Život

CILJ JE INKLUZIJA U ZAJEDNICU

PULA: Obilježen Nacionalni dana osoba s intelektualnim teškoćama

Predstavljene su aktivnosti Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre na području inkluzivnih socijalnih usluga, socijalnog uključivanja i zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoća * Nagrada "Moja prijateljica" pripala je Nadi Putinja iz Pazina, a "Moj prijatelj" Branku Frankoviću iz Labina


 
5 min
Istra24

Predstavljene su aktivnosti Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre na području inkluzivnih socijalnih usluga, socijalnog uključivanja i zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoća * Nagrada "Moja prijateljica" pripala je Nadi Putinja iz Pazina, a "Moj prijatelj" Branku Frankoviću iz Labina

Danas je u Puli, na Trgu Portatara u 11:00 sati održano središnje obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama u organizaciji Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Obilježavanje ovogodišnjeg Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama organizirano je na otvorenom zbog želje veće vidljivosti i senzibilizacije javnosti o društvenoj uključenosti i pravu na životu zajednici ove populacije, ali zbog vremenskih okolnosti umjesto 16. svibnja obilježen je danas i to u okviru projekta Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula u kojem je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre partner, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

16. svibnja, Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama - jednoglasno je proglasio Hrvatski sabor 2017. godine., od kada se obilježava u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama te brojnih udruga na području cijele Hrvatske. U Istri od 2018. godine obilježavamo ovaj za nas važan datum središnjim okupljanjem te nizom prigodnih manifestacija.

Tijekom svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama svake godine Udruga predstavi dio naših aktivnosti na području inkluzivnih socijalnih usluga, socijalnog uključivanja i zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama od strane organizacija koje skrbe o osobama s intelektualnim teškoćama s područja Istarske županije. Ove godine program su obilježili Jadran Balenović recitirajući svoju pjesmu Diskriminacija te duet Vjekoslav Močibob i Kristina Brečević izvodeći nekoliko popularnih pjesama.

Ivona Močenić

Važnost života u zajednici, rada osoba s invaliditetom i podrške koju udruge pružaju svojim korisnicima istakle su pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstveno i socijalnu skrb Istarske županije Davorka Maras – Tkačuk te zamjenica Gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić istaknuvši podršku koju Županija i Grad izravno omogućuju osobama s invaliditetom kao i njihovim organizacijama.

Davorka Maras – Tkačuk

Okupljenim osobama s intelektualnim teškoćama, njihovim obiteljima i građanima obratio se i predsjednik organizatora te predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama Ozren Catela koji se u svom govoru prisjetio početaka rada udruge i osnivanja udruge prije 64 godine, inicijativa koje udruga do sada pokrenula u korist ove populacije te se osvrnuo ukratko na današnju situaciju, projekte koji se provode te zaželio svima daljnji uspješan nastavak rada i puno zajedničkog druženja.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama javno su dodijeljena i posebna priznanja za aktivan, volonterski i dugogodišnji doprinos uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice pod motom „Naš prijatelj" i „Naša prijateljica".

Za 2023. godinu povelja Naša prijateljica dodijeljena je gospođi Nadi Putinja iz Pazina koja sudjeluje u aktivnostima zajedno s osobama s intelektualnim teškoćama od pokretanja aktivnosti na Pazinštini pružajući im podršku kako bi razvili svoje umjetničke i kreativne potencijale te ih kao kvalitetna umjetnička djela predstavili javnosti. Svojim angažmanom gospođa Putinja snažno potiče svoju okolinu na djelovanje u cilju unaprjeđenja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama na području Pazinštine.

Drugi ovogodišnji dobitnik povelje „Naš prijatelj" je gospodin Branko Franković iz Labina. Branko Franković sudjeluje u aktivnostima zajedno s osobama s intelektualnim teškoćama gotovo od pokretanja aktivnosti na Labinštini organizirajući i vodeći radne aktivnosti u okviru organskog vrta u Labinu. Kroz ove aktivnosti naši članovi zorno usvajaju nova znanja i vještine o obradi zemlje, uzgoju biljaka te kvalitetnoj prehrani boraveći u prirodi. Osim navedenog gospodin Franković vrlo uporno i snažno, kroz svo to vrijeme, potiče svoju okolinu na djelovanje kako bi život osoba s intelektualnim teškoćama na Labinštini bio još kvalitetniji i ljepši.

