Život

"puno nam je dva milijuna kuna"

Nakon neprikladnog prostora u Puli, prva istarska Waldorfska škola možda bude - u Vodnjanu

Po završetku konzultacija s dvije građevinske tvrtke, procijenjeno je da je u adaptiranje pulskog objekta nužno uložiti gotova dva milijuna kuna te je zaključeno kako je od ponuđene lokacije najbolje odustati


 
3 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
"Mi tek počinjemo i ne očekujemo da ćemo sve dobiti na gotovo, no ne možemo toliko potrošiti na nešto što neće biti trajno rješenje"

Po završetku konzultacija s dvije građevinske tvrtke, procijenjeno je da je u adaptiranje pulskog objekta nužno uložiti gotova dva milijuna kuna te je zaključeno kako je od ponuđene lokacije najbolje odustati

Udruga za osnivanje Waldorfske škole u Puli osnovana je prošle godine s ciljem pokretanja prve škole takve vrste u Istri.

No, pretekla ih je Brtonigla u kojoj će, doduše, djelovati riječka podružnica Waldorfske škole i to već od jeseni.

Financiranje ovisi o jedinicama lokalne samouprave

Uz Rijeku, takvo je osnovnoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj moguće upisati još u Zagrebu i Osijeku. Država njihov program priznaje, no odbija ga financirati.

Moguće je, stoga, s jedinicama lokalne samouprave dogovoriti određeni oblik sufinanciranja, čemu se nadaju i u ovoj pulskoj inicijativi, govore nam predsjednica Udruge Maja Jurić te glasnogovornica Andrea Prenka.

Andrea Prenka i Maja Jurić u razgovoru s našom novinarkom

Upravo su zato početkom studenog prošle godine održale sastanak s pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem i tadašnjom pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Elvirom Krizmanić Marjanović.

Prostor u Radničkoj nije adekvatan

Ključno je tada bilo dobiti podršku u vidu lokacije buduće škole. Na razmatranje im je dan gradski prostor, objekt nekadašnje Male pučke škole iz 19. stoljeća koji se nalazi u Radničkoj ulici nedaleko Osnovne škole Šijana, čija je mana, među ostalima, bila nedovoljna površina vanjskog prostora.

Dva milijuna kuna je previše

Nakon što im je spomenut i problem sa statikom zgrade, a po završetku konzultacija s dvije građevinske tvrtke, procijenjeno je da je u adaptiranje objekta nužno uložiti gotova dva milijuna kuna te zaključeno kako je od ponuđene lokacije najbolje odustati.

Što je Waldforska škola?

Waldorfska škola njeguje individualan pristup svakom učeniku. Brojčano ocjenjivanje ne postoji kao ni udžbenici, a nastava se odvija u epohama. Učenici rade u personaliziranim radnim bilježnicama i imaju istog učitelja od 1. do 8. razreda. U Sloveniji, Njemačkoj i Nizozemskoj država u potpunosti financira rad takvih škola. U tim ih državama ima deset, a u Njemačkoj čak 324. U cijelom svijetu ih je više od dvije tisuće

Na naš upit danas iz Grada Pule odgovaraju: "Nakon toga, nikakav dopis ili zamolba Gradu za dodjelu prostora nisu pristigli. Grad Pula podržava inicijativu za otvaranje nove škole, posebice jer će roditelji i učenici dobiti još jednu mogućnost kod izbora škole".

Maja Jurić i Andrea Prenka
- Mi tek počinjemo i ne očekujemo da ćemo sve dobiti na gotovo. No, ne možemo toliko potrošiti na nešto što neće biti trajno rješenje. Nismo ni u mogućnosti plaćati komercijalni najam uz režije. Osim toga, tamo nema dovoljno prostora, svega 230 četvornih metara, i jasno je da ondje nećemo moći održavati nastavu od 1. do 8. razreda.

