Život

Jeftinije i toplije

Pogledajte nekoliko savjeta pomoću kojih možete uštedjeti na grijanju

Sniženje temperature može vam uštedjeti novac. Prema neprofitnoj konzultantskoj tvrtki CO2online, troškovi grijanja smanjuju se u prosjeku za oko šest posto za svaki Celzijev stupanj


 
2 min
HINA

Sniženje temperature može vam uštedjeti novac. Prema neprofitnoj konzultantskoj tvrtki CO2online, troškovi grijanja smanjuju se u prosjeku za oko šest posto za svaki Celzijev stupanj

Režije su zbog porasta cijena energenata već sada skupe, a ljudi situaciju često pogoršavaju nemarnim pojačavanjem termostata, kažu stručnjaci. Međutim, postoje brojni trikovi kojima se može doći do, ne samo jeftinijeg, nego i učinkovitijeg grijanja.

Smanjite grijanje za stupanj

Naravno, nitko se ne bi trebao smrzavati u vlastitu domu ili biti prisiljen da odjene dodatan sloj odjeće. Ipak, nije nužno termostat postaviti na najvišu moguću temperaturu kako biste se osjećali ugodno.

Na primjer, njemačka savezna agencija za okoliš preporučuje da se sobe zagrijavaju na otprilike 20 Celzijevih stupnjeva tijekom dana. 

Za kuhinju, gdje se toplina ionako stvara kuhanjem, uglavnom je dovoljno 18, a 17 stupnjeva je i više nego dovoljno za spavaće sobe. Naposljetku, kada su takve temperature na otvorenom, u pravilu smo već u majicama kratkih rukava.

Sniženje temperature može vam uštedjeti novac. Prema neprofitnoj konzultantskoj tvrtki CO2online, troškovi grijanja smanjuju se u prosjeku za oko šest posto za svaki Celzijev stupanj. 

Povremene stanke u grijanju također mogu napraviti razliku. Noću nije naodmet temperaturu sniziti za pet stupnjeva, a kada vas nema u kući možete je postaviti na 15 stupnjeva.

Nemojte prekrivati radijatore

Svi smo to iskusili. Grijanje je postavljeno na 20 stupnjeva, no kao da je mnogo hladnije od toga. U nekim okolnostima, moguće je da zaista i jest tako.

Prema inicijativi Wärme+, udruženju proizvođača opreme za grijanje, zavjese preko radijatora i namještaj ispred njih mogu biti prepreka za prijenos topline u prostoriji. 

Ako su termostatski ventili prekriveni, ne mogu točno odrediti temperaturu u sobi te je stoga ne mogu ni ispravno regulirati.

Odzračivanje radijatora

Ako se radijator ne zagrijava ispravno, naročito u gornjem dijelu, pojačavanje termostata neće pomoći. To znači da u cijevima u radijatoru ima zraka, koji mora biti uklonjen procesom odzračivanja.

Kako biste to napravili, trebat će vam ključ kojim ćete otvoriti ventil na strani radijatora i ostaviti ga otvorenim dokle god voda ne počne istjecati. Ispod ventila možete staviti lavor kako biste zaštitili pod.

Ne pojačavajte grijanje 'do kraja' kad dođete kući

Pojačavate li termostat do kraja nakon što uđete u hladnu kuću? Nažalost, to neće ubrzati proces grijanja i moglo bi vas dodatno koštati.

To je zato što termostat samo upravlja konačnom temperaturom u sobi, ali ne i brzinom kojom će se postići. Ako postavite termostat na 'pet', prostoriji će trebati jednako vremena da se zagrije kao kad biste ga postavili na 'tri'. A ako pojačate grijanje do kraja, radijator će mnogo duže, nepotrebno, grijati punom snagom.

Širom otvoreni prozori

Čak i tijekom zimskih dana, redovito prozračivanje prostorija nužno je kako bi se spriječilo stvaranje plijesni. Međutim, prozori ne bi dugo trebali biti otvoreni „na kip”. 

Takva vrsta ventilacije je neučinkovita jer propušta samo malu količinu zraka, a i vjerojatno će povećati račune za grijanje, tvrdi Zukunft Altbau, informacijska služba za obnovu starih zgrada. Ako predugo prozračujete, otići će toplina. 

U međuvremenu, zidovi oko prozora se hlade, što dodatno izvlači toplinu iz prostorija. Stoga se predlaže da se sobe redovito prozračuju tako da se prozori širom otvore - zimi otprilike svaka dva sata na pet minuta.


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Svijet
 

Papa Franjo susrest će se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja u Portugalu

Portugalska komisija koja istražuje ovo pitanje,objavila je u veljači da su svećenici seksualno zlostavljali najmanje 4815 djece tijekom 70 godina * Portugalska Katolička Crkva najavila je u ožujku da će poduzeti niz koraka u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece, ali je bila meta žestokih kritika jer nije uvela strože mjere * Papa će sudjelovati na 15 događanja, što uključuje misu, bdjenje i susrete s mladima i političarima, a posjetit će i svetište Fatimu

Svijet
 

Ukrajina: Poplava i evakuacija nakon napada na branu, Plenković užasnut, EU političari osupnuti

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za uništenje brane koje je dovelo do poplavljivanja područja oko grada Hersona i šire* Puknuće brane je potaknulo i novu zabrinutost za nuklearnu elektranu Zaporižja, oko 150 km uzvodno od hidroelektrane Kahovke na Dnjepru, u Hersonskoj oblasti, koja osigurava hlađenje njezinih reaktora * Uništenje brane na Dnjepru osudila je i Europska unija, nazvavši to „barbarskom agresijom“ Rusije protiv Ukrajine.

Svijet
 

Trener Postecoglou službeno četiri godine u Tottenhamu

U karijeri je Postecoglou, nakon što je vodio mlađe reprezentativne uzraste Australije, bio izbornik te A reprezentacije od 2013. do 2017. godine. Potom je vodio japanskog prvoligaša Yokohamu, a uspjehe je nizao i kao trener škotskog Celtica gdje je boravio od 2021. godine do trenutka dok nije preselio u Tottenham

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.