Od 2005. godine manifestacija je – uz slogan ‘faites de la musique’ (stvarajmo glazbu) – međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe. Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi i ostalo, pleše se, pjeva i zabavlja.

Organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima.


Nastavite čitati

Pula
 

ZAVRŠEN, ALI PRAZAN: Ni četiri mjeseca nakon svečanog otvorenja Dom 'Ruža Petrović' još nije useljen

Podsjetimo, štićenici doma, njih ukupno 41, u zgradu nekadašnjeg odjela psihijatrije preselili su se u ožujku 2022. godine, kada je započelo renoviranje matične zgrade. Prvotno je plan podrazumijevao boravak u privremenom smještaju tek godinu dana, no pri kraju tog roka postalo je jasno da će on biti probijen. Prvi razlog bio je ritam radova, a drugi - neuspješna potraga za stručnim kadrom

Pula
 

U tijeku pripreme za dogradnju Osnovne škole Šijana

U sklopu pripremnih radnji uklonit će se dio postojećih stabala te će se izvršiti zamjenska sadnja u znatno većem obimu. Sada će ukloniti 23 bora, dva cedra i jedan čempres, a zasadit će se više od 300 stabala, grmolikih vrsta lovora, pitospore i lavande

Pula
 

Crvenokljune čigre nakon godina ljudskog uznemiravanja uspješno obavile gniježđenje na blokovima pokraj Muzila. Uskoro kreću prema Africi

Prstenovanje se obavlja kako bismo mogli pratiti koloniju crvenokljunih čigri s područja Pule, koja svojom brojkom značajno pridonosi cijeloj populaciji ove vrste u Hrvatskoj, te je iznimno važna. I ono najbitnije, ove godine ptice nisu uznemiravane od ljudi, što je veliki napredak, poručila je dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljice Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.