Tridesetosmogodišnja Maja Šabić rodom je iz pulskog kvarta Veruda, koji će uskoro postati bogatiji za novu slastičarnicu naziva XOXO, ove od nedavno najbolje amaterske kuharice u Hrvatskoj.
Pobjednica pete sezone popularnog televizijskog showa MasterChef po struci je ekonomistica, a majka je dvojice sinova. Ivano će uskoro 15, a Roko ima 13 i pol godina. Upravo su oni bili najžešći navijači ispred malih ekrana za vrijeme emitiranja showa, a ujedno i vrlo diskretni jer su tajnu o maminoj pobjedi čuvali gotovo dva mjeseca.
Finale koje je na Novoj TV emitirano prošlog tjedna, snimalo se, naime, još 14. listopada. Da je postala druga hrvatska masterchefica Maja je ispričala samo sinovima i svom bratu.
Slastice kao ljubav i strast
Ovih joj dana mobitel ne prestaje zvoniti - prijatelji žele čestitati, a novinari saznati kakvu informaciju više o njezinom gotovo tromjesečnom masterchef iskustvu, no Maja je ipak našla nešto vremena za šetnju i razgovor s nama.
- Ekonomsku školu sam završila u Puli te sam ovdje upisala i Ekonomski fakultet, ali još ga nisam završila. Ipak su slastice uvijek bile moja prva ljubav i strast, pa sam odlučila u potpunosti krenuti u te vode, govori nam Šabić te se prisjeća okolnosti koje su je, kao vrlo malu curicu, dovele u kuhinju.
„Bili smo mali kad smo ostali bez mame“
- Kuhati sam počela jako rano. Brat i ja smo bili mali kad smo ostali bez mame. Ja nisam imala ni sedam godina, a brat je imao deset. Hoćeš-nećeš, život te natjera. Tako da sam uvijek nešto pomagala tati jer on je bio taj koji je preuzeo na sebe obavezu kuhanja za obitelj. Ustvari, ja sam se od najranijeg djetinjstva počela „muvati“ po kuhinji. Nije me nitko tjerao, voljela sam to. A kasnije, u srednjoj školi, već sam kuhala ručak za svih, veli nam Maja.
Više se ni ne sjeća koji je točno bio prvi obrok koji je skuhala, ali kroz šalu nam kaže kako su to vjerojatno bile hrenovke.
Desetak godina radila je u jednoj pulskoj tvrtki koja se bavi trgovinom sirovina za pekarstvo i slastičarstvo te je s tadašnjim kolegama putovala po raznim slastičarskim sajmovima. Tako se samo rasplamsala njezina ljubav prema slatkom koja traje i dan danas.
- Prije dvije godine tamo sam dala otkaz i počela raditi u jednoj drugoj tvrtki kao administratorica, ali i tamo sam dala otkaz početkom 2022. godine. Otad su krenule značajne promjene u mom životu, mada mi je to prvi put ikad da sam dala otkaz bez da imam ikakav rezervni plan. Upisala sam zatim prekvalifikaciju za slastičarku na pulskom Pučkom otvorenom učilištu, i sad mi je ostao još samo završni esej, kaže nam pobjednice posljednjeg hrvatskog MasterChefa.
„Najbolje ići korak po korak, bez očekivanja“
Za sudjelovanje u showu se, otkriva nam, prijavila sama. Malo iz znatiželje, a malo iz želje za učenjem. Uz to, znala je kako će joj promocija na nacionalnoj televiziji dobro doći uoči pokretanja privatnog biznisa.
- Nisam imala nikakvih očekivanja. Uopće nisam imala ideju o tome što me čeka. Možda je tako i najbolje. Prvo sam mislila: Ajde barem da uđem u kuću, da se ne vratim istog dana u Pulu… pa sam se onda nadala „izgurati“ tjedan, dva, tri… Samo da ne ispadnem prva. A nakon toga sam doslovce išla korak po korak. Iz izazova u izazov, govori nam.

Kandidati pretposljednjeg i posljednjeg MasterChefa Hrvatska na zajedničkom snimanju, Privatna arhiva
Život u MasterChef kući bio je jako izazovan i intenzivan, a trajao je od 27. srpnja do sredine listopada prošle godine. Dva i pol mjeseca natjecatelji su bili u potpunosti izolirani od vanjskog svijeta, a snimanja su im trajala gotovo cijeli dan, izuzev vikendom kada su bili slobodni. Pristup svom mobitelu imali su jednom tjedno, i tad su mogli nazvati svoje obitelji i platiti račune. Televizor i radio prijemnik u kući nisu postojali. Samo zajedničko druženje i konstantno učenje.
Kulinarsko natjecanje kao sociološki eksperiment

