Konobar, ma što mislili, ne može biti svatko. Barem ne dobar konobar. Zahtjevan je to posao, kako fizički, tako i psihički, a Matea Kolar, nadarena učenica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, o kojoj smo već pisali, svoj posao radi - savršeno.
Jedina iz Hrvatske
Ova je maturantica, koja se školuje za hotelijerskog komercijalista, kao jedina predstavnica iz Hrvatske, sudjelovala na 30. Georges Baptiste European Cupu u portugalskom gradu Lamego u regiji Douro koja je poznata po "terasastom" uzgoju vinove loze za porto.
Riječ je, kako nam prenose njezini mentori iz engleskog jezika i posluživanja, profesorica Vedrana Brajković i Igor Černjul, o najprestižnijem i izuzetno zahtjevnom europskom natjecanju iz domene ugostiteljskog posluživanja kojemu je cilj vratiti dignitet i popularizirati struku ugostiteljskog posluživanja te propagirati izvrsnost.
Matea s mentorima - Vedranom Brajković i Igorom Černjulom
- Na ovo natjecanje možete doći isključivo uz pozivnicu, a naša škola je zahvaljujući radu i uspjesima na brojim natjecanjima proteklih godina postala prepoznata na europskom nivou. Sve nam se posložilo, i pozivnica i to da smo imali idealnu kandidatkinju koja je osvjetlala obraz cijeloj struci, napominje Brajković.
Uz bok europskim velesilama
Naglašava da natjecanje postoji od 1961. godine, a ovo je prvi put da je uz europske velesile poput Francuske, Velike Britanije ili Italije, poziv stigao i Hrvatskoj. Svaka od 12 pozvanih država imala je pravo na natjecanje poslati samo po jednog učenika.
Prestižni kup, kako nam pojašnjavaju Mateini mentori ima dva dijela - onaj rezerviran za učenike i studente te onaj za profesionalce do 35. godine, a za razliku od ostalih natjecanja na kojim se ocjenjuje samo jedan aspekt posluživanja, ovaj kup obuhvaća čak različitih devet modula iz ugostiteljskog posluživanja koje je trebalo odraditi u pet sati, bez odmora.
Kompletno izlaganje i razgovor sa članovima međunarodnog povjerenstva, vrsnim stručnjacima u svom području, odvijalo se na engleskom jeziku.
Od filetiranja do flambiranja
Učenici su tako morali pokazati kako primaju narudžbu, kako filetiraju ribu, flambiraju steak, flambiraju krušku, pripremaju avokado sa škampima, kušaju i serviraju europska vina te svoje znanje iskazati na općem i stručnom testu.
Članovi povjerenstva učenike su, doznajemo, cijelo vrijeme prezentacije propitivali i ispitivali od toga kako što rade, do toga što im mogu preporučiti, ali i o podrijetlu namirnica, postupcima obrade, s tim da im je vrijeme za pojedini segment bilo ograničeno na samo 15 minuta po modulu.
- Nije posao konobara samo nešto poslužiti gostu, konobar mora biti obrazovana osoba, sa širokim znanjem, od struke do psihologije, koja mora znati kako gostu približite i prezentirati neko jelo, pomoći mu da s jelom sljubi vina, objasniti svaku od namirnica i na kraju krajeva, znati sve o kraju iz kojeg autohtone namirnice dolaze, navodi Brajković dodajući da se stalno priča o vrhunskom turizmu, ali zanemaruje činjenica da je za to potreban i vrhunski kadar.
Napominje da smo, u zadnje vrijeme svjedoci urušavanje struke, prvenstveno radi deficita kadra, no to u ovoj školi namjeravaju promijeniti i ovakvim pozitivnim pričama te mladim ljudima koji su svijetli primjer struke.
Konobar, uz vrhunskog kuhara, nosi restoran
Škola je, kako napominje, od 2003. članica AEHT-e (europskog udruženja škola u turzimu, a odnedavno i Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, a ovo im je elitno natjecanje otvorilo i dodatna vrata, a Matea osigurala i pozivnicu za natjecanje u 2024. godini.
- Gastronomija i enologija trebaju biti doživljaji. Za to nije dovoljan dobar meni, konobar je taj, koji uz vrhunskog kuhara, nosi restoran na svojim leđima. Vrhunski konobari, poput Matee, su simpatične, obrazovane osobe, s dozom elegancije, koje gostu pružaju sveobuhvatan doživljaj, zaključuj profesori "Lipe" uz napomenu da, do sada, zapravo nisu imali osobu koja bi poput Matee, pokrivala tako širok dijapazon vještina i tako vrhunski.
Na pitanje ima li Matea nasljednika, profesorica Brajković navodi da škola ima puno nadarenih učenika kojima će se omogućiti sve što je u njihovoj moći za osobni rast i razvoj, na radost cijele škole, ali i struke.
Zahtjevne pripreme i ugodno druženje
Matea nam skomno prenosi da je sudjelovanje na manifestaciji bilo naporno, pripreme zahtjevne, ali je iskustvo bilo jako lijepo.
- S maturalca smo došli u srijedu, već u četvrtak bila sam na putu za Portugal, ali stvarno smo se lijepo proveli. Razgledali smo vinograde i vinarije, vidjeli kako rade vino, imali prilike družiti se i usporediti naša iskustva sa školovanja, priča Matea. Dodaje da svi imaju različito osmišljeno srednjoškolsko obrazovanje, a u Portugalu je je impresioniralo što je škola koju je posjetila imala u i sobe za učenike koji nisu lokalni.
Problem joj je bio, dodaje, što je jedno od segmenata bilo degustiranje vina, a oni to u školama nemaju jer je učenicima zabranjeno probavanje alkoholnih pića te je tu bila u zaostatku prema ostalima.
Na pitanje što planira upisati veli da je donedavno razmišljala o Opatiji, smjeru poslovne ekonomije ili marketingu, ali da je u Portugalu dobila ponudu za višu ugostiteljsku školu u Mariboru i sada se dvoumi.
- Voljela bih svakako nastaviti u smjeru u kojem sam krenula, kako sa usavršavanjem, tako i s natjecanjima, vidjet ćemo, imam još malo vremena za razmišljanje, zaključuje.
Natjecanje Georges Baptiste European Cup, koje se svake godine održava u drugoj europskoj zemlji, posvećeno je francuskom stručnjaku i autoru velike knjige o ugostiteljstvu "La Grande Cuisine Moderne au XXeme siecle" koji je volio mladim stručnjacima prenositi strast za svojim zanimanjem.