westpointdugi
Život

AUTOHTONA JELA I DOMAĆE NAMIRNICE

Počinje novo izdanje gourmet manifestacije "Tradizione a tavola: jela iz pinjate“

Ovaj gastronomski događaj održava se od danas do 2. travnja na području Bala, Kanfanara i Svetvinčenta, a svi će posjetitelji imati priliku uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način


 
2 min
Istra24

Ovaj gastronomski događaj održava se od danas do 2. travnja na području Bala, Kanfanara i Svetvinčenta, a svi će posjetitelji imati priliku uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način

Gastronomskom manifestacijom  "Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ otvara se ovogodišnja istarska gourmet sezonu. Održat će se od danas do 2. travnja na području Bala, Kanfanara i Svetvinčenta, a svi će posjetitelji imati priliku uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način, upravo onako kako su to pripremale naše none.

Njegujući bogatu tradiciju kraja i domaće namirnice, konobe Klarići, Poli Ondine, Mrgani 42, Kod Kancelira i OPG Pekica i ovog proljeća pripremaju ukusna i maštovita jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. Iz bogate ponude, poglavito kuhanih jela, izdvajaju se jota od kiselog kapuza, guste maneštre s fažolom, slanutkom ili trukinjom kao i kuhana jela od istarskog boškarina.

Uz tradicionalnu istarsku paštu – pljukance, fuže, njoke i raviole s raznim domaćim sastojcima od sira do kokoške, istarski pršut i ovčji sir te nadaleko poznate fritule i kroštule, posjetitelji će imati priliku kušati i razne priloge s mnoštvom samoniklog bilja, ali i veliki izbor domaćih vina istarskih vinara koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih istarskih jela.

Gourmet događaj „Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ prepun je mirisa i okusa koji nas vraćaju u prošla, jednostavnija vremena kada su se obitelji s radošću okupljale oko stola, uživajući u zajedničkom druženju i iskustvu dobre hrane, a  rezultat je uspješne suradnje turističkih zajednica Bale – Valle, Kanfanar i Svetvinčenat te vodeće turističke kompanije Maistra. Ovim projektom žele se oživjeti stara autohtona, ponekad možda i zaboravljena jela koja su dio bogate kulture istarskog kraja.

"Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ samo je jedan u nizu brojnih događanja kojima se kontinuirano obogaćuje turistička ponuda Istre te time dodatno jača njezina pozicija vrhunske gourmet destinacije koja je već prepoznata diljem svijeta. 


Nastavite čitati

Istra
 

Crna statistika s istarskih cesta poprima obrise epidemije: ove godine već 12 poginulih u prometu

Na državnoj cesti 75 na području Umaga, kod skretanja za mjesto galici, dogodila se prometna nesreća između motocikla i osobnog automobila, pri čemu je jedna osoba smrtno stradala. Ovo je 12. žrtva prometnih nesreća ove godine u Istri, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo devet * Objavili smo danas intervju s Anom Bačić i Andreom Vidović iz Udruge Proces - koja već sedam godina predstavlja okosnicu borbe za prava LGBTQIA+ zajednice - s kojima smo razgovarali uoči parade ponosa koja će se održati u Puli 21. lipnja * Prisjetili smo se i Vladimira Gortana 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.