Maja Šabić u razgovoru s našom novinarkom
- Taj show je zapravo jedna vrsta sociološkog eksperimenta. Svi smo bili „bačeni“ u situaciju koja nam je strana. Moraš živjeti s ljudima koje ne poznaješ, i prihvatiti razlike u karakterima i životnim navikama. Mislim da sam usput poprilično „nabildala“ svoju toleranciju. Sasvim je normalno da se s 20 različitih ljudi ne možeš slagati najbolje na svijetu jer vjerojatno s nekima vani ne bi imao nikakvih dodirnih točaka. U početku su mi klinci jako nedostajali. Mi nismo nikad bili odvojeni dulje od nekoliko dana, tako da je i njima bilo dosta teško, kaže nam iskreno Šabić.
Ipak, u nijednom trenutku nije požalila što se prijavila za popularno kulinarsko nadmetanje. Kad je započelo „ozbiljnije“ kuhanje, mogla je, objašnjava nam, realno sagledati svoje sposobnosti te uvidjeti kako među ostalim kandidatima ima i lošijih i boljih kuhara. No, o samoj pobjedi razmišljati je krenula tek kad je u kući ostalo petero kandidata.
- Tad sam shvatila da svatko od nas može odnijeti pobjedu jer su ove godine zaista u igri bili respektabilni kandidati. Meni je, recimo, Tihomir bio favorit. Leo je također bio u tom vrhu. Moramo reći i da Matea odlično kuha, te da je ove godine ona imala nekoliko najboljih jela. Lora je pak prava enciklopedija kulinarstva i ima ogromno teorijsko znanje, hvali Maja zdušno svoje kolege.
Istarsko polufinale, istarski menu za finale
Polufinale showa snimalo se u rovinjskom restoranu Agli Amici, a u njemu su, uz Maju, sudjelovale još i Zagrepčanka Lora Cepetić te Korčulanka Matea Alduk. Šabić kaže kako joj je to bio najteži dio snimanja, s obzirom na to da je bila tako blizu obitelji koju nije vidjela dva mjeseca, a nije smjela do njih.

Matea, Maja i Lora na snimanju polufinala u Rovinju, Foto: privatna arhiva
Bez obzira na to Šabić uspijeva replicirati jela talijanskog chefa Emanuela Scarella, vlasnika čak tri Michelinove zvjezdice, i osigurati si, uz Loru Cepetić, prolazak u žensko finale.
U finalu žiriju odlučuje, u pet sljedova, prezentirati bogatu istarsku gastronomiju, s unutrašnjosti i obale Poluotoka.
- Imale smo dva dana odmora uoči finala. Lora i ja smo bile same u toj kućerini i svaka je osmišljavala svoj menu. Ja sam zaista htjela prezentirati Istru. Napisala sam produkciji popis namirnica koje će mi trebati jer su neke bile poprilično specifične. Nije bilo velikih priprema, čak nismo imale ni vremena za isprobavati ta jela. Ja sam svih pet jela koja sam kuhala u finalu, tada i po prvi puta spremala. Tako da se možeš samo nadati da će, kad kreneš kuhati, sve ići kako si zamislio. Snimanje finala trajalo je gotovo cijeli dan, a jako težak bio je i povratak uobičajenom životu nakon takvog jednog dugotrajnog i intenzivnog iskustva, veli pobjednica.
Puljani ponosni na Majin uspjeh
No, otkako se vratila kući gledala je, veli, svaku emisiju. Najzanimljivije joj je bilo čuti izjave kandidata, s obzirom na to da za vrijeme snimanja nije znala što su oni sve govorili ispred kamere. Ipak, smatra kako je sve vjerno prikazano i kako je ona sama od prvog dana bila ista osoba kakva je i kod kuće, u svoja četiri zida.

Majine slastice, privatna arhiva
- Imam dojam da su Puljani jako ponosni na moj uspjeh! Čujem samo riječi hvale, nijednu kritiku! Malo ću se sad najprije odmoriti. Ne previše. Moram završiti svoj esej na Učilištu, a onda ću se prijaviti na Zavod za zapošljavanje kako bih dobila poticaje, a zatim moram naći prostor za slastičarnu na Verudi. Volim raditi
monoporzione, lijepe 3d, malo modernije desertne delicije. Toga će sigurno biti u ponudi. Probat ću i spajati čokoladu s maslinovim uljem u vidu pralina. Nešto slično onom što sam radila u Vodnjanu na Danima mladog maslinovog ulja s chefom Robertom Perićem. Uza sve to, planiram i neke projekte zbog kojih ću ostati i u 'slanom', ali o tom potom, veli nam Maja.
Prijateljstva za cijeli život
Manje važna u čitavoj priči nisu prijateljstva koja su nastala u MasterChef kuhinji, a od kojih će neka ostati i za cijeli život.
- Ostali smo si svi jako dobri. Imamo grupu na WhatsAppu, i dok smo gledali epizode na tv-u, dopisivali smo se i smijali zajedno nekim našim forama. Nitko se nije svađao i nikakvih turbulencija nije bilo. Znamo se i naći ponekad, a uskoro ćemo, i to već 20. siječnja, svi zajedno kuhati kod člana žirija Stjepana Vukadina, u njegovom restoranu u Trogiru, najavljuje nam veselo Maja.
Smirenost i organiziranost osobine su radi kojih je često u showu dobivala pohvale i koje su je, uz upornost i talent, dovele do samog kraja te na koncu i pobjede. Nije, kaže nam, nikad imala ni tremu, pa čak ni u polufinalu niti finalu.
„Pa to je samo kuhanje!“, zaključuje Maja kroz smijeh, na kraju razgovora za naš portal, o avanturi života koju joj je priskrbilo upravo ležerno kuhanje i njezin neslomljiv pobjednički duh.