Otvoreni za nova rješenja

Blizina Šijanske šume je bila plus, no naš bi vanjski prostor bio svakako premali, govori nam predsjednica Udruge za osnivanje Waldorfske škole u Puli, Maja Jurić.

Otvoreni su, ipak, i dalje za svaki prijedlog i rješenje, pa čak i u vidu građevinskog zemljišta.

Iduća stanica u potrazi za lokacijom im je, kažu, Grad Vodnjan. Stoga, postoji šansa da prva istarska Waldorfska osnovna škola nosi naziv Vodnjan.

Edi Pastrovicchio, Foto: PIXSELL/Srećko Niketić
- Osobno mi se ideja o postojanju takve škole jako dopada. Ne mogu vam u ovom trenutku reći kako stojimo po pitanju prostora, no svakako imam dobru volju primiti na sastanak predstavnice spomenute inicijative, rekao nam je danas u telefonskom razgovoru gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.

Naziv škole nije problem mijenjati

- Svi smo iz Pule i bilo bi nam idealno da je škola tu, ali promijeniti naziv škole najmanji je problem. Bitno da dođemo do cilja. Brtonigla je od Općine, primjerice, dobila sasvim nov i upotrebljiv prostor, potpuno besplatno i bez plaćanja najma. I naša su očekivanja kako apsolutno treba biti riječ o prostoru za koji nećemo morati plaćati najam, kaže Maja Jurić.

Waldorfska škola Zagreb/Foto: PIXSELL/Davor Puklavec
Roditelje poteškoće oko pronalaženja prostora nisu obeshrabrile te, prema podacima kojima Udruga raspolaže, trenutno imaju zainteresiran broj učenika koji bi popunio najmanje dva razreda.

Važno je napomenuti kako nije nikakav problem upisati bilo koju srednju školu po završetku Waldorfske osnovne škole te da je moguće upisati i bilo koji razred ukoliko dijete nije od prvog razreda pohađalo takvu ustanovu

Bez potvrđene lokacije škole ne može se dalje

Ipak, prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja bez konkretne lokacije škole nije moguće slati Akt za njenim osnivanjem, a niti složiti nužnu financijsku konstrukciju.

Stoga, izvjesno je za očekivati da Waldorfska škola za Istarsku županiju ove godine zaživjeti neće, a budući da će u Brtonigli djelovati tek podružnica riječke škole, prva istarska Waldorfska škola bit će na jugu Istre. Hoće li nositi naziv Pula ili Vodnjan, saznat ćemo uskoro.


Nastavite čitati

Istra
 

VLASNICI AUTOPRAONICE IZ NOVIGRADA ŽELE ODGOVORE OD ŽUPANIJE "Ne mogu nam samo tako zatvoriti djelatnost na mjesec dana! Naša četveročlana obitelj od ovoga živi!"

Nama nije poslana nikakva službena informacija o tome da nam se zabranjuje rad. Zatvorili smo kad smo u medijima pročitali da ne smiju raditi oni koji koriste pitku vodu. Možda smo trebali reći da nismo nigdje ništa pročitali i jednostavno nastaviti raditi, vele nam vlasnici autopraonice iz Novigrada. U nastojanju dolaska do odgovora, županu Borisu Miletiću poslali su više mailova na koje im nije odgovoreno, a pokušali su i telefonski kontaktirati Istarsku županiju, no za informacije su ostali uskraćeni

Istra
 

OTKRIJ SREDIŠNJU ISTRU Novi tjedan i nastavak programa

-Još je malo vremena ostalo za uživanje u godišnjem odmoru i ljetnim aktivnostima, ali projekt Otkrij središnju Istru u punom je jeku. Svi posjetitelji središnje Istre ovoga će tjedna moći uživati u razgledima gradića, dobrim filmovima, koncertnom programu i vinskim pričama koje dolaze u Gračišće. Svi programi u sklopu navedenog projekta besplatni su za sve sudionike, poručuju TZ-a Središnje Istre

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.