Plakete Naš prijatelj gospođi Nadi Putinja i gospodinu Branku Frankoviću uručio je Naš prijatelj, puležan, Dragan Stokić - Stole. Istaknimo i to da u voditelji programa bili naš član Neven Kresina i kolegica Marta Tilinger.

Nagrađeni Nada Putinja i Branko Franković a desno Dragan Stokić koji im je uručio priznanje

Projekt Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula

Ovogodišnje obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama održava se kao dio projekta Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula. Organizacija ovog događaja financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda. Više o fondovima EU: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr

Projekt „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula" za cilj ima povećati zapošljivost ranjivih skupina. Uz navedeno, cilj je kroz stvaranje preduvjeta za zapošljavanje osoba iz ranjivih skupina osvijestiti o važnosti socijalne uključenosti svih skupina jednog društva, jedne zajednice. Dodatno, posebna pažnja ide u smjeru smanjenja diskriminacije s obzirom na to da je prepoznata kao ozbiljna prepreka za socijalnu uključenost ranjivih skupina, posebice kroz zapošljavanje.

Kroz ovaj projekt provoditi će se aktivnosti osnaživanja i pripreme ranjivih skupina za lakše zapošljavanje, te aktivnosti pripreme i osvještavanja poslodavaca o mogućnostima zapošljavanja ranjivih skupina te njihovo umrežavanje i potencijalno matchiranje. Nadalje, educirati će se mentori i osigurati njihove plaće za praćenje osoba iz ranjivih skupina na posao kako bi im olakšali prilagodbu i pomogli u prilagodbi i savladavanju poteškoća u prvih nekoliko mjeseci zaposlenja. Nadalje, u sklopu ovog projekta izraditi će se edukacijski kurikulum „Manager i management društvenog poduzeća" te provesti edukacije budućih društvenih poduzetnika, provoditi radionice društvenog inoviranja te izraditi program djelovanja Social impact HUBa. Uz sve to predviđeno je niz PR aktivnosti sa ciljem osvještavanja o važnosti socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz medijsku kampanju, kratki dokumentarni film, video sadržaje, javne događaje, te suradnju sa influencerima.

Nositelj projekta je Općina Marčana, a partneri su uz Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Udruga slijepih Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Društvo multiple skleroze Istarske županije te Udruga cerebralne paralize Istarske županije.

 

Projekt se provodi od 28.05.2021. do 28.05.2023.


Nastavite čitati

Istra
 

Nakon kiše, Ćićarijom šeta endemska Velebitska gušterica

Podrijetlom je iz sjeverozapadne Hrvatske i prisutna je u srednjoj i južnoj Europi. Mala rasprostranjenost Velebitske gušterice glavni je uzrok zabrinutosti za opstanak pa joj je dodijeljen status skoro ugrožene životinje, a pravno je zaštićena i u zemljama u kojima živi

Istra
 

FALI PETI Dožupan Tulio Demetlika otvorio dušu: 'Nitko ne želi u Nadzorni odbor Kaštijuna pa da ga se razvlači po medijima'

To će biti sve veći problem, jer nitko se više ne želi javiti ni za direktora, kandidirati za gradonačelnika ili pročelnika jer ne žele da ih sutra prozivaju kao i njihove obitelji. Zamislite kada vam obitelj pročita u novinama "Tulio Demetlika je lopov, a onda iza te riječi lopov, stoji jedan veliki upitnik", slikovito se izrazio dožupan o nedostatku kandidata za Nadzorni odbor

Istra
 

"SKUSHA" U VRSARU Susjed: "Zbog buke s terase ne mogu mi spavati djeca" - Načelnik: "Niti je pretjerana buka, niti se radi kasno"

Žaleći se na buku, na dim cigareta kao i na mirise ribljeg pečenja koji ulaze u njihov stan, susjed Mrkobrada kaže: "Ugroženo je osnovno pravo moje djece, a to je pravo na odmor i pravo na djetinjstvo" * Načelnik Gerometta: "On živi u centru turističkog grada. Pa ne može očekivati da tu neće biti ljudi. Činjenica je da je da s njim uvijek imamo neke probleme. Uvijek mu nešto smeta"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.